Dačić pozvao Srbe da glasaju za gradonačlenika Mitrovice Vesti

Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić pozvao je Srbe da u što već broju sutra izađu na izbore i da glasaju za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice.

“Mislim da je od velike važnosti da ponovljeni izbvori za gradonačelnika severne Mitrovice budu održani u miru i da značajan broj Srba izađe na izbore da ne bismo imali problem koji je visio nad glavom na prošlim izborima”, rekao Dačić novinarima posle svečanosti povodom Dana advokature u Srbiji.

Dačić je istakao da je važno da se stvori mirna atmosfera, iako nam je, kako je naveo, veoma neprijatno što je jedan od od kandidata za gradonačenika Olivr Ivanović u pritvoru.
“Mi smo protestovali zbog toga. Mislimo da taj čin ozbiljno narušava legitimitet međunarodnog sudstva na Kosovu i Metohiji i tražili smo da se on i svi drugi Srbi koji su pritvoru puste da se brane sa slobode i dali smo garancije Vlade. Do sada nam međutim nisu stigle nikakve pozitivne reakcije na takve naše zahteve”, naveo je Dačić.

U ovom trenutku, kako je istako, za Vladu Srbije je najbitnije to da što više građana izađe na izbore u severnoj Mitrovici i da se nakon toga ide na konstituisanje ZSO.
“To je naš strateški cilj koji stoji iznad Briselskog sporazuma. Zajednica srpskih opština kao prvi legitimni, legalni, politički organ koji je priznat i od Beograda i od Prištine i od Brisela i od Vašingtona i Njujorka”, rekao je Dačić.

Pozivajući sve Srbe da u što većem broju izađu na izbore, Dačić je podsetio da je Vlada dala prednost listi kojoj je dala i na prošlim izborima.
“Ali pre svega je važno da to nadmetanje bude demokratsko fer i bez incidenata”, poručio je Dačić.

Izvor: Tanjug