Saradnja ne znači priznanje Kosova Vesti

Ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije u tehničkoj vladi Srbije Branko Ružić ocenio je da je najveća prepreka na putu u EU zasigurno Kosovo, dodajući da saradnja ne znači priznanje Kosova. On je, u intervjuu bečkom dnevniku „Kurir“, rekao da dva procesa definišu odnos Srbije prema EU. „Jedan je približavanje Briselu i drugi normalizacija odnosa Beograda i Prištine. Najveća prepreka zasigurno je Kosovo. Dogovorom, pod posredovanjem EU, između Beograda i Prištine približili smo se cilju“, objasnio je Ružić. On je podvukao da priznanje Kosova nije uslov, dodajući da se radi o novoj saradnji Beograda i Prištine, kao i da ta saradnja ne znaci priznanje.

Upitan koliko daleko je odmakla Srbija po pitanju pravne države i borbi protiv korupcije, na čemu insistira EU, Ružić je odgovorio da je Srbija, u tim oblastima, bolja od Rumunije i Bugarske. „Paradoksalno je, ali nasleđe naše istorije nam je dalo vremena. Proteklih 12 godina smo morali stalno da se prilagođavamo i ispunjavamo uslove. EU predstavlja instrument za sveobuhvatne reforme“, dodao je on.

Najteže oblasti u pristupnim pregovorima, prema njegovim rečima, su osnovna prava, pravosuđe i Kosovo. Ružić je uveren da do 2018.mogu biti tehnički okončani pregovori, dodajući da je neizvesno da li je to moguće i politički.“Pregovori su politički proces“, ukazao je on.

Za predstojeće vanredne parlamentarne izbore Ružić je rekao da će Socijalistička partija Srbije ostvariti bolji rezultat od onog na prošlim izborima. On je naglasio da se politički i ekonomski ciljevi Srbije ne mogu realizovati bez SPS-a. „Mi smo progurali evropsku integraciju, strateške projekte, kao što je izgradnja gasovoda Južni Tok, kao i mnoge investicije. Ukoliko bi došlo do formiranja vlade bez SPS-a ona bi ona bila kratkog veka“, podvukao je Ružić.

Izvor: Tanjug