Најновије

Потребна анализа Закона који ограничава плате Вести

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је да ће разговарати са надлежним министрима како би се отклонио проблем запослених на одређено време у судовима и на факултетима а којима истиче уговор о раду због примене закона који прописује забрану запошљавања до 2015. године. Дачић је новинарима на Полицијској академаији рекао да намера Владе није била да додатно искомпликује живот запосленима у тим институцијама, већ да се, како је нагласио, “ограничи неограничени ресурс могућег запошљавања”. Према Дачићевим речима, сваки пропис ће се анализирати, а на питање зашто је закомпликовано, премијер је поновио да то није била ничија намера и да треба “стати на лопту” и све анализирати.

На питање шта је са новцем од солидарног пореза и како је било многуће да се, на пример, и исплате трудницама опорезују, Дачић је рекао да су сви прописи донети у моменту када је било неопходно остврити уштеде, а да се негативни ефекти морају анализирати и отклонити. “Била је то добра намера, намера да се уштеди и нова влада ће на бољи начин то уредити”, рекао је Дачић и додао да тај новац нигде није отишао већ је искоришћен за попуњавање дефицита у буџету.

Премијер је такође подсетио да он није присталица солидарног пореза и таквих мера штедње, али да свакако мора да их брани и указао да током предизиборне камкпање која је у току представници свих странака говоре против тог пореза. Дачиц је додао да су и Демократска странка и УРС и они који воде НДС раније подржавали солидарни порез, а да су сада због прикупљања изборних поена против њега. “Сада су сви против, а после избора ће бити за такав порез”, рекао је Дачић.

Премијер је такође изјавио да је добро да се суђење пред Међународним судом правде у Хагу доведе до краја како би се свели историјски рачуни и ставила тачка на прошлост, а да је на озбиљним политичарима да се побрину да тај процес не буде исполитизован. “Добро је да се суђење доведе до краја и да међународни органи правде дају мишљење”, рекао је Дачић новинарима у Полицијској академији. Он је подвукао да је на озбиљним политичарима да раде на томе да се суђење не исполитизује, како се не би искомпликовали односи Србије и Хрватске, оценивши да то може да се догоди уколико изношење доказа буде препричавано у медијима. То, такође, може, додао је Дачић, да узбурка и националистичке страсти.

Премијер је подсетио да је Србија била спремна да повуче противтужбу и да се тај проблем реши договором, али да се то ипак није догодило. “Србија је спремна да оповргне наводе хрватске тужбе. Спремила је и своју тужбу и шта год да је било, овим треба ставити тачку на прошлост. Можда је суђење за то добро”, закључио је премијер.

Извор: Танјуг