Најновије

Интервју Славице Ђукић Дејановић на ТВ Пинк Вести

Која је за СПС највећа промена од прошлих избора до ових?

Највећа промена је чињеница да је председник наше партије премијер, то говори да је политика СПС, посебно у оним активностима где је премијер имао доминантну улогу, дошла до изражаја, а резултати су сасвим јасни – Бриселски споразум и његова имплементација, почетак имплементације, почетак да се одмрси Гордијев косовси чвор. То је сигурно једна од најбитнијих, не промена него резултата наше политике. Са друге стране 21. јануар и датум отпочињања преговора и чињеница да смо заправо ми социјалисти у лику нашег председника добили кључеве за улазак у ЕУ говори о томе да се много тога променило.

Како бисте сада окарактерисали преговарачку позицију СПС-а за потенцијалне постизборне коалиције у односу на преговарачку позицију коју је СПС имала пред прошле изборе. Да ли је она сада боља или је боља била тада?

Преговарачка позиција СПС-а, ако се озбиљно анализирају начини комуникације у коалицијама, треба да буде одређена чињеницом да смо били више него коректни партнери, и онда када смо подржавали једну владу, а то је била влада Војислава Коштунице и онда када смо активно били у влади, али нисмо имали позиције које смо имали до данас, дакле када смо били са демократама, а посебно сада са СНС-ом – коалиција је дала заиста и најбоље резултате и улога СПС-а је ту огромна.

Да ли ће да утиче на преговарачку позицију СПС-а чињеница да су у току реконструкције владе најзвучније промене биле промене министара који долазе из СПС-а?

Реконструкција владе и тестирање тога да ли влада може боље су пожељни. Сложили смо се, као што знате, са реконструкцијом, сложили се да буде темељна и не бих сложила да је најбитнија била реконструкција министара СПС-а. Један коалициони партнер је елиминисан, то је био господин Динкић са својим сарадницима. То је била суштина реконструкције. Што смо добили већи број места у самој влади је последица тога, али реконструкција очигледно није оправдала циљеве које смо заједнички имали, и СНС и ми, зато смо дошли до избора.

Имате ли ви још нешто да додате?

Разрешавање косовског Гордијевог чвора са једне стране и почетак преговора за улазак у ЕУ са друге стране су основни темељи за отпочињање онога што је најбитније за грађане Србије, а то је заправо борба за нова радна места, борба за то да пензије морају да прате плате и да се повећавају а никако смањују, што су предуслови наше социјалне политике и бољег живота за грађане Србије.

СЛУЖБА ЗА ИНФОРМИСАЊЕ

ГЛАВНОГ ОДБОРА СПС