Intervju Aleksandra Antića za „Naše novine“ Vesti

U vremenu globalne ekonomske kataklizme, ni moji suparnici ni ja nemamo luksuz da se svađamo na račun dece, trudnica, siromašnih, penzionera i marginalizovanih grupa. Ako dobijem poverenje građana, neću ih ostaviti na cedilu. Da se nismo bavili kopanjem jama jedni drugima, nego da smo tu energiju pravilno usmerili, odavno bismo se vozili metroom. Kada sam razgovarao sa građanima prilikom obilaska stanice Prokop, zajedno smo konstatovali da je i ta stanica simboličan spomenik nesposobnosti našeg društva i naših stranaka da završe veliki projekat. Tada sam rekao da imam utisak da smo gradili svemirsku stanicu, da bismo je brže završili nego što završavamo Prokop, izjavio je, između ostalog, u intervjuu za Naše novine Aleksandar Antić, kandidat koalicije SPS-PUPS-JS za gradonačelnika Beograda.

Da li je kampanja za gradonačelnika zapravo „bitka za Beograd“?

U kampanji se borim protiv takvog utiska. Ovi izbori su, duboko u to verujem – prilika za Beograd. Mnogo prilika smo u prošlosti propustili dobrim delom i zato, što se mnogi, koji su upravljali Beogradom, nisu obazirali na nasleđe svojih prethodnika, već su smatrali da i život, i politika, i Beograd, počinju od njih! Ja činim suprotno. Nudim Beograđanima da svi zajedno ne propustimo priliku.

Da li je istina da su vas, zbog toga što ne kritikujete svoje protivnike, kritikovali eksperti za politički marketing?

Istina je. Pitali su me da li sam normalan što nisam oštar prema planovima svojih konkurenata. Ali, vreme je da konačno prestanemo sa pogubnim ponašanjem iz prošlosti i da svaki kreativan razvojni projekat politizujemo. Beogradu je u vremenu koje dolazi neophodno novo liderstvo, koje se ne zasniva na saplitanju suparnika, već na izboru najboljih ideja. Najbolje ideje sabiram, ja ih ne oduzimam. Za takvu, novu politiku, potpuno sam spreman. Došlo je vreme da Beograd dobije gradonačelnika čija će zrelost pobediti njegovu sujetu.

Jedini ste od konkurenata za gradonačelnika koji podržava projekat „Beograd na vodi“. Računate li da time sklopite savez sa SNS-om na gradskom novou?

Ništa u životu ne radim zbog političkih kalkulacija. O spuštanju Beograda na reke maštale su generacije pre nas. Planove o tome imao je i veliki Branko Pešić. Na taj projekat, „Beograd na vodi“, ne gledam kao na projekat SNS-a, jer on nadilazi razmere jedne stranke, pa čak i jedne vlade ili gradske uprave. „Beograd na vodi“ je test za našu generaciju političara – da li smo svi zajedno spremni da radimo na projektima koji prevazilaze trajanje našim mandata.

Kakve rezultate očekujete? Istraživanja su protivrečna. Neki vas vide kao trećeg čoveka, a opet, prema drugim istraživanjima, smatraju vas čak i favoritom iz senke?

Pustimo istraživanja. Mnogo više me ohrabruje velika podrška građana koji od mene zahtevaju da istrajem na ideji da Beograd ne sme da se deli. Jer, Beograd nisu samo gradilišta, investicije i projekti. Beograd su ljudi! Zato sam uveren u odličan rezultat naše koalicije u Beogradu. Siguran sam da su solidarnost i socijalna politika koju sam osmislio u saradnji sa PUPS-om, od 13.penzije do komunalnih subvencija, upravo ta, preko potrebna pobednička vizija moderne levice.

Mislite li da „pomiriteljska“ kampanja koju promovišete može doneti rezultate u srpskoj političkoj kaljuzi?

To je moja poruka Beograđanima, kao budućeg gradonačelnika. U vremenu globalne ekonomske kataklizme, ni moji suparnici ni ja nemamo luksuz da se svađamo na račun dece, trudnica, siromašnih, penzionera i marginalizovanih grupa. Ako dobijem poverenje građana, neću ih ostaviti na cedilu. Pomoć i solidarnost su reči koje ne smemo zaboraviti.

Izvor: Naše novine