Prevencijom protiv huliganizma Vesti

Državni sekretar za omladinu Nenad Borovčanin zahvalio je igračima Novog Pazara i Partizana koji su se na derbiju priključili njegovoj borbi protiv nasilja, huliganizma i mržnji uopšte, bez obzira na pokušaje da se navijanje ispolitizuje. Borovčanin, koji je i predsednik Komitata za borbu protiv mržnje, poziva na prevenciju a ne delovanje nakon nereda.

“Utakmica u Novom Pazaru je pokazala da kapiteni i igrači mogu da utiču na svest gledalaca, bez obzira na pokušaje da se navijanje ispolitizuje. Političari koji su u upravama, ili imaju uticaja na njih, treba da štite interes sporta, samim tim i društva, a ne da ga koriste u političke svrhe”, naglasio je Borovčanin. 

On upozorava da činjenica da je Srbija društvo u tranziciji, sa visokom stopom nezaposlenosti, nedovoljno jakim institucijama sistema, velikim brojem mladih ljudi sa osećajem bezizlaznosti, ukazuje na to da je povećan rizik od pražnjenja nagomilanog bunta i izbijanja incidenata i ističe da zbog toga borba protiv huliganizma u sportu mora bit kontinuirana, a ne samo kad se dese neredi na utakmicama ili nakon njih.

Prema njegovim rečima, najbolja prevencija biće postignuta kada sistem sporta bude jak, jer u tom slučaju će se tačno znati ko šta radi u sistemu i koje uloge obavlja. 

“Klubovima se mora pomoći da postanu stabilniji, uprave profesionalnije, stručni štabovi nezavisni, igrači rasterećeni, a onda će na terenu biti kvalitetnih utakmica, a na tribinama lepih koreografija” smatra državni sekretar, i apeluje da se “navijačka kultura gradi pozitivnim kampanjama, čiji su promoteri igrači, a ne uprave. Vesti iz klubova moraju biti sportske i afirmativne, a ne političke i nesportske. Za huligane ne sme biti mesta u takvom sportu, jer oni nisu navijači, vec huligani. Želimo da na tribine dolaze porodice, deca, mladi i stari, muškarci i žene. Da budu bezbedni, uživaju, zabavljaju se i odu zadovoljni sa utakmica”, zaključio je Borovčanin.

Državni sekretar i predsednik Komiteta za borbu protiv mržnje insistira i da kazna za huligane mora biti strožija, brža i efikasnija, kako bismo razdvojili i zaštitili navijače od huligana.

Izvor: Ministarstvo omladine i sporta