Rezultati su ono sa čime izlazimo na izbore Vesti

„Danas je potpisan Koalicioni sporazum između SPS-PUPS-JS o zajedničkom nastupu na parlamentarnim izborima zakazanim za 16. mart. Mi ćemo nastupiti kao i prošlog puta sa jednom izbornom listom pod nazivom “Ivica Dačić-Socijalistička partija Srbije-Partija ujedinjenih penzionera Srbije-Jedinstvena Srbija”  rekao je Ivica Dačić na konferenciji za novinare održanoj neposredno posle potpisivanja Sporazuma i dodao: „Da nije bilo zakonskih obaveza  verovatno ne bismo ni potpisivali ponovo ovaj Koalicioni sporazum zato što smo  sporazum za našu Koaliciju potpisali pre šest godina. Ovo je jedina Koalicija u Srbiji koja je izdržala i probu vremena i probu teških odluka –   probu teških odluka prilikom formiranja vlasti i probu teških odluka prilikom vršenja vlasti. Nismo se delili,  nismo se svađali i nije bilo razloga i povoda da bilo šta menjamo u našem Koalicionom sporazumu. On je isti kao što je i bio za prethodne parlamentarne izbore 2012. godine. Zašto? Zato što  ovo shvatamo samo prvim poluvremenom, jednim kratkotrajnim predahom u odnosu na ciljeve koje smo postavili.

Mi smo kao Koalicija bili sastavni deo Vlade RS koja je postigla veoma značajne rezultate za Republiku Srbiju. Na ove izbore ne izlazimo da bismo tražili podršku  za to da ostanemo na vlasti, već tražimo podršku za ono što smo radili, za ideju, za jasnu politiku. Ova Vlada je pokazala da ume da radi za Srbiju i mi hoćemo priliku da pokažemo da možemo još više da učinimo za Srbiju. Bili smo spremni za donošenje odluka, bili smo hrabri zbog Srbije i za Srbiju. Sigurno da se ne može reći ni za jednu vlast u Srbiji za proteklih dvadesetak godina da je učinila nešto tako. Sve druge vlasti su se plašile, mi se plašili nismo. Uhvatili smo se u koštac sa problemima, istakao je Dačić i dodao:  Zato i kažem, posle ovog prvog poluvremena spremni smo da nastavimo utakmicu, da odlučujemo, da menjamo Srbiju, da nastavimo sa reformama, da otvaramo ta evropska vrata, da gradimo, da radimo, da zapošljavamo,  da pravimo bolju i drugačiju evropsku Srbiju, ali pri tome ćemo voditi računa i o drugoj temeljnoj postavci – sistemu pravde za sve, a to je osim uspostavljanja pravne države i jednakosti svih pred zakonom i bespoštedne borbe protiv korupcije i kriminala i odbrana temeljnih vrednosti socijalne pravde što je ustavna kategorija.

Ako je u Nemačkoj jedna od osnovnih tema koalicionog sporazuma između dve velike stranke minimalna cena rada, kako da onda mi o tome ne govorimo u Srbiji gde je prosečna plata manja od pedeset hiljada dinara. Kako da ne govorimo o socijalnoj pravdi kada je prosečna penzija 54 odsto prosečne plate, što znači oko dve stotine evra. U takvim uslovima naravno da će naša Koalicija biti u funkciji odbrane radničkih interesa i onih koji žive od svoga rada i socijalne pravde i kojima je bitna socijalna pravda, istakao je predsednik SPS i nastavio: Mnogi su nas napadali u ovoj Vladi da smo mi navodno kočnica reformi. Nismo bili kočnica bilo kakvim reformama oko koje postoji saglasnost, reforme da Srbija izgleda bolja, da bude bolje organizovana, da ima više posla za ljude. Reforma koja ne podrazumeva da će  isključivo da bude na štetu radnika. Naš politički program je baziran na toj osnovnoj postavci, u tome je razlika između političkih stranaka.

Ne želim da se osvrćem na druge političke stranke, ne želim da se osvrćem na njihove napade. Čini mi se da je suština postojanja nekih političkih stranaka i njihovog učešća na izborima da izbace našu Koaliciju iz vlasti, valjda imaju neki bolji cilj. Baš me interesuje što jednom sami ne izađu na izbore, rekao je Dačić i ocenio:  Ciglama kojima su nas gađali mi smo pravili temelje za novu politiku. I zajedno sa našim koalicionim partnerima smo napravili dobru osnovu za buduću bolju Srbiju. Mi smo ponosni na ono što smo uradili i na planu državne politike – otpočeli smo pregovore o članstvu Srbije u EU, to je istorijski rezultat. Slika o Srbiji je promenjena. Danas se o Srbiji lepo govori svuda u svetu, osim ovde u Srbiji. Lako je danas biti srpski diplomata. Podsetiću da naša borba za socijalnu pravdu nije počela od juče i neće početi sutra, i ne počinje i ne završava se predizbornom kampanjom. Da nije bilo naših partija, penzija bi bila mnogo niža nego što je sada. Uveli smo zakonske obaveze da ona u nekoliko poslednjih godina, postojao je period od pet godina, da ona nije mogla da pada ispod šezdeset posto prosečne plate. Kada je MMF uslovio u vreme Tadićeve vlasti da to mora da se promeni, uslovljeno je da penzije prate plate. Mi ne mislimo da je socijalna politika luksuz, a i takođe smo svesni toga da ne može socijalna politika da se vodi na uštrb produktivnosti i rada u preduzećima. Efekti te socijalne politike su vidljivi i u 13-toj penziji za one koji imaju najmanje penzije, ispod 15 hiljada dinara, u Beogradu ispod dvadeset hiljada dinara. Podsetiću reč je o nekoliko stotina hiljada ljudi. Na nivou Srbije taj broj je 480 hiljada ljudi.

Navodeći da ova Koalicija  želi ozbiljnu zemlju i da je za to  neophodno da postoji i saglasnost između političkih stranaka o tome kakvu Srbiju hoće, Ivica Dačić je dodao: Za razliku od nekih drugih mi ne želimo da trošimo vreme na svađe oko količine vlasti, cepanje, deljenje, pravljenje novih stranaka i koalicija, mi imamo svoju Koaliciju. Nismo razgovarali o budućoj vladi, ali je potpuno logično da ćemo posle parlamentarnih izbora  prvo razgovarati sa sadašnjim koalicionim partnerom sa kojim smo imali dobru saradnju. Ova Vlada nije pala zato što je loše radila, nego je na osnovu dogovara da je neophodno dobiti novi veći legitimitet za puni mandat sledeće vlade i zato je važno da na ovim izborima mi treba da istaknemo za šta se zalažemo i kakvu Srbiju hoćemo. Ostvarićemo najbolji rezultat posle 2000. godine u to sam ubeđen, ubeđen sam zbog toga što smo postigli veoma značajne istorske rezultate radeći u Vladi Republike Srbije. Pokazali smo se kao veoma važan faktor na političkoj sceni. I rezultati su ono sa čim izlazimo na izbore.

Naša kampanja neće biti skupa, mislim da nema potrebe da objašnjavamo ljudima ko smo i šta smo. Kao i prošloga puta vodićemo jednu umerenu kampanju, onoliko koliko je neophodno da bi  bili prisutni na političkoj sceni. Nismo razgovarali sa drugim strankama o širenju ove Koalicije, nismo hteli, niti smo imali takvu nameru, ali mi dobro znamo čije interese zastupamo, interese onih koji žive od svoga rada, i kakvu ćemo politiku voditi u narednom periodu. Lažu svi koji kažu da reforme moraju da idu samo uz smanjenje prava radnika. Zato što to jednostavno nije istina. Treba postaviti efikasan sistem, to nije smanjenje prava to je uvođenje novih pravila igre, ali hajde da se ugledamo na Evropu. Počeli smo pregovore o različitim poglavljima, imaćemo i to poglavlje na dnevnom redu. Ovo nije zemlja koja će sulušati samo šta misle poslodavci. Ja sam predsednik Socijalno ekonomskog saveta Republike Srbije, imaćemo sastanak sredinom februara, gde ćemo razgovarati o daljim koracima. U svakom slučaju nema promene zakonodavstva bez socijalnog dijaloga. To je politika koju je vodila Vlada Republike Srbije od samog početka. I ubeđen sam da će takvu politiku voditi i u narednom periodu.

Od naše Koalicije Zapad ništa nije očekivao, a mi smo uradili najviše u istoriji Srbije. Sada će nam biti mnogo teže, zato što su očekivanja veća. Mi smo se borili sa velikim nepoverenjem i spolja i iznutra. Na domaćoj političkoj sceni od kada je Vlada izabrana, ona je rušena. Znam da političke borbe, uglavnom ne vode računa o državnim i nacionalnim interesima. Ali poslednjih dana ste svedoci veoma teških priča i optužbi  da u Srbiji postoji jedan diktatorski, autokratski režim. Ogromna šteta se nanosi, time što se takve tvrdnje iznose ne samo na domaćoj sceni, već i na međunarodnoj. Ne postoji diktatura u kojoj se održavaju izbori, kakva je to diktatura gde postoji koaliciona vlada. Te priče su deo unutrašnje političke borbe i veoma su štetne po interese države. O Srbiji se govori svuda dobro, u celom svetu, osim na srpskoj političkoj sceni“, zaključio je na kraju Ivica Dačić.

Milan Krkobabić, zamenik predsednika PUPS-a je rekao: „Mi smo ovu trku počeli pre nepune dve godine, ekipa je istrčala u istom sastavu. Idemo konkretno, idemo jednostavno. Lokalna samouprava, privreda i javni sektor i državni interesi, to su tri ključna stuba na kojima ćemo bazirati našu predizbornu platformu. Prvo poluvreme je završeno, ovo je odmor, pravimo kratke konsultacije, tu je proverena ekipa iza nas, neki će biti osveženi, neki su se umorili. Počećemo drugo poluvreme, za koje sam ubeđen da će biti uspešnije nego ovo danas“.

Dragan Marković Palma je rekao:  „Nemamo mi zasluge samo poslednje dve godine. Mi smo 2008. godine napravili proevropsku vladu. Imamo najveće zasluge od svih partija zato što Srbija uživa ovakvu međunarodnu popularnost. Zahvaljujući ovoj Koaliciji Srbija će uđi u Evropsku Uniju. Mi smo jedina Koalicija koja ono što govori to i realizuje“.