Intervju Aleksandra Antića za „Blic“ Vesti

Član Predsedništva SPS i kandidat za gradonačelnika Beograda, Aleksandar Antić, nedelju dana pred izbore kaže da je siguran da će koalicija okupljena oko SPS ostvariti najbolji rezultat od 2000.

Ko će proći bolje, a ko lošije u odnosu na izbore u maju 2012?

Ne obaziremo se mnogo na šanse konkurenata jer imamo sasvim dovoljno samopouzdanja i vere u uspeh. Najbolje će proći oni koji brinu o običnom čoveku. Ali, ne u pričama, već u stvarnosti. Znate, svi su pomalo socijalisti pre izbora. Svi, odjednom, u kampanji počnu da brinu za decu, za siromašne, za trudnice, za penzionere. A kada izbori prođu, ostajemo samo mi. U vremenu globalne ekonomske kataklizme, siromašne, penzionere i marginalizovane grupe, dakle sve one koji nisu u mogućnosti da žive životom dostojnim čoveka, nećemo ostaviti na cedilu.

Plašite li se da biste mogli da završite u opoziciji nakon izbora?

Kao što znate, mi smo bili i na vlasti i u opoziciji poslednjih godina i to se nije odrazilo na našu snagu i slogu, nije se srušilo nebo. Mi smo ozbiljni ljudi i ne smatramo da bavljenje politikom znači jedino biti na vlasti.

Ima i sitnih predizbornih čarki vaše koalicije sa naprednjacima. Da li je izgledno da s njima ponovo pravite koaliciju?

S jedne strane su sitne predizborne čarke, ali s druge strane mnogo bitnije je iskustvo odlične saradnje koalicije SPS-PUPS-JS i SNS u proteklih godinu i po dana u Vladi Srbije i proteklih šest meseci u privremenom organu Beograda. Zdravo partnerstvo može da se izgradi samo kroz zajednički rad i obostrano uvažavanje, a mislim da smo to uspeli da izgradimo. Ovo je prva vlada u Srbiji zasnovana ne emocijama ili stranačkim kalkulacijama, već na zdravom političkom partnerstvu. Čarke o kojima govorite su normalan tok predizborne kampanje.

Dragan Marković Palma kaže da je SNS izvukla slučaj Lazarević upravo sada da bi naudila Dačiću uoči izbora. Da li se slažete s time?

Hajde da i taj i neke druge slučajeve ostavimo onima čiji je posao da ih reše. Vlada vodi nepristrasnu borbu protiv korupcije i u toj borbi nema nedodirljivih jer je država jača od organizovanog kriminala i država to svakodnevno pokazuje. Da tu nema nikakva zavere, složili su se i Dačić i Vučić.

Lider NDS Boris Tadić, s kojim ste bili u prošloj vladi, kaže da od SPS nema nikakve koristi. Šta vi kažete na to?

Podsetiću da je zahvaljujući SPS-u zemlja stabilizovana, otvoren je proevropski put, sprovedena je vizna liberalizacija, građani mogu da putuju, stigli su strani investitori. Kurs zemlje je potpuno promenjen zaslugom SPS-a, koja je bila presudni faktor za sastav proevropske vlade. Tada je, pre šest godina, Tadić tražio potpisivanje istorijskog pomirenja SPS i DS. Danas ima težak zadatak da u kratkom roku i to kroz uzavrelu predizbornu kampanju pronađe identitet za političku grupaciju koju vodi. U toj iznudici u kojoj se našao, neminovno je da kaže i nešto što nema veze sa realnošću.

Za SPS-om se vuku repovi stranačkih tajkuna (Goran Perčević) ili lošeg upravljanja stranačkih direktora (Ognjanović u „Galenici“). Zašto SPS tako radi?

O tome, što vi zovete repovima, ne treba da govorimo ni vi ni ja, već institucije koje sam maločas pominjao. Najbolju uslugu Srbiji učinićemo ako prestanemo da politizujemo stvari kojima u politici nije mesto. Bez želje da ulazim u to ko i koliko ima veze sa SPS, moram istaći da niko, nigde nije imao mandat ove partije da radi bilo šta mimo zakona.

Kako vidite rad na mestu ministra saobraćaja?

Nezadovoljan sam što Srbija ne ide brže u gradnji i modernizaciji saobraćajne infrastrukture jer to je osnov ekonomskog razvoja. Ne treba da budemo zadovoljni sve dok se ne okončaju radovi na ključnim koridorima kroz našu zemlju, dok ne završimo Prokop. Zadovoljan sam, s druge strane, što se tom poslu ipak vidi kraj i što sam u proteklih šest meseci, kao ministar, bio u prilici da doprinesem tim kapitalnim poslovima.

Činjenica je da se niste slikali na otvaranju mosta i deonice puta. To je nova praksa?

Eksperti za politički marketing su konstatovali da nisam normalan zbog dve stvari u ovoj kampanji: zato što nisam sekao vrpcu na tom mostu i zato što ne kritikujem ideje svojih političkih suparnika. Ali, Beogradu je u vremenu koje dolazi neophodno novo liderstvo, koje se ne zasniva na saplitanju protivnika, već na izboru najboljih ideja.

Slično Dačiću, i vi zapevate u kafani?

Mi u SPS-u smo najbolja potvrda za poslovicu „Ko peva, zlo ne misli“.

Izvor: Blic