Kosovo ne može u UN Vesti

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova niti dati saglasnost za njegovo članstvo u Ujedinjenim nacijama (UN) i da o tome ne može biti govora dok postoje zemlje koje podržavaju taj principijelni stav Srbije.

IVICA DACIC

„Mi nikada nećemo priznati nezavisno Kosovo, pa samim tim nikada se nećemo saglasiti sa članstvom Kosova u Ujedinjenim nacijama i sve ostalo može da bude izigravanje procedure u kojoj Savet bezbednosti ima odlučujuću reč“, rekao je premijer novinarima u parlamentu.Dačić je, komentarišući izjavu kosovskog ministra spoljnih poslova Envera Hodžaja da je “predviđeno da Priština u prvoj polovini 2014. godine preda zahtev za članstvo u dve do tri agencije UN“, rekao da to ne može da bude rešeno bez pregovora i dogovora sa Beogradom. Premijer je dodao da o punopravnom članstvu Kosova u UN ne može biti govora dok postoje zemlje koje podržavaju principijelni stav Srbije.

Bez pomilovanja osuđenih za najteža krivična dela

Dačić je poručio da niko ne razmišlja o pomilovanju onih koji su osuđeni za najteža krivična dela i da je oko slučaja pomilovanja bivšeg šefa DB Radomira Markovića stvorena nepotrebna galama u javnosti “budući da niko nije najavljivao kakvu bi odluku mogao da donese predsednik države”.

“Ovde se pokušava da se ovaj režim, po njihovoj terminologiji, označi kao oni koji će opravdavati ubistva koja su bila pre 2000. To je jedna politička priča, kao i priča u parlamentu o navodnoj diktaturi. To je priča za političku upotrebu. Niko ne razmišlja o bilo kakvoj reviziji i pomilovanju onih koji su osuđeni za najteža krivična dela”, rekao je Dačić.

On je, na pitanje šta se dešava sa tajnim dosijeima, rekao da sve te stvari treba ispitati do kraja, kao i da zna da je BIA dobila zahtev od specijalnog tužioca za organizovani kriminal da proveri navode Markovića o posedovanju tajnih dosijea.

“Nije prvi put da se o tome razgovara, već deset godina se o tome priča, kao i kiparskim parama, samo što nikako da nađu te kiparske pare i DVD-jeve. Sve te stvari treba ispitati do kraja”, naglasio je Dačić.

On je rekao da je mišljenje Ministarstva pravde o slučaju pomilovanja bivšeg šefa Resora DB Radomira Markovića ujedno i stav Vlade i da je stvorena nepotrebna galama u javnosti oko tog slučaja “budući da niko nije najavljivao kakvu bi odluku mogao da donese predsednik države”.

Dačić je novinarima rekao da Vlada Srbije o tome nije raspravljala na svojoj sednici budući da ona nije po Ustavu i zakonima faktor odlučivanja u tom slučaju.

“Čuli ste mišljenje Ministarstva pravde i to je stav Vlade”, rekao je Dačić.

On je naglasio da treba poštovati Ustav i da ne želi da daje bilo kakve izjave koje bi narušile kompetencije predsednika Republike “jer je on ličnost koja je direktno izabrana na izborima i time uživa najveći legitimitet”.

“Stvorena je nepotrebna galama u javnosti. Niko nije dao najavu kakvu bi odluku mogao da donese predsednik države”, istakao je Dačić.

Srbija neće jednostrano povući tužbu

Dačić je izjavio da Srbija sigurno neće jednostrano povući kontratužbu za genocid koju je Međunarodnom sudu pravde podnela protiv Hrvatske, ali i poručio da je Beograd, suprotno nekim porukama iz Zagreba, i dalje spreman za nastavak dijaloga o međusobnom povlačenju tužbi.

Premijer je rekao da izjave zvaničnika Hrvatske o tome da dve vlade nisu našle modalitete za uzajamno povlačenje tužbi ne odgovaraju istini, jer spremnost na strani Srbije za razgovor i dalje postoji.

“Spremamo se za proces kao da će ga biti, ali bismo zbog dobrosusedskih odnosa bili spremni na dalje napore ka dogovoru o međusobnom povlačenju tužbe”, rekao je Dačić, ocenivši da izjave, poput one predsednika Ive Josipovića, ukazuju na strah od reakcije javnosti u Hrvatskoj.

“Podstičem Vladu Hrvatske i predsednika Hrvatske da smelije koračaju u tom smeru. Srbija je smelo koračala prihvativši briselski sporazum. Gde su oni iskoračili? Za to je potrebna hrabrost i političko liderstvo”, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, predstavnici dveju vlada nisu došli do konačnog stava da nema više prostora za razgovor o međusobnom povlačenju tužbi, ali u Hrvatskoj, kako je istakao, postoji atmosfera koja svakako ne ide u prilog tome.

Dačić se, tim povodom, osvrnuo na lomljenje ćiriličnih tabli u Hrvatskoj i ustaške pozdrave na stadionu, i poručio da je jedini razlog zbog kojeg se Srbija uzdržala od reakcije taj što ne želi da urušava dobrosusedske odnose.

“Nije problem u fudbaleru koji je uzvikivao “Za dom spremni”, već u hiljadama ljudi koji su na to odgovorili. To nije primereno ni članici EU ni dobrosusedskim odnosima. Ako neko misli da ne treba da gradimo dobrosusedske odnose ili da umesto otvorenih granica treba da imamo Berlinski zid, neka to kaže”, naglasio je Dačić.

Bez Dejtonskog sporazuma ne bi bilo ni Republike Srpske

Dačić je, povodom 18 godina od parafiranja Dejtonskog sporazuma, podsetio da je taj sporazum doneo mir u BiH i da bez njega ne bi postojala Republika Srpska, čega bi, kako je rekao, pojedini srpski političari ponekad trebalo da se sete.

Dačić rekao da su u rukovodstvu Republike Srpske gotovo svi bili protiv Dejtonskog sporazuma, a da ga se danas svi drže, što dokazuje da političari treba da razmišljaju više koraka unapred.

On je podsetio da je Srbija potpisnik i garant Dejtonskog sporazuma i da o njemu ima sasvim principijalan stav.

“Mi poštujemo teritorijalni integritet BiH, a isto tako smatramo da ne može biti promene Dejtonskog sporazuma bez saglasnosti i odluke sva tri naroda i oba entiteta”, ponovio je Dačić poznati stav Beograda.

Izvor: Tanjug

Kategorije: Vesti