Borba za radnička prava Vesti

Koalicija SPS -PUPS-JS osvrnula se na današnji dan, godišnjicu objave manifesta Komunističke partije i iskoristila priliku da podseti na zaboravljena radnička prava i na radničku klasu.

Padom komunizma radnička klasa je preko noći nestala i postala je obespravljena. Savremene političke partije su se vrlo brzo priklonile neokapitalizmu i profitu.

Nakon socijalizma usledila je neuspešna masovna privatizacija i masovno otpuštanje radnika. Mi, kao naslednici socijalističke ideje, upozoravli smo da masovna privatizacija ništa dobro neće doneti Srbiji, ali ondašnja Demokratska opozicija se žurila da proda u bescenje srpske fabrike. U tom trenutku demokratskog zanosa desio nam se ekonomski slom, koji sada moramo da popravljamo kako znamo i umemo, ali nisu krivi samo političari koji su sve privatizovali, krivi smo i mi jer koji nismo bili dovoljno jaki da se suprotivimo tako pogubnoj privatizaciji. Umesto stare buržoazije i radničke klase mi danas imamo ekstraprofitere i tajkune sa jedne strane, i obespravnjene radnike i uništenu radničku klasu, sa druge, to je ta nova savremena nepravda.

“Danas je pred svima nama zadatak da izađemo iz začaranog kruga ekonomske krize, i krize neoliberalnog kapitalizma. Upravo je ova najnovija kriza kapitalizma ponovo učinila načela socijalne pravde relevantnim i aktuelnim. U Srbiji se na ovim izborima ne vodi bitka između političara, vodi se bitka za pravo na rad, za veće plate i penzije, za vaša radna mesta i pravo na obrazovanje, za bolje uslove života dece, roditelja i penzionera. To je glavna bitka ove Koalicije i glavna tema ovih izbora”, rekao je Ivica Dačić, koji je na čelu ove Koalicije.

Žarko Obradović se posebno osvrnuo na poguban uticaj koji je tranzicija ostavila na sistem obrazovanja koji danas nije više isti za sve i koji ne daje jednake šanse svim studentima da se školuju. U današnjem sistemu obrazovanja šanse imaju samo deca bogatih roditelja koja školovanje mogu da plate a ne deca radnika i seljaka koja pored talenta i dobrog uspeha nemaju tu mogućnost. Zato se ova Koalicija, kao jedini naslednik socijalističkih ideja, zaista bori za prava svih danas ugroženih socijalnih kategorija.

SLUŽBA ZA INFORMISANJE

GLAVNOG ODBORA SPS