Најновије

Интервју Ивице Дачића за „Новости“ Вести

Излазимо на изборе да победимо са својим програмом, а не да се као скоро сви остали гурамо и мољакамо за коалицију са напредњацима. То је порука Ивице Дачића у предизборном разговору за „Новости“. Лидер коалиције СПС-ПУПС-ЈС очекује да они добију милион гласова у недељној трци.

– Желим да поверење гласача добијем на основу резултата које имам, а не, као неки други, на кредит. Нећемо власт „на рецку“ као они који мисле да треба неко да им глас да на обећања. Имамо дела, то нас разликује.

Очекујете ли да ћете бити поново у коалицији са СНС, или је цела игра и замишљена да бисте ви прешли у опозицију?

– Једно је шта неко замишља, а друго је број гласова који свако добије. Изашли смо с јасном понудом о бољој, праведнијој држави која ће бринути о грађанима, радницима, пензионерима, ђацима, женама…

 

Па, сви излазе са својим списком „лепих жеља“…

– Други немају никакву понуду за грађане, нуде се само СНС. Немају програм, или га крију, и мисле да је ово некаква борба за место у влади. Наш став је супротан. Само две озбиљне опције су алтернативе једна другој. Ми, као левица, и СНС, као умерена десница. Остали се врте около и моле за неко место.

Хоћете ли подржати Александра Вучића, да вас наследи на месту председника владе?

– Не размишљам о томе. Бирачи ће да одреде ко ће да буде премијер, а не ја. И свако ко то хоће да буде, мора, најпре, њихову подршку да добије. За ту подршку се и ми боримо.

Очекујете ли да останете министар полиције, или да постанете први потпредседник владе?

– Очекујем најбољи резултат од 2000. Одлучујућу реч о томе ко ће шта да буде даће народ.

Зорана Михајловић вас је позвала да се одредите да ли сте за борбу против корупције. Зашто СНС сумња у ваше намере?

– Коалицију сам договарао са Вучићем, а не са Зораном Михајловић. И за ове две године нисам чуо ниједну замерку, оптужбу, или примедбу од њега, нити сам их сам имао на нашу сарадњу. Зато се и не осврћем на појединачне, предизборне гласове из СНС. Када будемо видели колико ко има гласова, свакако нећу разговарати са Зораном Михајловић о евентуалној новој коалицији. Опет ћу причати са Вучићем. Њу нико ништа неће да пита.

Колико су основане оптужбе против функционера СПС – од Бацковића у „Галеници“ до Бајатовића у „Србијагасу“?

– Оптужбе подиже искључиво тужилаштво. Ако икада подигне оптужницу против било кога из СПС, бићу први који ће то подржати и тражити да се, ако су одговорни, најоштрије казне, да не причам да бих тражио и да буду избачени из странке. Хоћу друштво у којем су политичари најодговорнији, а не најповлашћенији.

Видите ли и те случајеве као кампању против СПС?

– Покушавам да не размишљам о томе. Желим да избегнем параноју, како не бих почео да сумњам на све и свакога око мене. Немам намеру да, због медија, престанем да верујем у договоре које имам са политичким партнерима. Уосталом, ко год то да ради, ради против себе.

И Тадић и Јовановић свакодневно поручују да са вама неће ићи у коалицију….

– Савезе одређује број гласова, а не Тадић и Јовановић. Према томе, нека ми се јаве после избора, ако пређу цензус.

Шта се то променило од прошлих избора, када је Тадић желео у коалицију баш са вама?

– Код мене ништа. А шта се све променило код Тадића, који је пре две године био председник Србије и ДС, не могу ни да побројим. Не верујем да ико и може.

Замерају вам што се само у кампањи сетите братства и јединства, левичарских идеја, Тита и Слобе…

– Да ли је неко други радио на побољшању односа са суседима? Да ли је неко други био против замрзавања пензија и за договоре са синдикатима? Да ли је неко други био за поштовање сопствене историје, што се најбоље видело на случају Јованке Броз…? Ако јесте, онда су ти, који ми замерају, апсолутно у праву. На њихову жалост, чињенице говоре другчије.

Јесте ли ви били препрека законима који се оцењују као реформски?

– Био сам, и бићу, препрека покушајима да се у реформе иде без става оних који их највише осећају. Све што сам тражио, био је социјални дијалог. Улазак у Европу не значи повратак у 17. век, већ прихватање њених социјалних норми, укључујући ту и радничка права, којих код нас одавно нема.

На чему ћете конкретно инсистирати?

– Нећемо дозволити да било ко буде отпуштен док се јасно не буде знало шта ће с њим бити. Да ли ћемо му понудити нов посао, отпремнину, социјалну и здравствену заштиту, да ли ће му породица бити обезбеђена… У модерној Европи радници се не избацују на улицу, као пси.

Шта је то, осим бољег имиџа Србије и даљих европских интеграција, Бриселски споразум донео Србима?

– Чуди ме колико неки људи не схватају да је управо побољшање имиџа, као и напредак у ЕУ интеграцијама, највећа заштита коју можемо да пружимо Србима на Косову.

Али, Албанци праве војску Косова, Ивановић чами у затвору, репрезентација Косова игра фудбалске утакмице…

– У праву сте. Јесу тамо и људи у затвору, и игра Косово фудбалске утакмице. Али, зар није пре само десет година, када смо били оцрњени у свету, извршен некажњени погром над Србима? Зар није тада Косово, без икаквих проблема прогласило независност? Не омаловажавајте то што смо урадили, нико није урадио више од нас, и никада Срби на Косову нису имали веће шансе да, кроз своје инстутиције, признате у свету, остваре сва своја права.

За вас се шушка да сте руски, али и амерички човек. Чији сте?

– Човек из народа, у служби народа. И немам другог господара, до тог народа.

За Нобелову награду за мир пријављено је рекордних 278 кандидата. Очекујете ли да ћете бити лауреат и шта би вам то лично, и политички значило?

– Овде је и тај догађај изокренут. Никако да се схвати да није та кандидатура почаст за мене, него за Србију. За Србију која је, 15 година после бомбардовања у којем је цео западни свет учествовао, доживела да је амерички Конгрес и Европски парламент предлажу за Нобелову награду за мир.

Извор: Новости