Intervju Ivice Dačića za „Blic“ Vesti

Moji saradnici su izračunali da sam za poslednjih godinu dana sedam puta obišao Zemljinu kuglu. „Proveo sam 220 sati na pregovorima, više od 440 sati u avionu, potpisao niz sporazuma, dobio datum, izborio se za zajednicu srpskih opština, postao kandidat za Nobelovu nagradu…“ – ovako predsednik SPS i premijer odlazeće Vlade Ivica Dačić odgovara na pitanje da li je mogao još nešto da uradi i da li za nečim žali.

U prvom članu Sretenskog Ustava piše da status Srbije zavisi od sultana i ruskog cara. Od koga danas zavisimo – Ketrin Ešton, Putina, Angele, Obame?

Ja sam odavno rekao da nam ni bajke ni mitovi ne pomažu, ali izgleda da me mnogi nisu čuli. Dakle, da budem jasan: Srbija zavisi od nas samih, od vas i od mene i od onoga šta ćemo mi uraditi. Ne žive ovde ni Angela ni Putin ni ostali. Oni imaju svoje interese, naravno, ali niti mogu niti hoće da bilo šta u Srbiji promene. To možemo samo mi, u onoj meri u kojoj hoćemo, i u kojoj smo sposobni. Ja sam uveren da jesmo sposobni, a poslednjih godinu i po dana pokazali smo i da hoćemo. Zato smo i dobili datum, zbog onoga šta smo sami radili, a ne zbog Obame, Putina ili nekog drugog, za nas u Srbiji mitskog bića. Nema više toga. Sami smo, i sami moramo dalje.

S kojim periodom u srpskoj istoriji biste mogli da uporedite današnju Srbiju? S kim biste uporedili sebe?

To je još jedna od sistemskih, genetskih grešaka koju moramo da ispravimo. Tu potrebu da za sve tražimo opravdanje i razlog u istoriji. Zato smo i tako dugo, kako se pomene Kosovo, mi odmah vikali Car Lazar i boj na Kosovu, i delili se na Obiliće i Brankoviće, pa smo na kraju tako i prošli – gotovo sve smo izgubili, jer nismo shvatili da to od pre više stotina godina danas ne važi, da nema više nebeskog carstva. Zato sam ja za Srbiju danas, ovde i sada, bez ikakvog poređenja, već sa jasnom predstavom o tome i ko smo i gde želimo da stignemo. I kada je o meni reč, imam apsolutno isti stav. Ja sam Ivica Dačić, premijer s jasnim rezultatom, i to u sadašnjosti. I ne želim da se sutra bilo ko sa mnom poredi, želim da uradi više, ako može.

Da li sebe vidite u sledećoj vladi? Da li biste prihvatili da budete ministar odbrane?

Vidim sebe u ovim izborima. I tu sam da ljudima ponudim politiku, jasan put, i način da i mi živimo kao sav normalan svet. Imam rezultat i imam plan. A posle izbora ću biti baš ono za šta me građani, svojim glasovima, kandiduju.

Priča se o tajnom sastanku Vučić-Nikolić-Dačić na kojem ste Vučiću ponudili premijersko mesto bez izbora, a za to se zalagao i Nikolić.

Ne znam više ni sam koliko puta sam se sastao s Vučićem i Nikolićem, ali nijednom tajno. Pa nismo mi zaverenici, nego najviši državni funkcioneri te nema ni razloga da se krijemo i tajno sastajemo. Još manje da tajno pričamo o izborima, jer su oni najjavniji i najdemokratskiji način iskazivanja volje građana. O državnim udarima se priča tajno, ne o izborima. A Vučića sam, inače, više puta pitao da li želi da bude premijer bez izbora, i on je svaki put govorio da mu to nije cilj. To je sve.

Kakav izborni rezultat očekujete? I da li možete da se kladite u to?

Svaki političar se, na izborima, na neki način kladi. Zato što mu karijera, često, zavisi od izbora. Kako sam ja mogao da odbijem izbore, da ih otežam, ili da ih uslovljavam, a nisam, jasno je da verujem u sebe i u koaliciju s kojom idem na izbore. I da verujem u naš rezultat. Previše je ljudi u Srbiji koji hoće normalno da žive, da bismo mi loše prošli na izborima. Proći ćemo bolje nego ikad.

Mnogi smatraju da će rezultat SPS zavisiti od toga da li će u kampanji biti otvorene afere o vezama pojedinaca iz vaše stranke s kriminalcima.

Pa, evo, počela je kampanja i odmah su krenule afere, čak je uhapšen jedan poslanik SNS. I svako ko je kršio zakon, na bilo koji način, treba isto tako da prođe. Bez obzira na to čiji je ili na koga se poziva. Prema tome, a već sam to i rekao, prvi ću tražiti da budu uhapšeni svi koji su se pozivali na mene ili na SPS da bi pljačkali narod.

Vučić je izjavio da volite da dajete i previše informacija, ako uprostimo –  da mnogo pričate.

Vučić ima svoj način, ja svoj. I, uz to, ne mislim da mi, koji radimo nešto za ovu zemlju, treba od njenog naroda bilo šta da krijemo. Treba da kažemo i dobro i loše.

SNS kaže da na izbore ide da bi dobio legitimitet za sprovođenje reformi. Ko je sada u Vladi zaustavljao reforme? Čak je i jedini koji je govorio o reformama, a to je Radulović, podneo ostavku.

Reforme nisu više političko pitanje, nego nužnost, iz prostog razloga što ćemo bez njih propasti. I cela Vlada je bila na tom stanovištu, i nije bilo nijednog njenog člana koji je bio protiv, ili pokušao da ih koči. Radulovićeva ostavka je bila uzrokovana nesrećnim prekidom komunikacije između njega i onih koji su ga predložili. Žao mi je što to nije izbegnuto.

Da li je dogovor oko Kosova nešto na šta ste najponosniji kao premijer?

Najponosniji sam bio kada su mi uručili ključeve vrata Evrope. Mislim da je dobijanje datuma najveći politički uspeh Srbije u novijoj istoriji.

Zašto niste odgovorili Vučiću ni na jednu optužbu?

Zato što me nikada ni za šta nije ni optužio. Ni ja njega.

Da li ćete podneti ostavku ako ne osvojite više od 11 odsto?

Osvojićemo mnogo više.

Kakav izborni rezultat očekujete?

Pobednički.

A od DS, NDS, LDP, DSS, SRS, URS?

Da mnogi od njih prestanu da maštaju. Srbiji su potrebni ozbiljni ljudi, za ozbiljan posao.

ASOCIJACIJE

Aleksandar Vučić?

Nije mu lako, tek treba da vidi da je mnogo lakše doći na vlast nego sačuvati je.

Tomislav Nikolić?

Lako mu je kada ima Vučića i mene.

Dragan Đilas?

Bori se za opstanak.

Boris Tadić?

Bivši predsednik.

Čedomir Jovanović?

Ništa ozbiljno.

Vojislav Košunica?

Ne odstupa.

Mlađan Dinkić?

Rekao sam o njemu sve što sam imao da kažem.

Vojislav Šešelj?

Tragična sudbina.

Izvor: Blic