Најновије

Интервју Бранка Ружића за Политику Вести

Знам да су таблоидни медији добили налог да следећих петнаест дана практично ископају све што могу о Бранку Ружићу да би га девалвирали до краја и ја их позивам да копају. Немам ништа против тога што ови медији пишу, навикао сам на то, каже Бранко Ружић, председник Извршног одбора Социјалистичке партије Србије и министар без порфеља задужен за европске интеграције у разговору за „Политику“.

Од кога су добили налог да копају, из политичког естаблишмента?
Из неког центра моћи, не знам да ли је политички или неки други. У сваком случају, ја их молим да наставе да копају да увесељавају народ. Али се политика не води на тај начин. Дакле, хлеба и игара то је једна стара добра синтагма која може да траје одређени период, али мислим да морамо да се окренемо важнијим темама, а то су закон о раду, о стечају, о приватизацији, велике инвестиције које очекујемо. О томе можемо да се слажемо или не слажемо у Влади, на тим темама може да дође до неких политичких несугласица.
Подржавам првог потпредседника Владе господина Вучића који је у свом ауторском тексту рекао да треба сви да се ујединимо за Србију. Али, мислим да је важно да се не ујединимо на речима него да се ујединимо на делима. Сматрам да је важно да, уколико се позивамо на јединство, онда и јединствено радимо и делујемо и да се оно што неко понекад жели да злоупотреби да би можда краткорочно добио неки политички профит просто заборави и да кренемо да радимо.

Из реакције Александра Вучића произилази да он мисли да између вас постоје размимоилажења у стратешким стварима?
Сензибилитет код појединих људи је различит. Моја карактеристика није инпулсивност. Ја не седим на две столице, седим на једној столици, ја сам министар у Влади Републике Србије. И не треба ми подршка Владе за посао који обављам. Али, наравно, спреман сам да одговарам за оно што радим. Шта сам урадио за ова три месеца је врло егзактно проверљиво и спреман сам да, уколико сам ја препрека реформама друштва, да се о томе, у складу са скупштинском процедуром, по подношењу иницијативе оних којим сметам, разјаснимо у парламенту. Ваљда је то најбоље место да грађани Србије то чују. Ја с тим немам никакав проблем. Али је такође важно да моја посвећеност послу и циљевима премијера Дачића и господина Вучића никада и нико па ни господин Вучић ни господин Дачић не могу да доведу у питање. И мислим да то знају сви који треба да знају.

Да ли сте очекивали да ће Дачић бранити ваше право да изнесете свој став као што је то урадио Новица Тончев?
Нисам очекивао да ће било ко из СПС-а да изађе и да ме одбрани јер не видим да има разлога да ме неко брани. Сваки грађанин у Србији има право на свој став, на изношење мишљења и ја сам заиста принципијелно желео да укажем на једном примеру да ако желимо европске вредности у Србији морамо водити рачуна о свим тим вредностима. Ни на који начин не теба да афирмишемо било какав криминал и корупцију. Ја сам последњи коме неко може то да спочитава. Иако сам млад, ја сам савременик многих дешавања. Одавно знам каква је српска политичка елита и како функционише српска политичка сцена. И који су актери, неки су и сада на врло важним местима. Човек има право на грешку, има право да промени мишљење. Ми смо сви сведоци чињенице да су многи од нас у политици променили свој став, променили своје мишљење. То је квалитет. Али, ако смо променили мишљење то не значи да смо избрисали прошлост. Зато је важно да с променом мишљења променимо и приступ неким вредностима.

Ви из СПС-а најчешће излазите у јавност са изјавама да нам сада избори нису потребни па вас доживљавају као странку која се највише плаши избора и тога да нећете бити део будуће владајуће коалиције?
Нема страха, има једног мудрог, прагматичног приступа. Ми само желимо да укажемо на чињенице да ова влада функционише и да се на стратешким циљевима Владе ради много боље него у претходној влади. Ова влада је учинила на реализацији тих циљева много више него претходна влада. И то је допринос СНС-а овој влади.
Ја бих хтео да замолим потпарола СНС-а госпођу Зорану Михајловић да ми објасни како је то СПС кочничар реформи, шта то ми нисмо урадили заједно са СНС-ом у овој влади. Сигуран сам да ће процес приступања ЕУ као и нормализација односа Београда и Приштине, уколико дође до предизборне кампање, на неки начин бити стављени у запећак док траје та кампања. И да ли је онда лакше све ове процесе да спроведете у редовном амбијенту или у неком ванредном амбијенту?

Већ је створен ванредни амбијент лицитирањем изборима протеклих месеци?
По мени је грешка што стално имамо присутно ишчекивање нечега у Србији, то није решење. Оно што је такође мањкавост политичке сцене Србије је недостатак програма, политике, идеологија странака. Имате странке које кажу „Наша идеологија је да желимо да будемо са најбољом удавачом на политичкој сцени – то је СНС“. Грађани већ могу да их препознају. На другој страни имате странку који предводи господин Ђилас који каже „Наша политика је да нећемо никада да идемо с најбољом удавачом на политичкој сцени Србије“.

А шта је политика СПС-а?
Једино СПС има политику и наравно СНС. Где је ту опозиција?

Где сте ви између та два пола, оних моћних који „неће са најбољом удавачом“?
Ја говорим о чињеничном стању. Ми смо ту да радимо за грађане и грађанке, заједно са СНС-ом. Функционисање односа Дачића и Вучића је допринело реализацији многих циљева па би било штета да се то прекине зарад неких периферних политичких тема и интереса. Легитимно је, наравно, да валоризујете одређени легитимитет који имате у неком политичком тренутку. Али је, такође, велики степен одговорности који пре свега носи господин Вучић, а не они који су у његовој странци и обично чланство. У овом тренутку може се рећи да СНС нема апсолутну, али има доминантну власт у оваквој прерасподели утицаја и моћи. Међутим, никако се не може рећи да СНС носи апсолутну одговорност. Апсолутна одговорност у једном транзиционом друштву, у тешкој економској ситуацији носи много ризика.

Има мишљења да СПС страхује од одласка у опозицију што би можда силаском с власти на адресу неких ваших функционера стигле и кривичне пријаве?
Ако је неко крив и постоје материјални докази да је неко нешто учинио тај мора бити приведен. Да ли је крив утврдиће суд. Али, ако ћемо опет живети у држави где ће они из опозиције лакше бити процесуирани него они у власти онда нам таква рефорна друштва, а ни ЕУ не треба.

Да ли фунцкционери СПС-а који су били у овој влади, и сам премијер Дачић као лидер странке, повлачи неке потезе који нису били у складу с прокламованом политиком социјалиста? Подсетимо да је Дачић раније тврдио да је спреман да ратује за Косово­­­?
Било би неозбиљно да се враћамо у прошлост и подсећамо предизборних кампања и шта је ко говорио у тим кампањама. Јер, у кампањама је све дозвољено. Кампање су период када можете утицати на просечног бирача у погледу његовог националног или социјалног сензибилитета. И када бисмо се подсећали тих кампања ми бисмо били поново у рату са Косовом, наше паравојне формације би биле на граници Карлобаг, Вировитица, Огулин и вероватно бисмо имали хлеб од четири динара и десет милијарди евра инвестиција.

Дакле, грађани не треба да верују у оно што чују у предизборним кампањама?
Ја као одговоран политичар, а то је и сигуран сам одлука СПС-а и његовог лидера, управо инсистирамо на томе да су кампање једна шарена лажа, да десничари пропагирају левичарске програме, али само до доласка на власт. И када се каже да би неко ратовао за колевку Српства, када погледамо то са политичког и емоционалног аспекта, наравно да је то нешто што је могуће и рећи и пожелети у неком историјском тренутку. Али, то није политика коју је СПС водио од 2000. године на овамо, тако да не видим да смо на било који начин одступили од своје политике.

Одлука Дачића да ви уђете у реконструисану владу је, наводно, покушај да се смире страсти у странци, да се странка не поцепа јер сте ви наводно предводник те струје незадовољних?
Ја сам за свог стратешког партнера, уз све остале изабрао Ивицу Дачића. И све оно што смо пролазили, пролазимо заједно. Те спекулације о поделама су ординарна лаж и глупост. У странци сви знају да никада нисам показивао никакву врсту ни здраве а камоли болесте амбиције, никада нисам тражио да будем нешто, све што сам добио је партија тако одлучила и председник тражио од мене.

Извор: Политика

Категорије: Вести|Интервју