Најновије

Ивица Дачић у Лондону представио резултате Србије Вести

Српски премијер Ивица Дачић представио је у Лондону на Регионалној конференцији на највишем нивоу Европске банке за обнову и развој, резултате Србије у стварању повољног окружења за пословање и улагање, истичући да ниједан пројекат не може и неће бити остварен без стабилности региона. „Нећемо причати бајке, нису инвеститори хуманитарни радници – они хоће профит. Нико неће улагати у нестабилност“, нагласио је Дачић. Указујући на значај добросуседске сарадње, Дачић је нагласио да „морамо боље да се организујемо између себе“ и то „без превише прича о братству, већ о заједничком интересу“.

На конференцији за новинаре, после пленарног заседања, Дачић је на питање о јефтиној радној снази као компаративној предности истакао да Србија подстиче развој и очекује улагања која ће генерисати нова и нагласио да је предност региона и Србије, такође, веома образована радна снага.
„Наша је жеља да иницирамо улагања која ће носити развој, посебно у ИТ индустрији, да развијамо научне инкубаторе, центре, да бисмо генерисали инвестиције које ће остати код нас“, нагласио је.

На питање о функционисању тржишне привреде у условима вештачког одржавања ниских цена енергената у Србији, Дачић се сложио да је то проблем, али и отворено питање реформе јавног сектора и јавних предузећа. „То јесте проблем. Ако питате грађане, сви ће рећи да је скупо. Ако питате стручњаке, рећи ће да су цене пуно испод одрживог и реалног нивоа. Кад је реч о природном гасу, купујемо га скупље него што продајемо грађанима и ту нема економске логике. Питање је како постепено доћи до тарифног система који ће омогућити том јавном предузећу да ради како треба“, казао је. Како је констатовао српски премијер, „то није питање економских вештина, већ платежне способности“, а „тешко је говорити о економским ценама“ са тренутним просечним платама и пензијама.

Извор: Танјуг