Најновије

Дачић позвао Србе да гласају за градоначленика Митровице Вести

Председник Владе Републике Србије Ивица Дачић позвао је Србе да у што већ броју сутра изађу на изборе и да гласају за градоначелника северне Косовске Митровице.

„Мислим да је од велике важности да поновљени избвори за градоначелника северне Митровице буду одржани у миру и да значајан број Срба изађе на изборе да не бисмо имали проблем који је висио над главом на прошлим изборима“, рекао Дачић новинарима после свечаности поводом Дана адвокатуре у Србији.

Дачић је истакао да је важно да се створи мирна атмосфера, иако нам је, како је навео, веома непријатно што је један од од кандидата за градоначеника Оливр Ивановић у притвору.
„Ми смо протестовали због тога. Мислимо да тај чин озбиљно нарушава легитимитет међународног судства на Косову и Метохији и тражили смо да се он и сви други Срби који су притвору пусте да се бране са слободе и дали смо гаранције Владе. До сада нам међутим нису стигле никакве позитивне реакције на такве наше захтеве“, навео је Дачић.

У овом тренутку, како је истако, за Владу Србије је најбитније то да што више грађана изађе на изборе у северној Митровици и да се након тога иде на конституисање ЗСО.
„То је наш стратешки циљ који стоји изнад Бриселског споразума. Заједница српских општина као први легитимни, легални, политички орган који је признат и од Београда и од Приштине и од Брисела и од Вашингтона и Њујорка“, рекао је Дачић.

Позивајући све Србе да у што већем броју изађу на изборе, Дачић је подсетио да је Влада дала предност листи којој је дала и на прошлим изборима.
„Али пре свега је важно да то надметање буде демократско фер и без инцидената”, поручио је Дачић.

Извор: Танјуг