Најновије

Интервју Славице Ђукић Дејановић за Курир Вести

Са СНС није било никаквог договора о прављењу постизборне коалиције. Постоји јединствени став о томе да смо ушли у фазу када грађани треба да се определе коме ће дати поверење да би се реформски циклус наставио. Разговора о постизборном периоду уопште није било. Још трају предизборне комуникације о томе како ћемо правити изборне листе, о чему се договорамо с нашим традиционалним партнерима из ПУПС и ЈС – каже у интервјуу за Курир потпредседница СПС Славица Ђукић Дејановић.

Ивица Дачић је рекао да ћете прво разговарати са партнерима из СНС?
Уобичајно је да се прво разговара са онима с којима сте били у власти или опозицији. Мада, не мислим да има било каквих договора о постизборним функцијама.

Јесте ли спремни да одете у опозицију?
Идемо на изборе да бисмо били у власти, али уколико будемо опозиција, што се не може искључити као могућност, сигурно је да ћемо имати исте програмске циљеве које имамо и сад. Дакле, наша борба биће борба за раднике, економску позицију, социјалну правду и усмерена на сарадњу са синдикатима.

С ким сте све спремни да преговарате?
У овој влади смо имали веома коректну сарадњу с већим коалиционим партнерима. Са ПУПС и ЈС већ дуго држимо добре односе, а то подразумева и одрицање ради заједничких државних циљева.

Али имали сте и неспоразуме с коалиционим партнерима…
Као члан владе и министар који је имао сарадњу с помоћницима и државним секретарима из СНС, не бих могла да кажем да смо имали сукобе.

Било је прича о томе да СПС кочи реформе…
Нисам видела ниједан случај кочења. И приликом председникове одлуке о расписивању избора, влада има врло јасан став да је задовољна оним што је урађено. Нигде се не наводи да је разлог избора коалиција о било којем питању. Напротив, помиње се да ће будућа коалиција можда бити чак и шира него што је до сада била.

Очекујете ли да ћете опет бити министар у влади?
Очекујем да ће бирачко тело дати поверење СПС. Ми стабилно стојимо, а и повећали смо популарност, због чега верујем да ћемо бити и у следећој влади. У сваком случају, кад председник државе буде указао поверење премијеру, он ће одређивати ко ће бити на којем министарском месту.

Верујете ли да ће Ивица Дачић бити изабран за председника?
Знате шта, у политици ништа није немогуће.

Колико су тачни написи да СПС намерава да се зарад уласка у владу одрекне неких чланова као што су Бранко Ружић, Душан Бајатовић и Дејан Бацковић?
Ми унутар партије никад нисмо разговарали да ли треба да се одрекнемо неких својих чланова. Не мислим да ћемо доћи у позицију да неко други, из било које партије, има уцењивачки став према било ком појединцу из наше партије. И не мислим да ће било који лидер било које партије дозволити да се меша у унутарпартијска питања.

Извор: Курир

Категорије: Вести|Интервју