Најновије

Интервју Ивице Дачића за Курир Вести

Сви нас нападају јер се плаше нашег изборног резултата, а не зато што постоје програмске разлике међу нама, пошто већина, за разлику од нас програм и нема, каже у интервјуу за Курир Ивица Дачић, лидер СПС.

И раније сте имали добар резултат, али сте били најбоља удавача, а сада сте свачија мета.
– Њихов главни и једини циљ је да освоје више од нас. Цео овај такозвани демократски блок мисли да ће се тако показати њихов тобоже опозициони дух. Напад на мене је напад на Владу. А, у суштини, мисле да тако купују улазницу да буду део будуће владе.

Да, али и Тадић, Динкић и Јовановић нападају вас, а не Вучића?
– Што би нападали Вучића с којим хоће да праве владу? Они за мене нису никаква опозиција.

Добро, а ко је опозиција?
– Само ДС и ДСС. Шта хоћете да кажете? Да је Чеда Јовановић опозиција? Сви други су опозиција само по томе што нападају мене.

Да ли то значи да после 16. марта све што је речено у кампањи можете да оставите по страни и разговарате с њима? Помиње се широка коалиција?
– А што бих ја са њима разговарао? Једно сам научио за све ове године колико сам на политичкој сцени: Свако вас воли онолико колико сте му потребни. Нико ме не занима, желим да победим све. А ко ће с ким после да иде, тога сам се наслушао свих ових година више пута. Апсолутно је небитно.

Верујете ли у било шта што кажу Тадић, Ђилас, Јовановић, Динкић?
– Како да им верујем када знам да лажу. Тадић прво прича да му је визија била да хоће са СПС, па сада неће. Давао сам му вештачко дисање четири године.

Мислите ли да вам се Тадић сада свети јер нисте с њим направили владу?
– Тадић и ја нисмо у истој категорији.

Која је он категорија, а која сте ви?
– Они су у папир или мува категорији. Ми смо супертешка. Према томе, нека они сви прво разреше своје проблеме – како ће да прескоче пет одсто. Ми се боримо за титулу у власти. Нисмо ничији привезак.

И за вас кажу сте били привезак власти?
– Никад! Какав привезак власти, ја сам премијер!

Чини се да вас је од свега што је долазило од НДС највише погодила изјава Микија Ракића да са вама и СПС није могло да се озбиљно ради. Да ли сам у праву?
– Мислим да га је срамота од њега самог и свих њих када то кажу. Мој једини коментар на такве изјаве је да владу са ДС нисам направио због Тадића, него због мог пријатељства са Микијем Ракићем.

Спекулише се да би управо Ракић могао у новој влади да буде министар полиције?
– Нека буде, али прво за то мора да има довољно гласова. То није никакав проблем. Хоћу да кажем да не може да се прича све и свашта. До последњег дана и тренутка су ме молили да направимо владу са ДС. Ипак, више од свих њих знам какав је ко.

Хајде, кажите какав је ко? Какав је Мики Ракић, Тадић?
– Не знам какви су сада, али знам какви су били.

Какви су били?
– Бавим се политиком 24 године. Ја сам незаштићени сведок политичке сцене. Када ја будем почео да говорим какав је ко, мислим да се то многима неће свидети.

Поделите то са народом. Кажете да сте човек из народа.
– Такве изјаве не би биле достојне мог нивоа. Поручујем свима: Немојте да чачкате мечку да не би заиграла у вашем дворишту. Сви они на нас из СПС и СНС гледају као на грађане другог реда. Мисле да су неки надљуди, а ми неспособни. Сигуран сам да не могу да се накају што нас нису све побили 5. октобра.

То су тешке речи?
– То је истина.

Ваш рад су критиковали и високи функционери и министри из СНС. Чињеница је да Вучић то никада није радио, барем не јавно?

– То је потпуно тачно. Имали смо коректан однос. Поштовао је моју позицију премијера, као и ја његову да је лидер најјаче странке. Различити смо људи и политичари. Идеологије су нам различите. У Србији постоје само две озбиљне политичке странке и коалиције, а то су СНС и СПС. Све остало је само борба за то ко ће бити најбоља удавача или прва пратиља. Како бих рекао – бижутерија. Разликујемо се, али правимо компромисе и зато смо ми алтернатива једни другима.

Али било је ниских удараца?
– Вероватно да је било, али сам сигуран да они никад нису долазили ни са моје, ни са Вучићеве стране лично. Сигуран сам да ће наше две странке остварити најбољи резултат и да и они, као и ми, желе да наставе посао који смо заједно започели.

Нема дилеме, 16. марта увече прво зовете Вучића?
– Наравно Вучића, а кога друго? Или ће он мене. Свеједно.

Било је варница са председником Николићем?
– Неке његове критике нису биле на месту. То је његово право, али исто тако и ја имам право да изнесем критике на његов рачун. Али, председнички избори нису сада на дневном реду. Да су на дневном реду, нисам сигуран да би их Николић сада добио. Сигуран сам да бих га ја победио. Чекам своје време, а оно тек долази.

Ипак су расписани избори, значи односи у Влади нису били баш идеални?
– Није било добро што ова влада није имала мандат да спроведе неке ствари до краја. Надам се да ће будућа влада имати пун мандат, као и свака следећа. Мора да се зна неки ред. Када су парламентарни, локални, председнички, када покрајински избори. Да они буду провера јавног мњења како не бисмо стално долазили у ситуацију да идемо на ванредне изборе.Мислим да су ми ово 17. избори по реду. То није нормално. А хоћемо да будемо нормална земља. Е па, не може.

Ваљда се тако учимо демократији?
– Није то демократија, то је анархија. Нормалне земље немају институцију ванредних избора.

Извор: Курир

Фото: Курир