Dačić nastavlja posetu SAD Vesti

Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić izjavio je da je sa novim direktorom FBI Džejmsom Komijem razgovarao o „veoma dobroj saradnji“ između američkih i srpskih službi za sprovođenje zakona, kao i tome da FBI otvori svoje kancelarije u Beogradu.

„Još jednom smo konstatovali veoma dobru saradnju između FBI i srpskih agencija za sprovođenje zakona, pre svega, sa ministarstvom unutrašnjih poslova“, izjavio je Dačić u Vašingtonu.
Ocenivši da je imao veoma dobar sastanak sa novim direktorom FBI, Dačić je rekao da je razgovarano o mogućnosti da FBI otvori svoje kancelarije u Beogradu imajući u vidu da je, kako je naveo, donet novi budžet američke agencije.
„FBI će u narednih šest meseci razmotriti taj predlog, ako ne, onda barem da u Beograd pošalje stručnjaka za visokotehnološki kriminal i borbu protiv sajber terorizma“, ukazao je Dačić.
Kako je naveo, na sastanku je bilo reči o veoma važnim pitanjima od vitalnog nacionalnog i državnog značaja, a koja se tiču saradnje u oblasti borbe protiv ekstremizma i terorizma, naročito protiv radikalnog islamizma.
„Razgovarali smo o razmeni informacija kroz saradnju naših službi za visoko tehnološki kriminal i sajber terorizam imajuću u vidu da veliki broj ljudi sa našeg područja odlazi u ekstremističke grupacije, naročito sada u Siriji, i da to predstavlja opasnost po mir i bezbednost građana u našem regionu“, rekao je Dačić.
On je preneo da je na sastanku bilo reči da se u cilju unapređenja saradnje u srpskoj prestonici do kraja godine organizuje regionalna konferencija na kojoj bi, osim direktora FBI, učestvovali ministri unutrašnjih poslova i direktori policija zemalja regiona.
Uz napomenu da Srbija ima tradicionalno dobru saradnju sa američkom agencijom, Dačić je podsetio da je kao ministar unutrašnjih poslova u proteklih šest godina pet puta do sada sa rukovodstvom FBI razgovarao o saradnji.
Dačić je razgovarao i sa šefom srpskog kokusa u Kongresu Tedom Poom.
„Zahvalio sam mu u ime Srbije na svim aktivnostima koje kokus ima, ali ne samo u okviru kokusa, nego uopšte“, rekao je Dačić i dodao da postoji veliki broj američkih kongresmena i senatora koji žele da se čuje objektivna slika o Srbiji.
„Dogovorili smo se da jedna grupa senatora i kongresmena dođe u Srbiju do kraja godine kako bi se na licu mesta upoznali sa velikim napretkom koji je zemlja ostvarila, ne samo na putu ka evropskim integracijama, nego uopšte u reformama našeg političkog sistema“, naveo je Dačić.
Dačić nastavlja višednevnu posetu SAD gde će razgovarati sa zamenikom državnog sekretara SAD Vilijamom Bernsom i zamenikom direktora Agencije za borbu protiv ilegalne trgovine narkoticima Tomasom Heriganom.
Izvor: Tanjug