Најновије

Резултати су оно са чиме излазимо на изборе Вести

„Данас је потписан Коалициони споразум између СПС-ПУПС-ЈС о заједничком наступу на парламентарним изборима заказаним за 16. март. Ми ћемо наступити као и прошлог пута са једном изборном листом под називом “Ивица Дачић-Социјалистичка партија Србије-Партија уједињених пензионера Србије-Јединствена Србија”  рекао је Ивица Дачић на конференцији за новинаре одржаној непосредно после потписивања Споразума и додао: „Да није било законских обавеза  вероватно не бисмо ни потписивали поново овај Коалициони споразум зато што смо  споразум за нашу Коалицију потписали пре шест година. Ово је једина Коалиција у Србији која је издржала и пробу времена и пробу тешких одлука –   пробу тешких одлука приликом формирања власти и пробу тешких одлука приликом вршења власти. Нисмо се делили,  нисмо се свађали и није било разлога и повода да било шта мењамо у нашем Коалиционом споразуму. Он је исти као што је и био за претходне парламентарне изборе 2012. године. Зашто? Зато што  ово схватамо само првим полувременом, једним краткотрајним предахом у односу на циљеве које смо поставили.

Ми смо као Коалиција били саставни део Владе РС која је постигла веома значајне резултате за Републику Србију. На ове изборе не излазимо да бисмо тражили подршку  за то да останемо на власти, већ тражимо подршку за оно што смо радили, за идеју, за јасну политику. Ова Влада је показала да уме да ради за Србију и ми хоћемо прилику да покажемо да можемо још више да учинимо за Србију. Били смо спремни за доношење одлука, били смо храбри због Србије и за Србију. Сигурно да се не може рећи ни за једну власт у Србији за протеклих двадесетак година да је учинила нешто тако. Све друге власти су се плашиле, ми се плашили нисмо. Ухватили смо се у коштац са проблемима, истакао је Дачић и додао:  Зато и кажем, после овог првог полувремена спремни смо да наставимо утакмицу, да одлучујемо, да мењамо Србију, да наставимо са реформама, да отварамо та европска врата, да градимо, да радимо, да запошљавамо,  да правимо бољу и другачију европску Србију, али при томе ћемо водити рачуна и о другој темељној поставци – систему правде за све, а то је осим успостављања правне државе и једнакости свих пред законом и беспоштедне борбе против корупције и криминала и одбрана темељних вредности социјалне правде што је уставна категорија.

Ако је у Немачкој једна од основних тема коалиционог споразума између две велике странке минимална цена рада, како да онда ми о томе не говоримо у Србији где је просечна плата мања од педесет хиљада динара. Како да не говоримо о социјалној правди када је просечна пензија 54 одсто просечне плате, што значи око две стотине евра. У таквим условима наравно да ће наша Коалиција бити у функцији одбране радничких интереса и оних који живе од свога рада и социјалне правде и којима је битна социјална правда, истакао је председник СПС и наставио: Многи су нас нападали у овој Влади да смо ми наводно кочница реформи. Нисмо били кочница било каквим реформама око које постоји сагласност, реформе да Србија изгледа боља, да буде боље организована, да има више посла за људе. Реформа која не подразумева да ће  искључиво да буде на штету радника. Наш политички програм је базиран на тој основној поставци, у томе је разлика између политичких странака.

Не желим да се осврћем на друге политичке странке, не желим да се осврћем на њихове нападе. Чини ми се да је суштина постојања неких политичких странака и њиховог учешћа на изборима да избаце нашу Коалицију из власти, ваљда имају неки бољи циљ. Баш ме интересује што једном сами не изађу на изборе, рекао је Дачић и оценио:  Циглама којима су нас гађали ми смо правили темеље за нову политику. И заједно са нашим коалиционим партнерима смо направили добру основу за будућу бољу Србију. Ми смо поносни на оно што смо урадили и на плану државне политике – отпочели смо преговоре о чланству Србије у ЕУ, то је историјски резултат. Слика о Србији је промењена. Данас се о Србији лепо говори свуда у свету, осим овде у Србији. Лако је данас бити српски дипломата. Подсетићу да наша борба за социјалну правду није почела од јуче и неће почети сутра, и не почиње и не завршава се предизборном кампањом. Да није било наших партија, пензија би била много нижа него што је сада. Увели смо законске обавезе да она у неколико последњих година, постојао је период од пет година, да она није могла да пада испод шездесет посто просечне плате. Када је ММФ условио у време Тадићеве власти да то мора да се промени, условљено је да пензије прате плате. Ми не мислимо да је социјална политика луксуз, а и такође смо свесни тога да не може социјална политика да се води на уштрб продуктивности и рада у предузећима. Ефекти те социјалне политике су видљиви и у 13-тој пензији за оне који имају најмање пензије, испод 15 хиљада динара, у Београду испод двадесет хиљада динара. Подсетићу реч је о неколико стотина хиљада људи. На нивоу Србије тај број је 480 хиљада људи.

Наводећи да ова Коалиција  жели озбиљну земљу и да је за то  неопходно да постоји и сагласност између политичких странака о томе какву Србију хоће, Ивица Дачић је додао: За разлику од неких других ми не желимо да трошимо време на свађе око количине власти, цепање, дељење, прављење нових странака и коалиција, ми имамо своју Коалицију. Нисмо разговарали о будућој влади, али је потпуно логично да ћемо после парламентарних избора  прво разговарати са садашњим коалиционим партнером са којим смо имали добру сарадњу. Ова Влада није пала зато што је лоше радила, него је на основу договара да је неопходно добити нови већи легитимитет за пуни мандат следеће владе и зато је важно да на овим изборима ми треба да истакнемо за шта се залажемо и какву Србију хоћемо. Остварићемо најбољи резултат после 2000. године у то сам убеђен, убеђен сам због тога што смо постигли веома значајне исторске резултате радећи у Влади Републике Србије. Показали смо се као веома важан фактор на политичкој сцени. И резултати су оно са чим излазимо на изборе.

Наша кампања неће бити скупа, мислим да нема потребе да објашњавамо људима ко смо и шта смо. Као и прошлога пута водићемо једну умерену кампању, онолико колико је неопходно да би  били присутни на политичкој сцени. Нисмо разговарали са другим странкама о ширењу ове Коалиције, нисмо хтели, нити смо имали такву намеру, али ми добро знамо чије интересе заступамо, интересе оних који живе од свога рада, и какву ћемо политику водити у наредном периоду. Лажу сви који кажу да реформе морају да иду само уз смањење права радника. Зато што то једноставно није истина. Треба поставити ефикасан систем, то није смањење права то је увођење нових правила игре, али хајде да се угледамо на Европу. Почели смо преговоре о различитим поглављима, имаћемо и то поглавље на дневном реду. Ово није земља која ће сулушати само шта мисле послодавци. Ја сам председник Социјално економског савета Републике Србије, имаћемо састанак средином фебруара, где ћемо разговарати о даљим корацима. У сваком случају нема промене законодавства без социјалног дијалога. То је политика коју је водила Влада Републике Србије од самог почетка. И убеђен сам да ће такву политику водити и у наредном периоду.

Од наше Коалиције Запад ништа није очекивао, а ми смо урадили највише у историји Србије. Сада ће нам бити много теже, зато што су очекивања већа. Ми смо се борили са великим неповерењем и споља и изнутра. На домаћој политичкој сцени од када је Влада изабрана, она је рушена. Знам да политичке борбе, углавном не воде рачуна о државним и националним интересима. Али последњих дана сте сведоци веома тешких прича и оптужби  да у Србији постоји један диктаторски, аутократски режим. Огромна штета се наноси, тиме што се такве тврдње износе не само на домаћој сцени, већ и на међународној. Не постоји диктатура у којој се одржавају избори, каква је то диктатура где постоји коалициона влада. Те приче су део унутрашње политичке борбе и веома су штетне по интересе државе. О Србији се говори свуда добро, у целом свету, осим на српској политичкој сцени“, закључио је на крају Ивица Дачић.

Милан Кркобабић, заменик председника ПУПС-а је рекао: „Ми смо ову трку почели пре непуне две године, екипа је истрчала у истом саставу. Идемо конкретно, идемо једноставно. Локална самоуправа, привреда и јавни сектор и државни интереси, то су три кључна стуба на којима ћемо базирати нашу предизборну платформу. Прво полувреме је завршено, ово је одмор, правимо кратке консултације, ту је проверена екипа иза нас, неки ће бити освежени, неки су се уморили. Почећемо друго полувреме, за које сам убеђен да ће бити успешније него ово данас“.

Драган Марковић Палма је рекао:  „Немамо ми заслуге само последње две године. Ми смо 2008. године направили проевропску владу. Имамо највеће заслуге од свих партија зато што Србија ужива овакву међународну популарност. Захваљујући овој Коалицији Србија ће уђи у Европску Унију. Ми смо једина Коалиција која оно што говори то и реализује“.