Indija podržava Srbiju u svim ključnim pitanjima Vesti

Indija nastavlja da podržava Srbiju u svim pitanjima od suštinskog značaja, uključujući Kosovo, poručila je državna sekretarka indijskog Ministarstva spoljnih poslova Prinit Kor dok se premijer Srbije Ivica Dačić založio za dalje unapređenje bilateralnih odnosa, posebno u oblasti privrede.DACIC I KOR

Prema rečima Korove, Indija veruje da Srbija ima važnu ulogu za stabilnost Balkana i Evrope. Dačić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa indijskom državnom sekretarkom, podsetio da prijateljstvo Srbije i Indije datira još iz Titovog perioda i izrazio je zahvalnost Indiji na privrženosti principu poštovanja međunarodnog prava i podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Kor je ocenila da višedecenijski tradicionalno prijateljski odnosi Indije i Srbije predstavljaju odlučan okvir za produbljivanje bilateralne saradnje u svim oblastima: politici, ekonomiji, nauci,odbrani, tehnologiji, poljoprivredi, obrazovanju, turizmu, kulturi… “Vreme je da se koncentrišemo na mogućnosti za jačanje te saradnje, posebno u ekonomskom sektoru”, rekla je ona, najavivši da će Srbiju uskoro posetiti indijski naučnici radi analize mogućnosti za saradnju.

Kor i Dačić su izrazili očekivanje da će uslediti i uzajamne posete na visokom političkom nivou, kao i u sektoru privrede, a indijska zvaničnica je dodala da se nada i potpisivanju sporazuma u raznim oblastima, među kojima je bezbednosti sajber prostora. “Nadamo se da će Srbija nastaviti da podržava reforme međunarodnih tela, uključujući Ujedinjene nacije, kao i težnju Indije da postane stalna članica Saveta bezbednosti UN-a”, rekla je Kor.

Navodeći da je bilateralna trgovinska razmena prošle godine iznosila 160 miliona dolara, Dačić se založio za jačanje bilateralnih ekonomskih odnosa, koji, kako je ocenio, treba da prate dobar razvoj političkih odnosa. “Očekujem da se narednih meseci aktiviraju mehanizmi za ekonomsku saradnju i političke konsultacije”, rekao je Dačić. U Srbiji, prema njegovim rečima, ima dosta prostora za indijske kompanije, posebno zbog režima slobodne trgovine koji Srbija ima sa tržištem od 700 miliona ljudi.

Izvor: Tanjug

 

Kategorije: Vesti