Најновије

Интервју Ивице Дачића за „Блиц“ Вести

Моји сарадници су израчунали да сам за последњих годину дана седам пута обишао Земљину куглу. „Провео сам 220 сати на преговорима, више од 440 сати у авиону, потписао низ споразума, добио датум, изборио се за заједницу српских општина, постао кандидат за Нобелову награду…“ – овако председник СПС и премијер одлазеће Владе Ивица Дачић одговара на питање да ли је могао још нешто да уради и да ли за нечим жали.

У првом члану Сретенског Устава пише да статус Србије зависи од султана и руског цара. Од кога данас зависимо – Кетрин Ештон, Путина, Ангеле, Обаме?

Ја сам одавно рекао да нам ни бајке ни митови не помажу, али изгледа да ме многи нису чули. Дакле, да будем јасан: Србија зависи од нас самих, од вас и од мене и од онога шта ћемо ми урадити. Не живе овде ни Ангела ни Путин ни остали. Они имају своје интересе, наравно, али нити могу нити хоће да било шта у Србији промене. То можемо само ми, у оној мери у којој хоћемо, и у којој смо способни. Ја сам уверен да јесмо способни, а последњих годину и по дана показали смо и да хоћемо. Зато смо и добили датум, због онога шта смо сами радили, а не због Обаме, Путина или неког другог, за нас у Србији митског бића. Нема више тога. Сами смо, и сами морамо даље.

С којим периодом у српској историји бисте могли да упоредите данашњу Србију? С ким бисте упоредили себе?

То је још једна од системских, генетских грешака коју морамо да исправимо. Ту потребу да за све тражимо оправдање и разлог у историји. Зато смо и тако дуго, како се помене Косово, ми одмах викали Цар Лазар и бој на Косову, и делили се на Обилиће и Бранковиће, па смо на крају тако и прошли – готово све смо изгубили, јер нисмо схватили да то од пре више стотина година данас не важи, да нема више небеског царства. Зато сам ја за Србију данас, овде и сада, без икаквог поређења, већ са јасном представом о томе и ко смо и где желимо да стигнемо. И када је о мени реч, имам апсолутно исти став. Ја сам Ивица Дачић, премијер с јасним резултатом, и то у садашњости. И не желим да се сутра било ко са мном пореди, желим да уради више, ако може.

Да ли себе видите у следећој влади? Да ли бисте прихватили да будете министар одбране?

Видим себе у овим изборима. И ту сам да људима понудим политику, јасан пут, и начин да и ми живимо као сав нормалан свет. Имам резултат и имам план. А после избора ћу бити баш оно за шта ме грађани, својим гласовима, кандидују.

Прича се о тајном састанку Вучић-Николић-Дачић на којем сте Вучићу понудили премијерско место без избора, а за то се залагао и Николић.

Не знам више ни сам колико пута сам се састао с Вучићем и Николићем, али ниједном тајно. Па нисмо ми завереници, него највиши државни функционери те нема ни разлога да се кријемо и тајно састајемо. Још мање да тајно причамо о изборима, јер су они најјавнији и најдемократскији начин исказивања воље грађана. О државним ударима се прича тајно, не о изборима. А Вучића сам, иначе, више пута питао да ли жели да буде премијер без избора, и он је сваки пут говорио да му то није циљ. То је све.

Какав изборни резултат очекујете? И да ли можете да се кладите у то?

Сваки политичар се, на изборима, на неки начин клади. Зато што му каријера, често, зависи од избора. Како сам ја могао да одбијем изборе, да их отежам, или да их условљавам, а нисам, јасно је да верујем у себе и у коалицију с којом идем на изборе. И да верујем у наш резултат. Превише је људи у Србији који хоће нормално да живе, да бисмо ми лоше прошли на изборима. Проћи ћемо боље него икад.

Многи сматрају да ће резултат СПС зависити од тога да ли ће у кампањи бити отворене афере о везама појединаца из ваше странке с криминалцима.

Па, ево, почела је кампања и одмах су кренуле афере, чак је ухапшен један посланик СНС. И свако ко је кршио закон, на било који начин, треба исто тако да прође. Без обзира на то чији је или на кога се позива. Према томе, а већ сам то и рекао, први ћу тражити да буду ухапшени сви који су се позивали на мене или на СПС да би пљачкали народ.

Вучић је изјавио да волите да дајете и превише информација, ако упростимо –  да много причате.

Вучић има свој начин, ја свој. И, уз то, не мислим да ми, који радимо нешто за ову земљу, треба од њеног народа било шта да кријемо. Треба да кажемо и добро и лоше.

СНС каже да на изборе иде да би добио легитимитет за спровођење реформи. Ко је сада у Влади заустављао реформе? Чак је и једини који је говорио о реформама, а то је Радуловић, поднео оставку.

Реформе нису више политичко питање, него нужност, из простог разлога што ћемо без њих пропасти. И цела Влада је била на том становишту, и није било ниједног њеног члана који је био против, или покушао да их кочи. Радуловићева оставка је била узрокована несрећним прекидом комуникације између њега и оних који су га предложили. Жао ми је што то није избегнуто.

Да ли је договор око Косова нешто на шта сте најпоноснији као премијер?

Најпоноснији сам био када су ми уручили кључеве врата Европе. Мислим да је добијање датума највећи политички успех Србије у новијој историји.

Зашто нисте одговорили Вучићу ни на једну оптужбу?

Зато што ме никада ни за шта није ни оптужио. Ни ја њега.

Да ли ћете поднети оставку ако не освојите више од 11 одсто?

Освојићемо много више.

Какав изборни резултат очекујете?

Победнички.

А од ДС, НДС, ЛДП, ДСС, СРС, УРС?

Да многи од њих престану да маштају. Србији су потребни озбиљни људи, за озбиљан посао.

АСОЦИЈАЦИЈЕ

Александар Вучић?

Није му лако, тек треба да види да је много лакше доћи на власт него сачувати је.

Томислав Николић?

Лако му је када има Вучића и мене.

Драган Ђилас?

Бори се за опстанак.

Борис Тадић?

Бивши председник.

Чедомир Јовановић?

Ништа озбиљно.

Војислав Кошуница?

Не одступа.

Млађан Динкић?

Рекао сам о њему све што сам имао да кажем.

Војислав Шешељ?

Трагична судбина.

Извор: Блиц