Intervju Ivice Dačić za Informer Vesti

U kampanji svi napadaju mene. I Čeda, i Boris, i Dinkić, i Koštunica. Svima sam im ja kriv, svi skaču na SPS! Zašto? Pa zato što niko od njih ne sme ništa da kaže o Vučiću i SNS. Procenjuju da sam ja “laka meta”, pa udaraju … Ali, prevarili su se u računici, polomiće svi zube na socijalistima.

Tadić kaže da ste njegova najveća greška?

– Pa Tadića ne bi nigde bilo još 2008. da sam tada odlučio  da ne idem u Vladu  sa DS. Ne znam kako tog čoveka nije sramota da me spominje!?

Hoćete li posle izbora u Vladi sa SNS? Neki kažu da je to već dogovoreno?

– Ništa nije dogovoreno. Sačekajte 17. mart, da vidimo koliko je ko uzeo glasova.

Koliko glasova očekujete, šta bi za vas bio uspeh?

– Mnogu će se iznenaditi rezultatom koalicije oko SPS. Svaki rezultat veći od onog iz 2012. je veliki uspeh!

Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić odlučno u razgovoru za Informer demantuje da ima bilo kakve veze sa Šarićevim narko-klanom, tvrdi da nikada nije dobio pozivnicu za svadbu ćerke Miše Banane i da sa njim nije imao apsolutno nikakav kontakt od jeseni 2009. godine.

To što radite vi iz Informera, to što mi poturaju iz nekih centara moći to je prljava kampanja. To je pokušaj da se sruši rejting SPS. Neki bi, izgleda, hteli da me politički likvidiraju.

Objavljujemo činjenice.

– Koje činjenice? Šta ste objavili? Da je u stolu Miše Radulovića nađena nekakva pozivnica za svadbu?

Nije nekakva, nego pozivnica koja je adresirana na vaše ime?

– I? Šta to dokazuje? Sve i da je tako, sve i da neko nije naknadno dopisao moje ime na toj koverti, pa šta je tu tačno problem? Kažem vam, odgovorno tvrdim, pod punom političkom i ličnom odgovornošću, da nikada nisam dobio pozivnicu i da nisam bio na svadbi!

A jeste li maja 2010. bili u kontaktu s Bananom?

– Sa Radulovićem sam prekinuo svaki kontakt u jesen 2009. Nemam ja tu šta da krijem, rekao sam već više puta, mi smo se poznavali, družili smo se privatno, ali ja tada nisam imao pojma čime se on bavi! Pa on je zvanično bio biznismen, u jednom trenutku čak i predsednik Teniskog saveza. Pazite, mene niko od ljudi iz istrage, niko kome je to bio posao nije upozorio da se sa njim ne viđam. Posao nekih službi valjda jeste da zaštite državne funkcionere od kontakta koji bi mogli da ih kompromituju. Neko je, sad se to vidi, imao ideju da me “namesti” i kasnije ucenjuje.

Rekli ste da službe znaju ko je sve bio na svadbi ćerke Miše Banane. Znate li vi ko je bio? I kako je uopšte Radulović u maju 2010. došao u Srbiju? Jeste li mu vi garantovali bezbednost?

– Već sam rekao da od jeseni 2009, kada  sam upozoren da je pod istragom, nisam imao nikakav, ali apsolutno nikakav kontakt sa Mišom. U vreme kada je ta svadba bila organizovana,  ja za nju nisam znao. Tek kasnije sam čuo da su  službe  sve to iskontrolisale, da je to bio deo istrage.

Kako niste znali? Bili ste ministar policije, a niste znali  šta se dešava u istrazi protiv narko-mafije? To zvuči neverovatno.

– Vama je možda  neverovatno, ali to je istina. Bilo je tako. A zašto je tako bilo, to biste morali pitate neke druge ljude iz vrha bivše vlasti.

A koga da pitamo? Snežanu Malović, Batu Đurovića, nekoga iz BIA …

– Ne znam ja to, samo znam da jedva čekam da uhapse Šarića i da konačno raspetljamo tu priču do kraja. Mnogi će se češati gde ih ne svrbi, ali među njima sigurno neću biti ja! Od Šarića i onoga što bi on mogao da kaže plaše se mnogi u vrhu politike. Pouzdano znam da razlog za strah nemamo Vučić i ja, za ostale i nisam baš siguran.

Dakle, svi osim vas i Vučića su možda šurovali sa narko-klanom?!

– To ćemo da vidimo kada, nadam se uskoro, uhapse i saslušaju Šarića. Pazite, kad govorite o meni kao o nekakvom mafijaškom saradniku, pa svi zaboravite da sam 2008. godine baš ja sprečio da Šarić dobije otpust iz srpskog  državljanstva. Svi ostali u državi su mu tada dali pozitivno mišljenje! Njegov advokat je preko naše ambasade u Podgorici tražio otpust jer Šarić, navodno, u Srbiji  nema od čega da živi, pa mora da se seli u Crnu Goru?! I svi nadležni u državi su to odobrili! To sam zaustavio u poslednji čas. Bila bi katastrofa da je to tada prošlo.

Zašto bi bila katastrofa?

– Pa zato što u tom slučaju Srbija ne bi mogla da goni Šarića jer bi bio zaštićen kao crnogorski državljanin. Dakle, da li se razumemo, mene optužuju da sam Šarićevac, a kad bih ja bio pokvaren kao neki, mogao bi da kažem da su svi iz vrha te vlasti 2008. osim mene bili mafijaši.

Pa jesu li?

– Ne znam, nemam dokaze. Ali mi je vrlo interesantno to što niko ne pominje istragu o tome kako su Šarići od neke 2004. do 2009. u Srbiji oprali milijarde evra. Kako su kupovali nekretnine, firme, kako su učestvovali u privatizacijama, kako su za sebe pribavili status uglednih biznismena, odakle im one silne vile na Tatarskom brdu!? Pa sigurno im ja u tome nisam pomogao. Ali, neki drugi iz vrha države jesu!

Mislite na DS?

– Ne mislim ja ništa. Samo pitam, zašto je danas u Srbiji glavna tema da li sam ja bio na svadbi Mišine ćerke, a niko ne pita ko je, kako je i zašto Šarićima omogućio da legalizuju svoju narkoimperiju u Srbiji?!

Kažu da ste već viđeni za “srpskog Sanadera”?

– Kažu i da Informer prodaje 10.000 primeraka dnevno.

To je jako daleko od istine …

– E baš toliko je daleko od istine i da ću ja biti taj “srpski Sanader”!

Izvor: Informer