Ivica Dačić sa šefom UNMIK-a Faridom Zarifom Vesti

Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić istakao je u razgovoru sa šefom UNMIK-a Faridom Zarifom da se Srbija zalaže za doslednu primenu Rezolucije 1244 UN na Kosovu i Metohiji.ivica-dacic-farid-zajed-foto-tanjug-1363174573-281767

Dačić je naglasio da Srbija insistira na tome da se u potpunosti primenjuje Briselski sporazum, i da se lokalni izbori na Kosovu i Metohiji održe pod fer uslovima, s obzirom na to da su u funkciji stabilizacije stanja.

Premijer je ocenio da privremene vlasti na Kosovu i Metohiji svojim postupcima direktno ugrožavaju održavanje lokalnih izbora u pokrajini, a samim tim i primenu Briselskog sporazuma.

On je upozorio na to da prištinske vlasti nastoje da ograniče boravak zvaničnika Vlade Srbije samo u verskim objektima južne pokrajine, dok organizuju direktno učešće premijera Turske i Albanije u izbornoj kampanji.

Predsednik Vlade je upozorio na to da je nedopustivo da prištinske vlasti izigravaju Briselski sporazum uskraćivanjem biračkog prava hiljadama građana Srbije, dok se u biračke spiskove ubacuju hiljade nepostojećih birača albanske nacionalnosti, čime se direktno krše dogovori iz Brisela i ugrožava regularnost lokalnih izbora.

Vlada Srbije je danas zaključila da od Evropske unije zatraži da hitno spreči nepravilnosti u pripremi lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji, i obezbedi doslednu primenu Briselskog sporazuma, istakao je Dačić.

Izvor: Vlada Republike Srbije

Kategorije: Vesti