Најновије

Индија подржава Србију у свим кључним питањима Вести

Индија наставља да подржава Србију у свим питањима од суштинског значаја, укључујући Косово, поручила је државна секретарка индијског Министарства спољних послова Принит Кор док се премијер Србије Ивица Дачић заложио за даље унапређење билатералних односа, посебно у области привреде.DACIC I KOR

Према речима Корове, Индија верује да Србија има важну улогу за стабилност Балкана и Европе. Дачић је, на заједничкој конференцији за новинаре после састанка са индијском државном секретарком, подсетио да пријатељство Србије и Индије датира још из Титовог периода и изразио је захвалност Индији на привржености принципу поштовања међународног права и подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије.

Кор је оценила да вишедеценијски традиционално пријатељски односи Индије и Србије представљају одлучан оквир за продубљивање билатералне сарадње у свим областима: политици, економији, науци,одбрани, технологији, пољопривреди, образовању, туризму, култури… “Време је да се концентришемо на могућности за јачање те сарадње, посебно у економском сектору”, рекла је она, најавивши да ће Србију ускоро посетити индијски научници ради анализе могућности за сарадњу.

Кор и Дачић су изразили очекивање да ће уследити и узајамне посете на високом политичком нивоу, као и у сектору привреде, а индијска званичница је додала да се нада и потписивању споразума у разним областима, међу којима је безбедности сајбер простора. “Надамо се да ће Србија наставити да подржава реформе међународних тела, укључујући Уједињене нације, као и тежњу Индије да постане стална чланица Савета безбедности УН-а”, рекла је Кор.

Наводећи да је билатерална трговинска размена прошле године износила 160 милиона долара, Дачић се заложио за јачање билатералних економских односа, који, како је оценио, треба да прате добар развој политичких односа. “Очекујем да се наредних месеци активирају механизми за економску сарадњу и политичке консултације”, рекао је Дачић. У Србији, према његовим речима, има доста простора за индијске компаније, посебно због режима слободне трговине који Србија има са тржиштем од 700 милиона људи.

Извор: Танјуг

 

Категорије: Вести