IT prečica za ekonomski oporavak zemlje Vesti

Informacione tehnologije mogu biti prečica za ekonomski i privredni oporavak zemlje i za novi razvojni ciklus, izjavio je premijer Srbije Ivica Dačić.

Dačić je na skupu Sinergija 2013. godine rekao da su predstavnici Vlade Srbije na svetskim biznis forumima isticali da Srbija ima četiri komparativne prednosti, a da im se sada dodaje i peta, a to je IT sektor.Dacic  (1)

“Isticali smo energetiku, infrastrukrturu, odnosno saobraćajne koridore, poljoprivredu i u poslednje vreme automobilsku industriju, kao naše komparativne prednosti, a sada kao peti prioritet navodimo IT sektor”, rekao je Dačić.

On je citirao prvog ministra prosvete u Srbiji Dositeja Obradovića koji je rekao da je najvažnije od svega obrazovati narod da bi mogao da omogući društvene reforme i progres zemlje.

“Slogani koje imamo da IT veruje u Srbiju su odgovarajući, ali i Srbija veruje u IT i informaciono tehnološki razvoj”, rekao je Dačić.

Premijer je naglasio i dobru saradnju Vlade sa Majkrosoftom koja ulazi u drugu deceniju istakavši i da je značajan Majkrosoft razvojni centar u Beogradu ne samo zbog toga što stručni i obrazovani mladi iz Srbije tu mogu da ostvare svoje snove, već što ta činjenica doprinosi boljem pozicioniranju samog Majkrosofta.

Prema Dačićevim rečima, 4. novembra u Beograd dolazi i Stiv Balmer koji je do skora bio na čelu Majkrosofta.

“Iako je najavio povlačenje, siguran sam da kao i Bil Gejts nikada ne može da napusti u potpunosti Majkrosoft i zahvalan sam mu što je prihvatio poziv da dođe u Beograd, što će biti dodatni podsticaj za razvoj IT sektora”, naglasio je Dačić.

Dačić je naglasio i da se Srbija ponosi svojim izvoznim brendom, a to je malina, istakavši da je u prošloj godini bio dva puta veći izvoz softvera nego malina, što malo ko u Srbiji zna.

“Kao prioritet navodimo i razvoj IT sektora, jer tu imamo velikih mogućnosti”, rekao je Dačić.

Kategorije: Vesti