Intervju Slavice Đukić Dejanović na TV Pink Vesti

Koja je za SPS najveća promena od prošlih izbora do ovih?

Najveća promena je činjenica da je predsednik naše partije premijer, to govori da je politika SPS, posebno u onim aktivnostima gde je premijer imao dominantnu ulogu, došla do izražaja, a rezultati su sasvim jasni – Briselski sporazum i njegova implementacija, početak implementacije, početak da se odmrsi Gordijev kosovsi čvor. To je sigurno jedna od najbitnijih, ne promena nego rezultata naše politike. Sa druge strane 21. januar i datum otpočinjanja pregovora i činjenica da smo zapravo mi socijalisti u liku našeg predsednika dobili ključeve za ulazak u EU govori o tome da se mnogo toga promenilo.

Kako biste sada okarakterisali pregovaračku poziciju SPS-a za potencijalne postizborne koalicije u odnosu na pregovaračku poziciju koju je SPS imala pred prošle izbore. Da li je ona sada bolja ili je bolja bila tada?

Pregovaračka pozicija SPS-a, ako se ozbiljno analiziraju načini komunikacije u koalicijama, treba da bude određena činjenicom da smo bili više nego korektni partneri, i onda kada smo podržavali jednu vladu, a to je bila vlada Vojislava Koštunice i onda kada smo aktivno bili u vladi, ali nismo imali pozicije koje smo imali do danas, dakle kada smo bili sa demokratama, a posebno sada sa SNS-om – koalicija je dala zaista i najbolje rezultate i uloga SPS-a je tu ogromna.

Da li će da utiče na pregovaračku poziciju SPS-a činjenica da su u toku rekonstrukcije vlade najzvučnije promene bile promene ministara koji dolaze iz SPS-a?

Rekonstrukcija vlade i testiranje toga da li vlada može bolje su poželjni. Složili smo se, kao što znate, sa rekonstrukcijom, složili se da bude temeljna i ne bih složila da je najbitnija bila rekonstrukcija ministara SPS-a. Jedan koalicioni partner je eliminisan, to je bio gospodin Dinkić sa svojim saradnicima. To je bila suština rekonstrukcije. Što smo dobili veći broj mesta u samoj vladi je posledica toga, ali rekonstrukcija očigledno nije opravdala ciljeve koje smo zajednički imali, i SNS i mi, zato smo došli do izbora.

Imate li vi još nešto da dodate?

Razrešavanje kosovskog Gordijevog čvora sa jedne strane i početak pregovora za ulazak u EU sa druge strane su osnovni temelji za otpočinjanje onoga što je najbitnije za građane Srbije, a to je zapravo borba za nova radna mesta, borba za to da penzije moraju da prate plate i da se povećavaju a nikako smanjuju, što su preduslovi naše socijalne politike i boljeg života za građane Srbije.

SLUŽBA ZA INFORMISANJE

GLAVNOG ODBORA SPS