Најновије

Интервју Александра Антића за „Наше новине“ Вести

У времену глобалне економске катаклизме, ни моји супарници ни ја немамо луксуз да се свађамо на рачун деце, трудница, сиромашних, пензионера и маргинализованих група. Ако добијем поверење грађана, нећу их оставити на цедилу. Да се нисмо бавили копањем јама једни другима, него да смо ту енергију правилно усмерили, одавно бисмо се возили метроом. Када сам разговарао са грађанима приликом обиласка станице Прокоп, заједно смо констатовали да је и та станица симболичан споменик неспособности нашег друштва и наших странака да заврше велики пројекат. Тада сам рекао да имам утисак да смо градили свемирску станицу, да бисмо је брже завршили него што завршавамо Прокоп, изјавио је, између осталог, у интервјуу за Наше новине Александар Антић, кандидат коалиције СПС-ПУПС-ЈС за градоначелника Београда.

Да ли је кампања за градоначелника заправо „битка за Београд“?

У кампањи се борим против таквог утиска. Ови избори су, дубоко у то верујем – прилика за Београд. Много прилика смо у прошлости пропустили добрим делом и зато, што се многи, који су управљали Београдом, нису обазирали на наслеђе својих претходника, већ су сматрали да и живот, и политика, и Београд, почињу од њих! Ја чиним супротно. Нудим Београђанима да сви заједно не пропустимо прилику.

Да ли је истина да су вас, због тога што не критикујете своје противнике, критиковали експерти за политички маркетинг?

Истина је. Питали су ме да ли сам нормалан што нисам оштар према плановима својих конкурената. Али, време је да коначно престанемо са погубним понашањем из прошлости и да сваки креативан развојни пројекат политизујемо. Београду је у времену које долази неопходно ново лидерство, које се не заснива на саплитању супарника, већ на избору најбољих идеја. Најбоље идеје сабирам, ја их не одузимам. За такву, нову политику, потпуно сам спреман. Дошло је време да Београд добије градоначелника чија ће зрелост победити његову сујету.

Једини сте од конкурената за градоначелника који подржава пројекат „Београд на води“. Рачунате ли да тиме склопите савез са СНС-ом на градском новоу?

Ништа у животу не радим због политичких калкулација. О спуштању Београда на реке маштале су генерације пре нас. Планове о томе имао је и велики Бранко Пешић. На тај пројекат, „Београд на води“, не гледам као на пројекат СНС-а, јер он надилази размере једне странке, па чак и једне владе или градске управе. „Београд на води“ је тест за нашу генерацију политичара – да ли смо сви заједно спремни да радимо на пројектима који превазилазе трајање нашим мандата.

Какве резултате очекујете? Истраживања су противречна. Неки вас виде као трећег човека, а опет, према другим истраживањима, сматрају вас чак и фаворитом из сенке?

Пустимо истраживања. Много више ме охрабрује велика подршка грађана који од мене захтевају да истрајем на идеји да Београд не сме да се дели. Јер, Београд нису само градилишта, инвестиције и пројекти. Београд су људи! Зато сам уверен у одличан резултат наше коалиције у Београду. Сигуран сам да су солидарност и социјална политика коју сам осмислио у сарадњи са ПУПС-ом, од 13.пензије до комуналних субвенција, управо та, преко потребна победничка визија модерне левице.

Мислите ли да „помиритељска“ кампања коју промовишете може донети резултате у српској политичкој каљузи?

То је моја порука Београђанима, као будућег градоначелника. У времену глобалне економске катаклизме, ни моји супарници ни ја немамо луксуз да се свађамо на рачун деце, трудница, сиромашних, пензионера и маргинализованих група. Ако добијем поверење грађана, нећу их оставити на цедилу. Помоћ и солидарност су речи које не смемо заборавити.

Извор: Наше новине