Интервју Ненада Боровчанина за Телеграф Вести

Државни секретар у Министарству омладине и спорта Ненад Боровчанин, који је кандидат на листи за посланика СПС, говорио је за Телеграф о младима који желе да тренирају у нашој земљи.

Шта би конкретно требало урадити како би школски спорт потпуно заживео, добио медијску пажњу и био јак ослонац српског спорта уопште?

– Школски спорт биће потпун када у свакој школи буде спортска сала, неколико спортских секција, школска такмичења на локалном, окружном и републичком нивоу, редовни систематски спортски прегледи и наравно едуковани тренери у спортском и педагошком смислу, како би спорт на тај начин стварао здраво друштво, а родитељима помагао у васпитању деце и младих. Да би се то остварило, мора постојати заједнички тим министарстава надлежних за омладину и спорт, просвету, здравље и локалну самоуправу, који би направио јасан план са медијском и финансијском подршком.

Да ли размишљате о томе да би у Србији много боље било улагати у базичне спортове, атлетику, пливање, борилачке… него практично сав новац усмеравати на фудбал?

– Атлетика, пливање и гимнастика морају бити саставни део наставног програма у школама, како не бисмо имали друштво деформитета. Резултати које постизу Шпановићва, Бекрић, Терзићева, Колашинац и остали атлетичари, доказују да вреди улагати. За почетак завршити радове на изградњи атлетске дворане.

У каквој је физичкој спреми просечан српски школарац? Имате ли те информације?

– Сваки пети млади човек се бави спортом, што је поражавајуце за “спортску нацију”. Спорт је најмоћније оружје против деформитета, болести, наркоманије, деликвенције, алкохолизма, али и начин да се створи здраво друштво, здравих односа, радних навика, толерантнијег духа. Зато је важан систем у којем се зна свачија улога и одговорност, а резултат ће бити здрава нација у сваком смислу.

Тренд прављења отворених теретана је одлична ствар. Можемо ли очекивати да се њихов број повећа у 2014?

– Теретане на отвореном и трим стазе треба да има сваки парк у Србији. Њихова изградња није скупа и то треба сваки градоначелник или председник општине да има у својим циљевима. Новац могу да улажу и друштвено одговорне фирме које асфалтирају у њиховим општинама и градовима, уместо што већину њих обавезују за приватне услуге.

Као бивши боксер и успешни спортиста шта саветујете младим атлетама у Србији?

– Гледајте животу у очи и не дозволите да ваша младост буде у туђим рукама.

Извор: Телеграф
Фото: Танјуг