Intervju Nenada Borovčanina za Telegraf Vesti

Državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta Nenad Borovčanin, koji je kandidat na listi za poslanika SPS, govorio je za Telegraf o mladima koji žele da treniraju u našoj zemlji.

Šta bi konkretno trebalo uraditi kako bi školski sport potpuno zaživeo, dobio medijsku pažnju i bio jak oslonac srpskog sporta uopšte?

– Školski sport biće potpun kada u svakoj školi bude sportska sala, nekoliko sportskih sekcija, školska takmičenja na lokalnom, okružnom i republičkom nivou, redovni sistematski sportski pregledi i naravno edukovani treneri u sportskom i pedagoškom smislu, kako bi sport na taj način stvarao zdravo društvo, a roditeljima pomagao u vaspitanju dece i mladih. Da bi se to ostvarilo, mora postojati zajednički tim ministarstava nadležnih za omladinu i sport, prosvetu, zdravlje i lokalnu samoupravu, koji bi napravio jasan plan sa medijskom i finansijskom podrškom.

Da li razmišljate o tome da bi u Srbiji mnogo bolje bilo ulagati u bazične sportove, atletiku, plivanje, borilačke… nego praktično sav novac usmeravati na fudbal?

– Atletika, plivanje i gimnastika moraju biti sastavni deo nastavnog programa u školama, kako ne bismo imali društvo deformiteta. Rezultati koje postizu Španovićva, Bekrić, Terzićeva, Kolašinac i ostali atletičari, dokazuju da vredi ulagati. Za početak završiti radove na izgradnji atletske dvorane.

U kakvoj je fizičkoj spremi prosečan srpski školarac? Imate li te informacije?

– Svaki peti mladi čovek se bavi sportom, što je poražavajuce za “sportsku naciju”. Sport je najmoćnije oružje protiv deformiteta, bolesti, narkomanije, delikvencije, alkoholizma, ali i način da se stvori zdravo društvo, zdravih odnosa, radnih navika, tolerantnijeg duha. Zato je važan sistem u kojem se zna svačija uloga i odgovornost, a rezultat će biti zdrava nacija u svakom smislu.

Trend pravljenja otvorenih teretana je odlična stvar. Možemo li očekivati da se njihov broj poveća u 2014?

– Teretane na otvorenom i trim staze treba da ima svaki park u Srbiji. Njihova izgradnja nije skupa i to treba svaki gradonačelnik ili predsednik opštine da ima u svojim ciljevima. Novac mogu da ulažu i društveno odgovorne firme koje asfaltiraju u njihovim opštinama i gradovima, umesto što većinu njih obavezuju za privatne usluge.

Kao bivši bokser i uspešni sportista šta savetujete mladim atletama u Srbiji?

– Gledajte životu u oči i ne dozvolite da vaša mladost bude u tuđim rukama.

Izvor: Telegraf
Foto: Tanjug