Приоритети државе европски пут и очување националних интереса Вести

Председник Владе Републике Србије Ивица Дачић положио је ловоров венац на саркофаг вожда Карађорђа у цркви Светог Ђорђа на Опленцу и поручио да данашње време није време за експериментисање са државношћу, већ време за јединство.

Честитајући грађанима Дан државности, Дачић је истакао да тај празник нема само симболични значај на ослободилачке тежње српског народа већ, што је много значајније, сећање на прве тековине држаности и уставотворности, као и битку за изградњу модерне државе каква Србија жели да буде у будућности.

У Сретењском уставу било је записано да држава Србија зависи од турског султана и цара, а данас су међународни услови такви да Србија мора да се бори за своје државне и националне интересе, навео је председеник Владе.

Он је поручио да време у којем смо није време за експерименте са државношћу, већ време да јединствено кренемо путем који ће нас водити ка сигурној будућности.

Према његовим речима, снага народа је била увек у томе да препозна шта је то најбоље за Србију, а то је европски пут, али и очување националних и државних интереса.

Дачић је пожелео да се Србија више никада не бори за своју слободу, већ да свакодневну борбу води за развој, за земљу у којој ће све постати нормално, а нормално постати правило, а не изузетак.

Дан државности Србије слави се на Сретење у знак сећања на 15. фебруар 1804. године, кад је у Орашцу почела борба за коначно ослобођење од петовековне турске владавине.

На Сретење 1835. године кнез Милош Обреновић прогласио је први српски устав, који је један од првих демократских устава у Европи.

Овај датум је узет као почетак стварања модерне српске државе и као национални празник се слави од 2001. године.

Извор: Влада Републике Србије

Фото: Танјуг