Ivica Dačić u Londonu predstavio rezultate Srbije Vesti

Srpski premijer Ivica Dačić predstavio je u Londonu na Regionalnoj konferenciji na najvišem nivou Evropske banke za obnovu i razvoj, rezultate Srbije u stvaranju povoljnog okruženja za poslovanje i ulaganje, ističući da nijedan projekat ne može i neće biti ostvaren bez stabilnosti regiona. “Nećemo pričati bajke, nisu investitori humanitarni radnici – oni hoće profit. Niko neće ulagati u nestabilnost”, naglasio je Dačić. Ukazujući na značaj dobrosusedske saradnje, Dačić je naglasio da “moramo bolje da se organizujemo između sebe” i to “bez previše priča o bratstvu, već o zajedničkom interesu”.

Na konferenciji za novinare, posle plenarnog zasedanja, Dačić je na pitanje o jeftinoj radnoj snazi kao komparativnoj prednosti istakao da Srbija podstiče razvoj i očekuje ulaganja koja će generisati nova i naglasio da je prednost regiona i Srbije, takođe, veoma obrazovana radna snaga.
“Naša je želja da iniciramo ulaganja koja će nositi razvoj, posebno u IT industriji, da razvijamo naučne inkubatore, centre, da bismo generisali investicije koje će ostati kod nas”, naglasio je.

Na pitanje o funkcionisanju tržišne privrede u uslovima veštačkog održavanja niskih cena energenata u Srbiji, Dačić se složio da je to problem, ali i otvoreno pitanje reforme javnog sektora i javnih preduzeća. “To jeste problem. Ako pitate građane, svi će reći da je skupo. Ako pitate stručnjake, reći će da su cene puno ispod održivog i realnog nivoa. Kad je reč o prirodnom gasu, kupujemo ga skuplje nego što prodajemo građanima i tu nema ekonomske logike. Pitanje je kako postepeno doći do tarifnog sistema koji će omogućiti tom javnom preduzeću da radi kako treba”, kazao je. Kako je konstatovao srpski premijer, “to nije pitanje ekonomskih veština, već platežne sposobnosti”, a “teško je govoriti o ekonomskim cenama” sa trenutnim prosečnim platama i penzijama.

Izvor: Tanjug