Најновије

Ружић и Боровчанин са ромским организацијама младих Вести

Министар без портфеља задужен за европске интеграције Бранко Ружић и државни секретар за омладину Ненад Боровчанин заједно са представницима Тима за социјално укључивање, састали су се са представницима удружења и невладиних организација младих Рома и Ромкиња и указали на важност да се млади ромски лидери оспособе, преузму одговорност и допринесу свеукупном развоју и напретку Републике Србије.

„Изузетна ми је част да сам имао прилику да разговарам са представницима младих Рома и Ромкиња јер верујем да је од велике важности још једном подсетити на значај социјалног укључивања Рома и Ромкиња за свеукупни развој и напредак Републике Србије. Тренутно у Србији живи око 148.000 Рома и Ромкиња и они још увек престављају једну од најугроженијих група становништва у нашој земљии. Као веома активна потписиница Декаде Рома 2005-2015, Србија је претходних година учинила приметне помаке у овој области и то пре свега у оквирима интеграције Србије у ЕУ“, истакао је министар Ружић.

На састанку је такође поменуто да је олакшан приступ личним документима, као и остваривању социо-економских права. Захваљујући мрежи ромских координатора омогућена је боља сарадња са јединицама локалне самоуправе, школама, домовима здравља. Захваљујући афирмативној акцији, све је више младих Рома који похађају више и високе школе у Србији. Такође, сваке године основну школу упише 10% више ромске деце него раније.

“Наш заједнички циљ је да створимо подстицајно друштво у коме ће млади Роми и Ромкиње бити укључени у све аспекте живота у земљи и у коме ће имати прилику да постану познати професори, лекари и са поносом представљају Србију у свету“, нагласио је државни секретар за омладину Ненад Боровчанин.

“Драги пријатељи, једнако друштво је шанса за све. Пахивален, баррабаррипнас ко амалипе ситој санса саренеге“, додао је министер Ружић, прецизирајући да ћемо ове године са поносом дочекати предстојећи Међународни дан Рома 8.априла јер институције Републике Србије чине континуирани напор како би се Ромима и Ромкињама омогућиле једнаке шансе за укључивање у друштво. Међутим, примећује Ружић, трајни напредак је могућ једино уз бољу сарадњу у раду државних органа, организација цивилног друштва, међународних партнера, јединица локалне самоуправе, као и ромске заједнице у целини.

“Искрено верујем да Србија као суштину својих реформских процеса мора имати бригу о сваком појединцу, уз пуно поштовање основних права, прихватање заједничких вредности, пуне равноправности и одговорности“, закључио је министар без портфеља задужен за европске интеграције Бранко Ружић.

Извор: Министарство омладине и спорта