Програм ЕУ за помоћ локалним самоуправама у Србији Вести

Делегација ЕУ у Србији потписала је уговоре са 32 града и општине у Србији, чији ће пројекти бити финансирани у оквиру програма “EU Exchange 4”. Министар за европске интеграције Бранко Ружић рекао је да се овим програмом обезбеђује стручна подршка за управљање финансијама у локалним самоуправама.MAJKL DEVENPORT, BRANKO RUZIC

Како је навео, више од 70 одсто свих реформи у наредном периоду везано је за функционисање локалне самоуправе, односно њихових административних капацитета. Програм “ЕU Exchange 4” има за циљ унапређење стратешког планирања и пружање услуга на локалном нивоу, као и побољшано управљање локалним финансијама, рекао је Ружић.

“Овај програм бави се најзахтевнијим и најдуготрајнијим реформским процесима, трансформацијом администрације и њеним профилисањем у модеран сервис за грађане, структуром која ефикасно обавља децентрализована јавна овлашћења и способна је да спроводи домаћу реуглативу усклађену са правним тековинама ЕУ”, навео је Ружић.

Конкуришући за средства из овог програма, локалне самоуправе стичу искуство у програмирању и спровођењу пројеката који треба да допринесу бољој и ефикаснијој искоришћености средстава у наредним годинама, додао је он.

Извор: Танјуг

Категорије: Вести