Најновије

Превенцијом против хулиганизма Вести

Државни секретар за омладину Ненад Боровчанин захвалио је играчима Новог Пазара и Партизана који су се на дербију прикључили његовој борби против насиља, хулиганизма и мржњи уопште, без обзира на покушаје да се навијање исполитизује. Боровчанин, који је и председник Комитата за борбу против мржње, позива на превенцију а не деловање након нереда.

“Утакмица у Новом Пазару је показала да капитени и играчи могу да утичу на свест гледалаца, без обзира на покушаје да се навијање исполитизује. Политичари који су у управама, или имају утицаја на њих, треба да штите интерес спорта, самим тим и друштва, а не да га користе у политичке сврхе”, нагласио је Боровчанин. 

Он упозорава да чињеница да је Србија друштво у транзицији, са високом стопом незапослености, недовољно јаким институцијама система, великим бројем младих људи са осећајем безизлазности, указује на то да је повећан ризик од пражњења нагомиланог бунта и избијања инцидената и истиче да због тога борба против хулиганизма у спорту мора бит континуирана, а не само кад се десе нереди на утакмицама или након њих.

Према његовим речима, најбоља превенција биће постигнута када систем спорта буде јак, јер у том случају ће се тачно знати ко шта ради у систему и које улоге обавља. 

“Клубовима се мора помоћи да постану стабилнији, управе професионалније, стручни штабови независни, играчи растерећени, а онда ће на терену бити квалитетних утакмица, а на трибинама лепих кореографија” сматра државни секретар, и апелује да се “навијачка култура гради позитивним кампањама, чији су промотери играчи, а не управе. Вести из клубова морају бити спортске и афирмативне, а не политичке и неспортске. За хулигане не сме бити места у таквом спорту, јер они нису навијачи, вец хулигани. Желимо да на трибине долазе породице, деца, млади и стари, мушкарци и жене. Да буду безбедни, уживају, забављају се и оду задовољни са утакмица”, закључио је Боровчанин.

Државни секретар и председник Комитета за борбу против мржње инсистира и да казна за хулигане мора бити строжија, бржа и ефикаснија, како бисмо раздвојили и заштитили навијаче од хулигана.

Извор: Министарство омладине и спорта