Intervju Ivice Dačića za Naše Novine Vesti

Predsednik SPS-a i predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić u intervjuu za Naše novine od predstojećih izbora očekuje da će mnogima raspršiti „vizije“, a da će socijalistima doneti milion i po birača i najbolji rezultat od 2000.godine. On kaže da će posle izbora biti ono za šta ga građani izaberu i ne želi da se bavi spekulacijama poput drugih…

Još nekoliko dana ste premijer. Slutite li šta ćete biti posle 16.marta: ministar, vođa opozicije, ambasador pri EU?

– Interesantna konstatacija, pošto ostajem premijer svakako do izbora nove vlade, a kada će ona da bude formirana i ko će da je čini, da li ću i šta ću biti u njoj, odrediće rezultati izbora. Slutnja ostaje Vama, a ja tačno znam- biću ono za šta me izaberu birači. Zato i ne razmišljam o tim kombinacijama i najiskrenije preporučujem i drugima da to ne rade. Izbori, a to se videlo i posle poslednjih, ne priznaju analize, istraživanja, medijske spekulacije. I na njima svako dobije tačno onoliko koliko mu birači veruju. Valjda se zato i toliko, pole izbora, iznenade.

Šta očekujete na izborima, koji procenat?

– Veliki, najveći od 2000. godine do danas. Vreme je da se naši birači, kojih je 2000.godine bilo milion i po, danas vrate svojoj stranci, svojim idejama, svom programu. Danas oni, a i svi drugi kojima je do normalne države i života, imaju za koga da glasaju. Zato što mi jesmo to – garant jake i stabilne države, koja će brinuti o svojim građanima. Garant mudre međunarodne politike, koja Srbiji vraća ugled i snagu, i garant unutrašnje politike koja probleme ne rešava preko leđa građana. Garant reformi u kojima će ljudi obezbeđeni i sigurni. Garant da će i Srbija potpisati evropsku socijalnu povelju koja već više od pedeset godina evropskim radnicima garantuje prava o kojima naši radnici nisu mogli ni da sanjaju. I što je najvažnije, te garancije su proizvod naših dosadašnjih rezultata. Mi od birača ne tražimo kredit, ne nudimo da nam veruju na reč. Mi garantujemo zato što smo uradili velike stvari u poslednjih godinu i po dana. Zato i očekujem ogromnu podršku na ovim izborima.

SPS je u kampanji bio na udaru manje-više svih stranaka. Kako vi to tumačite?

– Kao dokaz našeg rasta i snage. Takođe, i kao dokaz nedostatka programa, ideja i tema kod njih. Oni nisu imali šta da ponude biračima. Samo su jednu stvar zaboravili. Uspešnije vlade od ove nije bilo. I ako smo mi, po njima, za to odgovorni, hvala im, neka nastave sa napadima. Što nas više napadaju, rejting nama više raste. Pametan je ovo narod, sve vidi.

Šta je to što ujedinjuje Tadića, Dinkića, Jovanovića kad ste Vi u pitanju?

– Neki od njih danas imaju vizije, a neki izgleda čuju i glasove. I zajedno se nadaju čudu. Sve zajedno, bolje bi im bilo da idu u Međugorje, možda im se tamo nešto i prikaže, nego na izborima. Na izbore se ne ide bez programa, ideja i rezultata.

Znamo koji su najveći uspesi ove vlade… A koje su njene greške, šta je mogla i morala bolje, drugačije?

– Morala je da izbegne diktat koji su nametale neke stranke, mediji, analitičari i kvazi istraživači javnog mnjenja, koje je više zanimalo da ona prestane da postoji, nego da rešava ključne probleme. Zato je i deo našeg programa – politička stabilnost Srbije, izgradnja čvrstog sistema i nepromenjivih pravila. Ako hoćemo da budemo ozbiljna država, onda ne možemo da za dvadeset četiri godine imamo 17 izbora. Stabilnost znači da su izbori na četiri godine, predsednički na pet, i da se između, na dve godine, volja birača proverava na lokalnim izborima. To ozbiljnim državama omogućava da završe ono što su započele, a ne da stalno neko započinje nešto novo, i niko ništa ne završi. To građanima pruža sigurnost, to ih štiti od političara i stranaka, omogućava da planiraju svoje živote. A kada ste čuli običnog čoveka u Srbiji da planira na više od dva dana? Pa on ne zna ni šta će sutra da mu se desi, a kamoli za četiri godine. To moramo da promenimo. I to i nudimo, da oni koji nas biraju, budu važniji od nas koji smo birani.

Postoji li šansa da, ukoliko ne uđete u Vučićevu Vladu, pravite koaliciju sa DS-om u Beogradu?

– Ne postoji šansa da se političkim nagađanjima bavim pre nego što budu saopšteni rezultati izbora.

Najavili ste u našem prethodnom intervjuu podmlađivanje vrha stranke. Jeste li odustali od toga… Žarko Obradović vodi kampanju?

– Ne samo da nisam odustao, nego nije ni SPS odustao. Ovi izbori su nas prekinuli u mnogim poslovima, pa i u tom. A kampanju, pored starih kadrova, vodi i gomila mladih ljudi. Ključna mesta u stranci će pripasti onima koji imaju najbolje rezultate. To uostalom hoćemo i u Srbiji. Ljude sa rezultatima.

Srpski političari se prilično uzdržano odnose prema krizi u Ukrajini i na Krimu. Nije valjda da Vi kao stari rusofil ne podržavate Putina?

– Ako pojam „rusofil“ označava onog ko voli rusku muziku, književnost, jezik… onda svakako to jesam. Politički, moj jedini favorit i gospodar jeste Srbija i njen narod. A u interesu Srbije je i želja da naši prijatelji, Rusija i Ukrajina, pronađu rešenje krize koja je nastala. I da čitav svet uvidi koliko su bile pogrešne avanture u kojima se priznaje jednostavno pogrešna nezavisnost.

Mora Vam se priznati da ste u srpsku politiku vratili skoro zaboravljenu dozu humora. Jeste li to vi ili su takve sugestije Vaših sekundanta?

– Nemam sekundanta, niti bilo koga u uglu. A kada je reč o humoru, on je porosto tu, možda i zato što sam u politici bio i gore i dole, pa sam naučio da to što sam političar ne znači ni da sam bolji od običnog naroda. Ja jesam deo doga, duhovitog naroda, a on je, kroz istoriju, nao da se smeje i šali kada mu je bilo najteže. Čovek trebad a bude ono što jeste, a ne ono što mu se pričinjava da treba da bude. To je najbolji način da ne počneš da imaš vizije i da čuješ glasove. Izbori, uostalom, tome i služe, zar ne? Da prestanu priviđenja. I da se mnogima, zajedno, nasmejemo.

Kada ste se poslednji put čuli sa Ketrin Ešton, da li Vam je poželela sreću na izborima, skoro viđenje u Briselu?

– Hteli su da nastavimo razgovore 13.marta, ali sam odbio. A kada je reč o Ketrin Ešton, ona je prvi međunarodni pregovarač koji se, tokom dijaloga u Briselu,  nije rukovodio stereotipima o Srbiji, nego onim što smo radili. Zato smo sve vreme imali njenu iskrenu podršku i pomoć prilikom nekih zastoja. I nikada za to nije krivila nas. Sve su to razlozi zbog kojih će ostati i moj i naš prijatenj. I koristim i ovu da joj se zahvalim za sve što je uradila i za veliki posao koji smo, zajedno, završili.

Izvor: Naše novine