Борба за радничка права Вести

Коалиција СПС -ПУПС-ЈС осврнула се на данашњи дан, годишњицу објаве манифеста Комунистичке партије и искористила прилику да подсети на заборављена радничка права и на радничку класу.

Падом комунизма радничка класа је преко ноћи нестала и постала је обесправљена. Савремене политичке партије су се врло брзо приклониле неокапитализму и профиту.

Након социјализма уследила је неуспешна масовна приватизација и масовно отпуштање радника. Ми, као наследници социјалистичке идеје, упозоравли смо да масовна приватизација ништа добро неће донети Србији, али ондашња Демократска опозиција се журила да прода у бесцење српске фабрике. У том тренутку демократског заноса десио нам се економски слом, који сада морамо да поправљамо како знамо и умемо, али нису криви само политичари који су све приватизовали, криви смо и ми јер који нисмо били довољно јаки да се супротивимо тако погубној приватизацији. Уместо старе буржоазије и радничке класе ми данас имамо екстрапрофитере и тајкуне са једне стране, и обесправњене раднике и уништену радничку класу, са друге, то је та нова савремена неправда.

“Данас је пред свима нама задатак да изађемо из зачараног круга економске кризе, и кризе неолибералног капитализма. Управо је ова најновија криза капитализма поново учинила начела социјалне правде релевантним и актуелним. У Србији се на овим изборима не води битка између политичара, води се битка за право на рад, за веће плате и пензије, за ваша радна места и право на образовање, за боље услове живота деце, родитеља и пензионера. То је главна битка ове Коалиције и главна тема ових избора”, рекао је Ивица Дачић, који је на челу ове Коалиције.

Жарко Обрадовић се посебно осврнуо на погубан утицај који је транзиција оставила на систем образовања који данас није више исти за све и који не даје једнаке шансе свим студентима да се школују. У данашњем систему образовања шансе имају само деца богатих родитеља која школовање могу да плате а не деца радника и сељака која поред талента и доброг успеха немају ту могућност. Зато се ова Коалиција, као једини наследник социјалистичких идеја, заиста бори за права свих данас угрожених социјалних категорија.

СЛУЖБА ЗА ИНФОРМИСАЊЕ

ГЛАВНОГ ОДБОРА СПС