Интервју Ивице Дачића за Глас Америке Вести

Председник Владе Србије Ивица Дачић каже да је поносан на резултате који су остварени у државној политици у протеклих годину и по дана, и да је Србија учврстила своју међународну позицију. Међународна позиција Србије је знатно побољшана у односу на раније године, а о Србији се ових дана боље говори у иностранству него у самој земљи, каже за Глас Америке одлазећи српски премијер Ивица Дачић. Пред крај посете Вашингтону он је за Глас Америке говорио о успону у билатералним односима Србије и САД, примени Бриселског споразума са Приштином као и предстојећим парламентарним изборима у Србији.

Ви сте протеклих дана имали бројне сусрете у Вашингтону, присуствовали Моливеном доручку пету годину за редом, како сте задовољни овогодишњом посетом?

– Први пут сам дошао на Молитвени доручак 2010. године, и ако бих поредио атмосферу тада и сада, у питању је неупоредиви напредак до којег је Србија дошла, нарочито у последњих годину и по дана, ниво међусобног поверења је подигнут.

Наравно, гледам коментаре и чујем реакције које говоре о томе –  зашто сада приближавање са Америком, зашто не са Русијом– интерес Србије јесте да има што бољу међународну позицију. Само јака Србија може да штити свој национални и државни интерес. Само поштована Србија може нешто да уради на међународној сцени. Србија која је парија, од које сви беже, које се сви стиде, без обзира колико била на унутрашње-политчкој сцени поносна, јуначка, на међународној сцени не може ништа да уради. Ми смо у старту били карактерисани као лоши момци и све што смо предлагали увек је наилазило на велики гард, ми смо успели да ту причу преокренемо. Данас ако сретнете британског  секретара спољних послова Хејга, он каже  – урадили сте оно што сте причали. Хилари Клинтон је рекла да је изненађена када сам на конференцији за штампу рекао исто што и на састанку. Заменик државног секретара Бернс а и потпредседник Бајден су, када сам са њима разговарао, такође били импресионирани тиме што је Србија не само на речима него и на делу била посвећена отварању преговора о чланству у ЕУ и напретку у дијалогу са Приштином.

Зато мислим да је наша међународна позиција данас много боља, далеко је од добре, али и ми смо мало криви. Када сам дошао на Молитвени доручак, унутра је већ био албански председник, први је дошао. Била је ту цела свита албанских и косовских политичара. Где смо ми у свему томе? Истина сама по себи није довољна, зато морамо да узмемо судбину у своје руке, не можемо да се уздамо у неку божанску правду, морамо да урадимо много тога. Ми смо успели да подигнемо ниво међусобног поверења на такав начин да САД данас званично имају веома позитиван став о државној политици коју је Србија водила, желе да се таква политика настави и после избора који нас чекају у Србији, односно сви изражавају наду да избори у Србији, и на Косову, а крајем година Кетрин Ештон напушта своје место, да се то негативно не одрази на динамику процеса преговора. С друге стране, за нас је то битно јер аутоматски утиче на процес преговора о чланству Србије у ЕУ.

Задовољан сам нивоом разговора, имао сам разговоре и са безбедносним агенцијама, драго ми је да сам упознао новог директора ФБИ, то је високи ниво поверења, ја сам се четири пута сретао са досадашњим директором Малером, који је био 12 година директор ФБИ, дошао је нови, господин Коми, такође сам разговарао са руководством америчке Агенције за борбу против трговине наркотицима, то су две кључне агенције које су за нас битне у борби против тероризма и трговине наркотицима. Ја их не зовем да дођу код нас да би шпијунирали наше људе, пошто је сад модерна та прича о НСА, већ говорим о томе да заједнички радимо у борби против тероризма и криминала, јер има 360 људи за које процењујемо да би могли да се налазе у неким екстремним организацијама у Сирији и неким другим земљама, који ће се кад-тад вратиит у наш регион. Ми не можемо то да радимо, да пресрећемо њихове комуникације без помоћи неких агенција, а онда треба да сарађујемо са најбољима. Ми сарађујемо са свима и велике успехе смо имали у борби против трговине наркотицима управо у сарадњи са америчком ДЕА.

Долазе избори у Србији, ванредни парламентарни као и избори у главном граду. У светлу свих позитивних оцена међународне заједнице што се тиче приближавања ЕУ, дијалогу са Косову, да ли су избори у овом тренутку били неопходни?

– Ту причу смо већ апсолвирали и завршили. Ја сам сматрао да Србија у овом тренутку има преча посла од избора али у договору са нашим коалиционим партнерима определили смо се да се иде на ванредне изборе у циљу добијања новог политичког легитимитета за наставак ове државне политике. И показало се у суштини да смо једино ми и спремни за изборе, јер су сви други тражили изборе а ево још не могу да поднесу изборне листе. Мене сваког дана зову људи из моје партије и замерају што још нисам укључен у кампању. Али ја сам председник Владе Србије, морам да обављам државне функције, мислим да је то много важније него у овом тренутку водити страначке кампање, нарочито кад чујем шта све људи причају у тим кампањама. Јуче сам читао неке извештаје и увек говорим да се о Србији много лепше говори у свету тренутно, него у самој Србији. Чуо сам јуче да ми Чедомир Јовановић, који се залаже за независност Косова малтене, замера да сам био превише попустљив према Тачију у Бриселу. Избори су извор једне ирационалне атмосфере, међустраначке кампање напада, ја немам намеру да учествујем у свему томе на такав начин, желим да истакнем резултате које је наша влада постигла, то су заједнички резултати са нашим коалиционим партнерима, Србија је постигла историјски корак напред. Како ће то народ оценити, то је све релативно.

С друге стране, ситуација у Босни и Херцеговини потврђује колико је мир изграђен у нашем региону једна крхка творевина, и колико је мало довољно да дође до дестабилизације. Зато је битно да се задржи политичка стабилност Србије, али и политичка стабилност Републике Српске, јер видите да ту није само у питању социјална категорија протеста, имате и одређене политичке захтеве који иду ка томе „један човек један глас“ што иде ка укидању ентитета, права народа у БиХ, што отвара цео један зачарани круг, због тога је и био рат у БиХ, тако је и на Косову и Метохији, имате ситуацију хапшења Оливера Ивановића, Еулекс – смањује му се мандат без сагласности Савета безбедности УН, зато се треба чувати инцидентних ситуација, једна варница је довољна да поново упали пламен конфликата.

Ја очекујем да моја партија и коалиција оствари добар резултат на изборима зато што су резултати које смо имали добри, с друге стране ми се разликујемо од других политичких странака, разликујемо се по идеологији, то можда данас некоме није довољно јасно зато што се данас у Србији удружује ко како стигне. Ми смо партија левице која наравно има много више наклоности за синдикалне захтеве, захтеве који желе Србију као државу социјалне правде али пре свега у овом тренутку очекујем резултат који ће бити потврда да смо добро радили у протеклом периоду и очекујем најбољи резултат после 2000. године. Народ ће одредити ко ће бити шта после тих избора и уопште то није спорно, Србија је кренула једним путем који ће моћи да доведе до тога да у наредним годинама, нећу да кажем деценијама, дође до пуноправног чланства у ЕУ и да наши односи буду на један много виши начин дефинисани са најјачим земљама у свету и да тиме обезбедимо да Србија буде јака и поштована.

Према прелиминарним анкетама, очекује се да ће СНС поново бити најјача парламентарна странка, неки кажу можда има довољну већину да сама формира владу. Да ли сте ви као лидер СПС поново спремни да уђете у коалицију са СНС и будете у тој коалицији мања странка или више себе видите као лидера опозиције.

– Избори ће дефинисати место свакоме. Ми смо имали добру сарадњу са СНС, наравно свака странка има свој идентитет, ми нисмо у коалицији, заједно смо у власти али нисмо у коалицији, немамо потребе нити разлога да једни другима упућујемо било какве ружне речи, напротив имамо разлоге да будемо поносни на оно што смо заједнички урадили. Да ли ћемо ићи заједно после тога зависиће од резултата избора, у овом тренутку то нико не може да каже, и какву ће ко позицију имати. Не бих желео да се то протумачи да неко мора по сваку цену да буде власт, не боре се странке само за то да морају по сваку цену да буду власт па се удружују сви редом само да би прошли тих 5%, јер имате на политчкој сцени Србије данас једно удруживање само да би се прешло тих 5%. Нама то није циљ, нама је битно да политика коју смо водили добије подршку, очекујем да после избора прво разговарамо са нашим досадашњим партнерима, и тада ћемо одлучити хоћемо ли наставити даље у смислу државне политике коју смо до сада водили. Ја мислим да је та политика била у интересу Србије.

Из Вашингтона идете у Њујорк где ће у понедељак бити одржана седница СБ УН о Косову. Како сте задовољни досадашњом применом Бриселског споразума, очигледно је да има проблема, шта је највећа кочница у примени?

– Бриселски споразум је несумњиво отворио врата да изађемо из зачараног круга у коме смо били, а то је да нисмо могли ни напред ни назад. Србија је била заробљена ситуацијом у коју смо запали када је у питању Косово. Зато смо повукли корак напред. Нисмо задовољни на који начин се у потпуности имплементира споразум, зато што мислимо да Приштина покушава да кроз имплементацију тог споразума, иако је он статусно неутралан, стварно афирмише своју државност, па ставља свој грб на гласачке листиће, изјаве, заклетве, ми смо се стално шалили на тим преговорима да ће и на етикете за воду стављати грб што не постоји нигде на свету, а то је одраз мањка статуса независности.

Они добро знају да без УН и без договора са Србијом не може бити заокружен процес независности, али стално желе да доведу до тога да Срби учествују у систему независног Косова. Ми то никад нисмо рекли, ми смо рекли да подржавамо имплементацију Бриселског споразума јер њега схватамо статусно неутралним, Косово не признајемо као независну државу, признајемо као посебну територију дефинисану по Резолуцији 1244 и желимо да та имплементација заиста буде статусно неутрална. Има доста проблема, нисмо још решили питање правосуђа, треба да се конститутише Заједница српских општина, али историјски гледано први пут су Срби добили легалну и легитимну власт на Косову која је призната од Београда, и Приштине, али и од Брисела, Вашингтона па и Њујорка, односно Савета безбедности УН, то је велика ствар и мислим да је то капитал на коме треба да градимо нашу будућу политику. Све ће то бити тема састанка у Њујорку, али одмах одатле одлазимо на састанак у Брисел где ће нас чекати велики притисци, велики захтеви да се дође до договора о правосуђу, видећемо како ће то даље тећи али сигурно не можемо да правимо даље компромисе који би били на штету наших националних и државних интереса.

Извор: Глас Америке