Program saradnje zemalja Jugoistočne Evrope Vesti

Ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić učestvovao je na radionici za novinare koju je organizivala Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije povodom sprovođenja Programa prekogranične i transnacionalne saradnje na teritoriji Srbije.

Programi prekogranične i transnacionalne saradnje pružaju podršku institucijama i organizacijama u pograničnim oblastima susednih država radi  unapređenja saradnje, rešavanja zajedničkih izazova i poboljšanja života u često nerazvijenim i teško dostupnim sredinama, a Srbija je u ovaj vid saradnje prvi put uključena 2004. godine kroz Susedske programe, finansirane iz sredstava KARDS, a od 2007. godine u okviru druge komponente instrumenta za pretpristupnu pomoć, istakao je Branko Ružić i dodao da ovi programi promovišu evropske vrednosti, uključuju široki krug institucija i organizacija.

Trenutno se u Srbiji sprovodi osam programa, od kojih je sedam programa prekogranične saradnje istakao je Ružić i dodao da ovaj Program saradnje zemalja Jugoistočne Evrope podržava projekte u oblasti inovacija, životne sredine kao i održivog razvojaz, doprinoseći integraciji država kandidata za članstvo u EU.

U novoj finansijskoj perspektivi 2014 –2020. godine, Republika Srbija će učestvovati u dva transnacionalna programa – Dunav i Jadransko-jonski, rekao je Ružić i napomenuo da su ovakvi projekti odlični jer utiču na jedinstvenu turističku ponudu i time omogućavaju bolji kvalitet života velikog broja građana, dovodeći Evropsku uniju u sve krajeve Srbije.