Најновије

Ивица Дачић у емисији "Један на један" Вести

“Ја нисам премијер у оставци, јер нисам поднео оставку. То је још једна врста медијске манипулације”, рекао је председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић у емисији “Један на један” РТВ, коментаришући предизборну атмосферу у Србији.

“Уморан сам више од тога да у свим кампањама прораде најниже страсти, а то je управо лицемерје које постоји и које се показује према нама у једној злонамерној тврдњи неких, попут Бориса Тадића, да смо ми њихова највећа грешка. Па то је човек кога смо ми држали на власти четири године. А ја нисам хтео са њим да направим владу јер је изгубио на изборима. Тадић не зна шта ради. Свима су њима заслепљене очи могућношћу да уђу у власт, а ја не желим у власт по сваку цену, нагласио је Дачић.

Он је додао да се Србија налази у једном “преддруштву”, у стању “првобитне акумулације демократије”, али се нада да долази време када ћемо бити у стању да градимо друштво достојно Европске уније.

“Мислим да сада немамо ауторитативне институције, и да их нисмо имали ни у прошлом мандату. Ми треба да направимо систем који ће да функционише без обзира на то ко је на власти, а ко у опозицији. Ипак, чини ми се да су избори у Србији давно изгубили смисао, јер не бирамо између програма, већ по томе како нам се допада који лидер. Сваки дан смо сведоци тога да се међусобно клевећемо, желимо да унизимо друге и мислимо да ћемо тако помоћи сами себи”, додао је Дачић.

Оценио је да се у Србији данас не полемише о томе за какво се друштво ко залаже, те да је због тога могуће да свако са сваким буде у коалицији.

“Сада је веома тешко рећи како ће бити формирана нова влада. Нама је прва адреса СНС, као што је након претходних избора био ДС. Нормално је да ми најпре морамо да разговарамо између себе. Ипак, за нас у СПС није битно да ли ћемо бити у власти, већ да освојимо довољно гласова да можемо да артикулишемо свој политички програм. Нашу коалицију са СНС нисмо базирали на томе да имамо исти политички програм, али смо се договарали око свега. Сада је кључни проблем у томе да се све странке надају да ће ући у Владу Србије. СПС нема тај проблем”, каже Дачић и додаје:

“Ако неко нема потребу да сарађује са вама, онда то довољно говори. Ту нема љубави и све ће зависити од изборне математике. Што се нас тиче, не можемо да спроводимо другачији политички програм од онога који елементарно одговара нашем корпусу идеологије. То значи да ми не можемо да будемо у влади која би спроводила потпуно другачији програм од нашег”.

Дачић је навео да СПС у кампањи не напада СНС “јер са њима непосредно сарађујемо и били би глупо да се јавно критикујемо”.

“Има ту варница, али ја не могу да кажем да је мој однос са Вучићем био некоректан. Ипак, СПС је алтернатива Вучићу по другачијем концепту за који се залаже. Јесмо били у влади са СНС, али то је нека друга ствар. Мислим да Вучић не може и не креира поданички систем. Он то не може да уради сам, већ су му за то потребни поданици. Ја се осећам такву атмосферу у Србији. Ако је у време Милошевића због тога било протеста, што их сада нема”, каже Дачић.

Извор: РТВ