Најновије

Ивица Дачић у Утиску недеље Вести

Председник Владе Републике Србије и лидер СПС Ивица Дачић изјавио је да опозиција нема никакав план да понуди, осим да њега нападају. Гостујући у Утиску недеље на ТВ Б92, лидер СПС је говорио о програму његове коалиције, реформама, коалицијама и владама у којима је учествовао.
На констатацију да су избори расписани због кочења реформи, а да је његова коалиција “главна осумњичена”, рекао је да то није тачно, и да то први потпредседник Владе Србије Александар Вучић никад није рекао.

На питање шта је онда са Законом о раду, рекао је да је он морао да прође кроз социјални дијалог, да буде “писан уз више пажње посвећене радничкој класи.”

Дачић је рекао да опозиција нема никакве планове и програме, осим да њега нападају.

Ја сам Тадића држао 4 године на власти и кад прочитам у новинама нешто тако, ја не могу да останем индиферентан, рекао је Дачић.

“Ја сам добро сарађивао са Вучићем, урадили смо неке добре ствари, али наше партије су два различита концепта, они су умерена десница, народњачка партија, а ми смо левица”. Реформе о којима говоримо треба да се јасно дефинишу, рекао је Дачић.
Кад говоримо о реформама, не говоримо да држава треба да издржава свако предузеће. Мора да се направи добар социјални програм. Шта ћемо са пацијентом, да ли ћемо да га пустимо да умре, или да му помогнемо да преживи. Ја желим у ЕУ, не у Авганистан и европска повеља нас обавезује да поштујемо права радника. То је разлика између левице и деснице. Да ли су ту могући компромиси? Да могући су, видите Немачку…”
На питање да ли постоје захтеви споља да СПС буде у влади и на констатацију да се у јавности спекулише да Кертин Ештон не би могла да замисли владу без Дачића, он је рекао да је истина да су се Ештонова и он, кроз преговоре, веома зближили али да такви наводи нису истина.
Лидер СПС је рекао да његовој странци никад ниједна агенција није смишљала слоган и да то ради он сам. Ја мислим да је најбољи слоган СПС био “Сви смо ми помало социјалисти”, али народ памти безвезније слогане, као што је “Што јес' јес' – најбољи је СПС”, каже председник СПС. Оцениио је да слоган ове кампање, који је осмислио а који гласи једноставно „Дачић.“, није безвезнији од тог.

“Знате, ја неморам да водим кампању. Ја сам у кампању унео оно што сам радио“.

Политички се наместило да је моја партија, моја коалиција, била та која је морала да донеси тешке одлуке о формирању многих влада. Коштуница је први дао предлог, ми смо размишљали да ли то да прихватимо, јер нисмо разговарали ни са ким из ДОС-а тада и решили смо да прихватимо да формирамо ту мањинску владу.

“2008. је донета опет једна тешка одлука, мислио сам да је боље да се направи влада са ДС него са Шешељем и Коштуницом.

“2012. променила се ситуација – Николић је победио на изборима, нисмо могли да правимо владу са Тадићем, јер није нормално да правимо владу са неким ко је изгубио изборе”.

После мајских избора 2012. добили смо бољу понуду од Николића и додаје да је Тадић тада вршио на њега притисак говорећи да ће да му “пуца у стомак” ако не формира власт са њим. “Николић ме је, кад је победио, позвао и рекао: Где си, премијеру”.

“Ја од ових избора не очекујем да уђем у владу, већ да освојим што више гласова, да вратим наше гласове”, рекао је лидер СПС.

Извор: Б92