Mir i stabilnost državni prioriteti Vesti

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je u intervjuu RTS-u iz Vašingtona da je od svih sagovornika u SAD čuo da je Srbija radila ono što je govorila, a to je da će imati konstruktivnu ulogu u dijalogu s Prištinom, da će sprovesti unutrašnje reforme i da će imati bolje odnose sa SAD.

Premijer Ivica Dačić je rekao da dešavanja u BiH potvrđuju koliko je mir i stabilnost na Balkanu neophodna i koliko je malo potrebno da dođe do destabilizacije. „U tom smislu je veoma važno da Srbija bude politički stabilna, da bude faktor mira i stabilnosti i to je za nas državni prioritet“, rekao je Dačić i istakao je da je prioritet da ima dobru međunarodnu poziciju. Rekao je da su za Srbiju važni odnosi sa SAD i da postoji pozitivan tok odnosa sa Amerikom. Ukazao je i na veoma prijateljske odnose sa Rusijom i Kinom i podsetio da smo otpočeli pregovore o pristupanju sa EU.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Dačić je rekao da je protiv zloupotrebe dijaloga. Rekao je da je potrebno potpuno garantovanje bezbednosti na Kosmetu i eliminisanje slučajeva kao što je hapšenje Olivera Ivanovića i drugih. Poručio je da će stanje na Kosmetu biti tema redovnog sastanka Saveta bezbednosti UN kome će prisustvovati. Kako kaže, posle toga odlazi za Brisel, gde će zajedno sa vicepremijerom Vučićem učestvovati u nastavku dijaloga s Prištinom.

Govoreći o temama dijaloga, istakao je nerešena pitanja kao što je pitanje pravosuđa ali i formiranje Zajednice srpskih opština. Premijer je još jednom ukazao da Srbiji svi priznaju da je uradila mnogo, ali i da se od Srbije očekuje nastavak mirovnog procesa.

Izvor: RTS