Prioriteti države evropski put i očuvanje nacionalnih interesa Vesti

Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić položio je lovorov venac na sarkofag vožda Karađorđa u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu i poručio da današnje vreme nije vreme za eksperimentisanje sa državnošću, već vreme za jedinstvo.

Čestitajući građanima Dan državnosti, Dačić je istakao da taj praznik nema samo simbolični značaj na oslobodilačke težnje srpskog naroda već, što je mnogo značajnije, sećanje na prve tekovine držanosti i ustavotvornosti, kao i bitku za izgradnju moderne države kakva Srbija želi da bude u budućnosti.

U Sretenjskom ustavu bilo je zapisano da država Srbija zavisi od turskog sultana i cara, a danas su međunarodni uslovi takvi da Srbija mora da se bori za svoje državne i nacionalne interese, naveo je predsedenik Vlade.

On je poručio da vreme u kojem smo nije vreme za eksperimente sa državnošću, već vreme da jedinstveno krenemo putem koji će nas voditi ka sigurnoj budućnosti.

Prema njegovim rečima, snaga naroda je bila uvek u tome da prepozna šta je to najbolje za Srbiju, a to je evropski put, ali i očuvanje nacionalnih i državnih interesa.

Dačić je poželeo da se Srbija više nikada ne bori za svoju slobodu, već da svakodnevnu borbu vodi za razvoj, za zemlju u kojoj će sve postati normalno, a normalno postati pravilo, a ne izuzetak.

Dan državnosti Srbije slavi se na Sretenje u znak sećanja na 15. februar 1804. godine, kad je u Orašcu počela borba za konačno oslobođenje od petovekovne turske vladavine.

Na Sretenje 1835. godine knez Miloš Obrenović proglasio je prvi srpski ustav, koji je jedan od prvih demokratskih ustava u Evropi.

Ovaj datum je uzet kao početak stvaranja moderne srpske države i kao nacionalni praznik se slavi od 2001. godine.

Izvor: Vlada Republike Srbije

Foto: Tanjug