Intervju Nenada Borovčanina za Naše Novine Vesti

Nenad Borovčanin, državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta, kandidat na listi “Ivica Dačić-SPS-PUPS-JS” za poslanika i bivši svetski bokserski šampion u kruzer kategoriji, u intervjuu Našim novinama kaže da je u politiku, pre svega, ušao jer želi da menja društvo nabolje i da se bori za bolju Srbiju.

“Bavljenje politikom je jedan od načina da uzmeš učešće u odgovornosti za društvo, podržiš ideju za koju veruješ da je dobra i da građanima omogućiš bolji život, ali i priliku da ponudiš svoj program. Ja sam izabrao da učestvujem u političkom životu i da se borim za Srbiju, da promovišem određene ideje i program, umesto da drugi upravljaju sa mnom”, kaže Borovčanin.

Na predlog SPS-a ste došli na mesto državnog sekretara, kako ste se odlučili baš za socijaliste?

-Levica i SPS nisu samo pitanje opredeljenja, već pitanje korena svakog od nas. Sve što postoji u našoj zemlji izgradili su radnici i seljaci, studenti i omladina. Danas srednja klasa klizi ka siromaštvu, običan čovek je zaključan u brigama i strahovima kako da zasnuje porodicu, hrani, oblači i školuje decu, kako da se leči i sačuva zarađenu penziju. Omladinu brine kako da plati školarinu, provede kvalitetno slobodno vreme, putuje i kako da se pola miliona mladih zaposli. Ivica Dačić je dobio ključeve Evrope, kojima otvara vrata EU, uređenog sistema koji će nas osloboditi životnih strahova i briga.

Nedavno vas je ministarka energetike  Zorana Mihajlović optužila da ste ispolitizovali i zloupotrebili štrajk rudara u Zajači radi sticanja jeftinih političkih poena. Kako to komentarišete?

– Rudnik Zajača je u mojoj rodnoj Loznici, gde sam često odlazio zbog zatrovanosti dece olovom. To je samo jedna od tužnih privatizacija u Srbiji, gde su radnici 10 meseci bez plate, penzionog, zdravstvenog i socijalnog osiguranja. Mene su pitali da ih pomognem i dao sam im šatore kako ne bi kisnuli. Ne mogu da im vratim oteto, ali mogu i hoću da im pomognem bar da ne kisnu. Verujem i da bi ministarka Mihajlović isto uradila da su se njoj obratili.

Kakva je saradnja vas i ministra Udovičića s obzirom  na to da je njega za ministra predložila SNS?

– Vanja je dobar momak, tako da dobro sarađujemo.

Pre nekoliko dana ste pričali o neophodnosti izgradnje nacionalnog stadiona.

– Srbiji je neophodna nova sportska infrastruktura. Izgradnja je moguća samo po modelu javno-privatnog partnerstva, gde država ne bi investirala novac, već zemljište i logistiku, a investitor novac. To je model koji primenjuje Evropa i svet.

Poznato je da ste trenirali sa Vitalijem Kličkom i da ste u dobrim odnosima, da li ste se čuli sa njim ili Vladimirom od početka krize u Ukrajini?

– Ukrajinac Vitalij Kričko je moj prijatelj, ali je moj prijatelj i Rus Saša Zaldastanov, zvani Hirurg, koji predvodi bajkere, “Noćne vukove”. Srbija ima dobre odnose i sa Rusijom i sa Ukrajinom, a ja svojim prijateljima želim da što pre naprave kompromis i da njihovi narodi normalno žive jedni pored drugih i jedni sa drugima.

Kakvo je vaše mišljenje o mogućnosti privatizacije fudbalskih klubova, pre svih Zvezde i Partizana?

– Prvo treba uvesti red i napraviti pravilnik za sponzorisanje od strane javnih preduzeća, jer je to novac građana cele Srbije, u kojoj postoje i drugi klubovi. Privatizacija je opravdana samo ako će biti sredstvo za zdrave klubove, nikako cilj tajkuna. Najbitnije je razdojiti stadione i klubove u tom procesu, kako ne bismo prošli kao u privatizacijama u privredi, a klubovi postali predmeti stečajnih uparvnika.

Izvor: Naše novine

Kategorije: Vesti|Intervju