Најновије

Интервју Ивице Дачића за Наше Новине Вести

Председник СПС-а и председник Владе Републике Србије Ивица Дачић у интервјуу за Наше новине од предстојећих избора очекује да ће многима распршити „визије“, а да ће социјалистима донети милион и по бирача и најбољи резултат од 2000.године. Он каже да ће после избора бити оно за шта га грађани изаберу и не жели да се бави спекулацијама попут других…

Још неколико дана сте премијер. Слутите ли шта ћете бити после 16.марта: министар, вођа опозиције, амбасадор при ЕУ?

– Интересантна констатација, пошто остајем премијер свакако до избора нове владе, а када ће она да буде формирана и ко ће да је чини, да ли ћу и шта ћу бити у њој, одредиће резултати избора. Слутња остаје Вама, а ја тачно знам- бићу оно за шта ме изаберу бирачи. Зато и не размишљам о тим комбинацијама и најискреније препоручујем и другима да то не раде. Избори, а то се видело и после последњих, не признају анализе, истраживања, медијске спекулације. И на њима свако добије тачно онолико колико му бирачи верују. Ваљда се зато и толико, поле избора, изненаде.

Шта очекујете на изборима, који проценат?

– Велики, највећи од 2000. године до данас. Време је да се наши бирачи, којих је 2000.године било милион и по, данас врате својој странци, својим идејама, свом програму. Данас они, а и сви други којима је до нормалне државе и живота, имају за кога да гласају. Зато што ми јесмо то – гарант јаке и стабилне државе, која ће бринути о својим грађанима. Гарант мудре међународне политике, која Србији враћа углед и снагу, и гарант унутрашње политике која проблеме не решава преко леђа грађана. Гарант реформи у којима ће људи обезбеђени и сигурни. Гарант да ће и Србија потписати европску социјалну повељу која већ више од педесет година европским радницима гарантује права о којима наши радници нису могли ни да сањају. И што је најважније, те гаранције су производ наших досадашњих резултата. Ми од бирача не тражимо кредит, не нудимо да нам верују на реч. Ми гарантујемо зато што смо урадили велике ствари у последњих годину и по дана. Зато и очекујем огромну подршку на овим изборима.

СПС је у кампањи био на удару мање-више свих странака. Како ви то тумачите?

– Као доказ нашег раста и снаге. Такође, и као доказ недостатка програма, идеја и тема код њих. Они нису имали шта да понуде бирачима. Само су једну ствар заборавили. Успешније владе од ове није било. И ако смо ми, по њима, за то одговорни, хвала им, нека наставе са нападима. Што нас више нападају, рејтинг нама више расте. Паметан је ово народ, све види.

Шта је то што уједињује Тадића, Динкића, Јовановића кад сте Ви у питању?

– Неки од њих данас имају визије, а неки изгледа чују и гласове. И заједно се надају чуду. Све заједно, боље би им било да иду у Међугорје, можда им се тамо нешто и прикаже, него на изборима. На изборе се не иде без програма, идеја и резултата.

Знамо који су највећи успеси ове владе… А које су њене грешке, шта је могла и морала боље, другачије?

– Морала је да избегне диктат који су наметале неке странке, медији, аналитичари и квази истраживачи јавног мњења, које је више занимало да она престане да постоји, него да решава кључне проблеме. Зато је и део нашег програма – политичка стабилност Србије, изградња чврстог система и непромењивих правила. Ако хоћемо да будемо озбиљна држава, онда не можемо да за двадесет четири године имамо 17 избора. Стабилност значи да су избори на четири године, председнички на пет, и да се између, на две године, воља бирача проверава на локалним изборима. То озбиљним државама омогућава да заврше оно што су започеле, а не да стално неко започиње нешто ново, и нико ништа не заврши. То грађанима пружа сигурност, то их штити од политичара и странака, омогућава да планирају своје животе. А када сте чули обичног човека у Србији да планира на више од два дана? Па он не зна ни шта ће сутра да му се деси, а камоли за четири године. То морамо да променимо. И то и нудимо, да они који нас бирају, буду важнији од нас који смо бирани.

Постоји ли шанса да, уколико не уђете у Вучићеву Владу, правите коалицију са ДС-ом у Београду?

– Не постоји шанса да се политичким нагађањима бавим пре него што буду саопштени резултати избора.

Најавили сте у нашем претходном интервјуу подмлађивање врха странке. Јесте ли одустали од тога… Жарко Обрадовић води кампању?

– Не само да нисам одустао, него није ни СПС одустао. Ови избори су нас прекинули у многим пословима, па и у том. А кампању, поред старих кадрова, води и гомила младих људи. Кључна места у странци ће припасти онима који имају најбоље резултате. То уосталом хоћемо и у Србији. Људе са резултатима.

Српски политичари се прилично уздржано односе према кризи у Украјини и на Криму. Није ваљда да Ви као стари русофил не подржавате Путина?

– Ако појам „русофил“ означава оног ко воли руску музику, књижевност, језик… онда свакако то јесам. Политички, мој једини фаворит и господар јесте Србија и њен народ. А у интересу Србије је и жеља да наши пријатељи, Русија и Украјина, пронађу решење кризе која је настала. И да читав свет увиди колико су биле погрешне авантуре у којима се признаје једноставно погрешна независност.

Мора Вам се признати да сте у српску политику вратили скоро заборављену дозу хумора. Јесте ли то ви или су такве сугестије Ваших секунданта?

– Немам секунданта, нити било кога у углу. А када је реч о хумору, он је поросто ту, можда и зато што сам у политици био и горе и доле, па сам научио да то што сам политичар не значи ни да сам бољи од обичног народа. Ја јесам део дога, духовитог народа, а он је, кроз историју, нао да се смеје и шали када му је било најтеже. Човек требад а буде оно што јесте, а не оно што му се причињава да треба да буде. То је најбољи начин да не почнеш да имаш визије и да чујеш гласове. Избори, уосталом, томе и служе, зар не? Да престану привиђења. И да се многима, заједно, насмејемо.

Када сте се последњи пут чули са Кетрин Ештон, да ли Вам је пожелела срећу на изборима, скоро виђење у Бриселу?

– Хтели су да наставимо разговоре 13.марта, али сам одбио. А када је реч о Кетрин Ештон, она је први међународни преговарач који се, током дијалога у Бриселу,  није руководио стереотипима о Србији, него оним што смо радили. Зато смо све време имали њену искрену подршку и помоћ приликом неких застоја. И никада за то није кривила нас. Све су то разлози због којих ће остати и мој и наш пријатењ. И користим и ову да јој се захвалим за све што је урадила и за велики посао који смо, заједно, завршили.

Извор: Наше новине