Најновије

Интервју Ивице Дачића за Курир Вести

Премијер Србије Ивица Дачић у божићном интервјуу за Курир отворено прича о пропуштеним шансама, односу с првим потпредседником Владе Александром Вучићем, председником Србије Томиславом Николићем, изборима, плановима, успесима и неуспесима, сујети и предрасудама у српској политици.

Fotografija 1

Александар Вучић означава негативизам као главни проблем у српском менталитету који нас спречава да напредујемо. Због чега Србија пречесто доживљава поразе на сваком плану? Некако се чини да су се Срби навикли на поразе?
– Објаснићу то сликовито. За Нову годину сам добио једну збирку приповедака Радоја Домановића. Једна прича се зове „Мртво море“, а писана је пре више од века. То је српска мука. Кад неко напише песму, околина каже: „Ма где он да пише песму, он је луд.“ На крају добије отказ. У Србији влада једно велико „мртво море“. Свакога ко је изнад просека, уместо да буде награђен, покушају да врате на ниво испод Мртвог мора. Тешко је борити се за прогрес.

Србија је добила датум, то сматрате великим успехом. Следи нам међувладина конференција 21. јануара. Да ли смо спремни за преговоре с ЕУ?
– Коначно, после дуго година, Европа је престала да буде само политичка парола која се помиње у време избора, кад је потребно да се победи у лагању. Европа је коришћена као мамац за бираче. Ова влада је добила нешто конкретно – стартни пиштољ за почетак преговора. Ако ништа друго, ова влада је успешна јер је за време свог мандата уградила темеље наше будуће европске куће. То је као кад градите неку нову зграду и у њу уклешете натпис „тад-и-тад је почела да се гради“. Сада треба да учинимо да Европа дође у Србију.

Постоје ли неки краткорочни бенефити од приближавања ЕУ које грађани могу да осете на својој кожи сада? Шта ће се дешавати у периоду док не уђемо у ЕУ?
– Наравно да ће постојати, али неће бити очигледни. Не као кад званично постанемо чланица ЕУ. Дотле ће сваке године помоћ бити све већа. Сада је она релативно мала, износи око 200 милиона евра. Хрвати су уласком у ЕУ добили 13 милијарди евра, које морају да потроше за седам година. Да говоримо о економији. Ви дајете допринос ЕУ и добијате од ЕУ. У случају Србије, ми никада не можемо да изгубимо. Немачка увек даје више него што добије. Зашто би финансирала више од пола Европе! Дакле, приче да ли треба да уђемо у ЕУ или не су приче из времена Робинзона Крусоа.

Да ли је реално да у ЕУ уђемо за шест година, 2020. То је изјавио и Вучић, али и представници ЕУ?
– По оцени ЕК, Србија ће за пет година бити спремна да уђе у ЕУ, кад је реч о преговорима о поглављима.

Шта то значи, да можемо да затворимо сва поглавља, укључујући и поглавље 35?
– Они сматрају да Србија у року од пет година може да буде спремна у техничко-технолошком и оперативном смислу да постане чланица ЕУ. Кад ће постати чланица, то зависи искључиво од политичке одлуке. То је реалност, у овом тренутку нико не може да каже кад ће то да се догоди. Наш је циљ да траје што краће. Треба задржати позитивну тенденцију. Знате, веома је тешко кад камен иде узбрдо. Мораш да га гураш па често долазиш у ситуацију да радиш Сизифов посао. Сада смо у ситуацији да је камен први пут почео да иде низбрдо. Ако га неким нашим грешкама поново вратимо, требаће нам много времена да поново крене да се котрља.

Докле се стигло у преговорима о правосуђу на северу КиМ?
– Многи мисле да је прича о Косову завршена, а ми смо тек на почетку. Мора да се реши питање правосуђа, конституисање српских општина, нерешено је питање имовине, хидроцентрала, трафостаница. Све нас то чека. Али потпуно смо преокренули причу на Косову у нашу корист. Више нико не прича ни у Бриселу ни у Вашингтону о независности Косова, него шта ради и шта треба да ради ЗСО. Све зависи од нас и од Срба који живе на КиМ. Од тога колико су вешти и колико су спремни да то користе као свој политички утицај. Замислите какав је то удар на независност Косова кад се у парламенту нађе 10 или 20 посланика који не признају ту независност.

Да ли је то најбољи модел борбе?
– Да. Морамо да наставимо у том правцу. Али оно што би могао да буде наш проблем је то што Кетрин Ештон истиче мандат. Да је Србија у позицији да може да предложи, сигурно бих се залагао да Ештонову поново изаберу. Чини се да је она први преговарач који је, кад је Србија у питању, поставио другачији стандард.

А шта ако се после косовских избора промени албански преговарач?
– Не секирам се много за њиховог преговарача. Ко год буде био, мораће да дође. А и ако то буде Харадинај, и он нам је у више наврата нудио састанке, мимо Тачија. Не преговарају они с нама зато што нас воле, него зато што морају.

Колико ћемо у тим преговорима бити условљени резултатима преговора с Косовом?
– Успех је да у преговарачком оквиру не стоје услови да ми морамо да признамо независност. Употребљене су формулације које су прихватљиве за обе стране. И сама ЕУ не може да постигне консензус јер нису ни све државе признале Косово. Сигурно је да ће дијалог с Приштином остати главни политички критеријум за напредак у преговорима са ЕУ. И да смо били шампиони у реформама, никад не бисмо добили датум да нисмо остварили напредак у разговорима с Приштином. Тога морамо да будемо свесни.

Шта је с Русијом, Кином и САД, успевамо ли да балансирамо на међународном плану?
– Не балансирамо. Имамо јасну политику, наш стратешки интерес је да будемо чланица ЕУ. То се не коси са интересима да имамо добре односе с Русијом, Кином, сада УАЕ.

Да, а да ли то може да нам се у једном тренутку обије о главу? Чињеница је да између ЕУ и Русије има тензија због Украјине. Да ли се плашите да ће се на крају све сломити на нашим леђима? Први пример је Јужни ток.
– Ништа нам се неће обити о главу. Ако ће бити Северног тока, биће и Јужног. Мислим да је ипак боље да имамо Јужни ток него тужни јок. Треба тачно дефинисати под којим условима ће бити кредитирања, како ће се финансирати. Иако има много противника Јужног тока, то је више него коректан договор. Рекао бих братски. Па, ни брат вам то не би дао! Друга ствар с Русима и Кинезима су озбиљни пројекти кад је реч о храни. Имамо државне понуде, кинески премијер је јавно изјавио да све месо које се производи у Србији може да се извезе у Кину. У Русији имамо отворено тржиште за све наше пољопривредне производе. Ми не треба да се секирамо око ЕУ и Русије, велики ће се сигурно договорити.

Можемо ли то да реализујемо? Народски речено, колико би нам то донело пара?
– То је пара до неба. Али дрво не расте до неба, него колико може. Проблем је у томе што немамо толико да извеземо. Дају вам све, а ви немате јер су ваша пољопривреда и сточни фонд уништени. Ми чак не можемо да произведемо довољно за домаће тржиште. Али то мора да буде наша стратегија за будућност и наша шанса за развој и препород.Fotografija 2

Против сте избора. Због чега?
– Нисам против. Само мислим да држава у овом тренутку треба да одреди који су приоритети. Ту нема никакве сентименталности. И СНС и СПС треба да седну и анализирају ситуацију имајућу карте и „за“ и „против“.

Рекли сте да сте разговарали с Вучићем о изборима. Шта вам је тачно рекао?
– Знате, сигурно не бих био против избора да је Вучић за њих. Нисам толико глуп да мислим да могу да зауставим све у Србији.

Нисте одговорили, о чему сте конкретно разговарали?
– Разговарали смо о томе да избори нису тема, да треба да говоримо о резултатима и циљевима који наш чекају и да избори нису државни приоритет.

Али, с друге стране, потпредседници СНС данима изјављују да су за изборе. На изборе позива и председник Републике Томислав Николић.
– Да сам слушао та мишљења, ова влада никад не би ни била формирана. Мене интересује шта мисли Вучић, а он нека види с њима.

Како то мислите?
– Па и они сами кажу да Вучић треба да донесе одлуку.

Да ли вам се чини да можда Вучић испипава терен на тај начин?
– Не. Мислим да је то утркивање у стицању Вучићеве наклоности. Борба за позиције на двору. Признајем, тога има и у мојој партији. Многи који тако причају не мисле добро Вучићу.

Мислите на функционере СНС?
– Не само на њих. Њих могу и да разумем, али зашто изборе траже друге мале странке? Основна поставка такве приче је промена премијера. И они то јавно кажу, да је време да Вучић што пре преузме одговорност да би што пре почео да пада. Мале странке треба бога да моле да избора не буде јер би СНС и СПС освојили између 60 и 70 одсто гласова. Они једноставно не желе да Вучић траје дуго. Питам, да ли је боље да у овом тренутку наставимо с реформама или да идемо на изборе? И једна и друга одлука је легитимна, али морамо што пре да одлучимо. Не можемо нормално да наставимо посао ако сваки дан причамо о изборима. Да ли неко стварно мисли да ћу ја у јеку предизборне кампање ићи у Брисел и преговарати с Тачијем? Да ли неко стварно мисли да сам ја толико глуп да се с њим договарам и пропадам на изборима?

Хоћете да кажете да би све стало на два месеца?
– То је само кампања. Чак и да СНС освоји апсолутну већину, формирање владе је процес који није лак и брз. Сигурно је да ће нас избори успорити. Да бисте ишли на изборе, морате да кажете зашто. Шта је влада лоше радила, шта је била кочница. Да ли влада може да буде боља? Сигурно да може. Да ли може да буде бољи председник?

Шта вам то значи? Предлажете расписивање и председничких избора?
– Да ли се променила само воља на републичком нивоу? Ајде да поставимо то питање. Хоћете да ми кажете да је најпопуларнији човек сада на челу Србије? Чини се да неко не схвата да има оних који мисле да избори могу да се одрже кад год некоме то падне на памет. Председнички избори не могу да се одрже док Тома Николић не поднесе оставку или док не буде време за редовне изборе. Ако се мишљење народа променило, променило се на свим нивоима. У Војводини се исто променило мишљење, али не можеш да распишеш све изборе. Да ли ће бити ванредних избора, то није питање за Владу, председника, парламент. То је питање за владајуће странке, а све док се другачије не одлучи, Влада мора да ради свој посао, а не да се бави прогнозама и очекивањима. Србија касни за другим земљама 10 до 20 година и зато немамо шта да чекамо.

Мислите да Вучић има проблем у својој странци. Кажу му: „Наш рејтинг је скочио и ми то хоћемо да материјализујемо.“
– Свестан сам тога. Све је ствар процене. Знате, да Тадић није расписао и председничке изборе, сада можда Николић не би био председник, СНС можда не би био најпопуларнија странка. И многи заборављају, нисам ја тражио да будем премијер, него ми је то Николић понудио зато што је хтео да ме изведе на чистац. Рекао ми је дословце овако: „Ако нећеш да прихватиш место премијера, то значи да си уцењен.“ Само политичка незналица може да одбије место премијера.

Али сада Николић изјављује да је то био изнуђен потез?
– Мислим да такве изјаве нису коректне. Не доприносе политичкој стабилности.

Како сте их схватили?
– Немам ја шта да се слажем с председником или не. Свако обавља своју дужност. Никад се с њим нисам ни слагао, јер он никад није био члан моје странке. Нисам задовољан начином на који је окарактерисао рад Владе. Рекао је да Србија може да добије бољу. То значи да постоје критике на рад Владе које би требало јавно да изнесе.

Имате ли ви замерке на његов рад?
– Немам. Ако желимо озбиљан политички однос, председник не би требало да се укључује у политичке кампање. Нарочито што се те примедбе које износи најмање односе на министре из СПС. Иначе, с њим одлично сарађујем и прилично су ме изненадиле његове речи, али разумем их као део опште теме, а то су избори.

Дигла се велика халабука у јавности око ваше кандидатуре за Нобелову награду.
– Каква је то држава у којој је лоше да будете кандидат за Нобелову награду и због тога вас критикују? То је ситуација у којој се налазим и боље да ништа више не коментаришем.

Најавили сте конгрес своје партије. Хоће ли бити нових потпредседника?
– Конгрес СПС биће одржан када ја то будем рекао. И биће потпредседник онај којег ја будем одредио. Шалим се. Одлука о конгресу зависи од тога да ли ће бити избора или не. Потпредседници странке бирају се на предлог председника СПС.

Чини се да сте од уласка у владу са СНС стално под притиском, да вас стежу у обруч?
– Да вас ја сад питам. Како се зовем?

Ивица.
– А шта то значи? Стално сам на ивици. И Србија је стално на ивици. То је моја судбина.Fotografija 3

Јесте ли видели предлог закона о раду?
– То је сада у стању мировања. Заказаћу седницу социјалног савета уз присуство синдиката. Ти закони се не могу мењати без договора са синдикатима. Проблем је што је закон о раду радило више министарстава.

Чини се да су сви већ у кампањи?
– Отварање избора је рат свих против свих. Мислим да би то довело до стварања антинапредњачког фронта. Не мислим да је то добро за државу. Избори се расписују једном у четири године. Ако хоћемо да будемо нормална земља, онда то не треба да радимо. Сваки пут кад је код нас неко више или мање популаран, да идемо на изборе. Шта ако некоме падне рејтинг за шест месеци, хоћемо ли поново да гласамо?

Шта бисте поручили грађанима?
– У политици се увек руководим теоријом да је Кутузов победио Наполеона – на време и стрпљење. Све има своје време, а и у Библији лепо пише „стрпљен – спасен“. Све мора да дође у своје време.

Да вам је неко пре 15 година рекао да ће управо влада на чијем сте ви челу добити датум, шта бисте му рекли?
– Лично бих можда и поверавао у то. Противници сигурно не. Да је неко заспао 5. октобра и сада се пробудио, мислио би да још сања. То је проблем ове владе. Чињеница је да је остварила више циљева 5. октобра него они што су га изневерили и то највише боли опозиционе странке.

Председник Томислав Николић није се обратио институцијама система с тврдњом да га прислушкују, већ је то изнео у јавност. Како је могуће да немамо безбедносне механизме за заштиту највиших државних функционера?
– Председник је на челу Савета за националну безбедност, постоји биро који се бави службама безбедности. Нико ме из МУП није обавестио да је било прислушкивања.

Како живите?
– Моја имовинска карта је годинама иста. Не стижем ни да потрошим плату.

Дајете ли је супрузи?
– Жена живи свој живот заједно с децом. Без мог присуства. У ствари, живим један потпуно ненормалан живот. С неким својим правилима, са ограниченим кретањем.

Смета ли вам то некад?
– Наравно. Смета јер деца не могу чешће да се виђају са мном.

Рекли сте недавно да вам је ћерка тражила да је сачекате испред школе. Хоћете ли то и урадити?
– То бих баш желео, али је неизводљиво. Кад бих дошао, цела школа би била под опсадом. Деца су ми порасла, а нисам ни приметио. Ћерка, која има осам година, пре неки дан ми је послала СМС, а ја сам се фрапирао што она уопште то зна да уради. И даље мислим да је дете. И јутрос ми је на папиру оставила поруку.

Јесте ли се покајали што сте изабрали да будете политичар?
– Искрено, нико ме није натерао на то. Волим политику, то је мој живот. Можда сам превише добар за неке ствари, а то многи тумаче као слабост.

Ваши политички противници кажу да доносите најбоље политичке одлуке када вас притерају уза зид?
– Суштина је да можете да дриблате на малом простору. На великом може свако. Искрено, не морам да будем ништа. Био сам премијер. На крају сам своје каријере. Све сам био. Размишљам већ ко ће ме наследити у СПС.

Хоћете да кажете да бисте препустили место председника странке?
– Што да не. Никоме нећу бити почасни председник.

Извор: Курир

Категорије: Вести|Интервју