Ivica Dačić uoči sednice Saveta bezbednosti UN Vesti

Važno je da UN ostanu deo procesa pregovora sa Prištinom, kaže za RTS Ivica Dačić, uoči sednice Saveta bezbednosti UN na kojoj će biti razmatrana situacija na Kosovu. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće sednicu na kojoj će biti razmatran redovan tromesečni izveštaj generalnog sekretara Ban Kimuna o situaciji na Kosovu i Metohiji, a na kojoj će govoriti i premijer Srbije Ivica Dačić. U izjavi za RTS, Dačić je istakao da će ukazati na probleme koji još postoje, a koji se, kako je rekao, tiču nepoštovanja nekih osnovnih ljudskih prava, kao i pitanja bezbednosti i imovine Srpske pravoslavne crkve. Dačić je napomenuo da je veoma važno napomenuti da Srbije ne želi da u potpunosti „izbaci“ UN iz procesa dijaloga sa Prištinom. „Prethodna vlada je rezolucijom Generalne skupštine prihvatila da se dijalog vodi uz posredovanje Evropske unije, ali sve to na osnovu mandata koji postoji na osnovu Rezolucije 1244“, objašnjava Dačić.

Ističe i da Srbija nije, niti će promeniti stav o statusnom pitanju Kosova i Metohije, ali da radi na normalizaciji odnosa. „Ukoliko neko želi da se razgovara o ovom pitanju, mi smo spremni. To pitanje nije konačno rešeno kao što kaže Priština, nije rešeno zato što bez saglasnosti Srbije i bez dogovora sa Srbijom to pitanje se nikada ne može rešiti, pre svega ne može se rešiti bez Ujedinjenih nacija“, naglašava premijer.

Dačić je najavio da će pomenuti hapšenja na Kosovu tokom poslednjih desetak dana, pre svega hapšenje Olivera Ivanovića, jednog od kandidata za gradonačelnika Mitrovice, kao i još nekoliko pitanja za koje Srbija smatra da narušavaju stabilnost na Kosovu.

Podsetio je da iz Njujorka odlazi u Brisel gde će mu se pridružiti prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić kako bi, uz posredovanje EU, sa predstavncima Prištine nastavili razgovore o pravosuđu. „Mi smo izneli naše kompromisne predloge, ne znam šta mi još možemo da uradimo. Očigledno da je Tači u ovo predizborno vreme procenio da mu ne odgovara da pravi političke kompromise i pitanje je da li će uopšte biti moguće doći do kompromisa“, zaključio je Dačić.

Izvor: RTS