Ivica Dačić o republičkim izborima Vesti

Lider Socijalističke partije Srbije, koja je na izborima učestvovala u koaliciji sa PUPS-om i JS-om, Ivica Dačić izjavio je da je ta koalicija postigla veoma značajan rezultat. „Želim na početku da čestitam Srpskoj naprednoj stranci na izvanrednom rezultatu, to sam i lično učinio. U uslovima jednog referendumskog izjašnjavanja naša Koalicija SPS-PUPS-JS je ostvarila za nas istorijski veoma značajan rezultat, koji cementira našu političku poziciju na političkoj sceni Srbije. Da nismo imali jasnu politiku, da nismo imali jasne stavove, da nismo imali dobru kampanju i mi bismo prošli kao i ove druge stranke“.

 „Postigli smo u odnosu na sve druge učesnike političke scene koji su nas napadali i nipodaštavali, jedan možda i veoma iznenađujući rezultat za mnoge. Sačuvali smo svoje na političkoj sceni Srbije. Nije bitno da li je naš rezultat 14 ili 15 odsto. Zbog manje izlaznosti nego prošli put to će verovatno biti i manja brojka u apsolutnom broju glasova. Podsetiću vas da smo imali prošloga puta nešto više od 14 odsto glasova na izborima 2012. godine“.

„Ovaj rezultat je i satisfakcija i valorizacija politike koju smo vodili. Retke su vlade u svetu koje na izborima dobiju ovoliki broj glasova posle vladavine. Zato je ovo i jedna nova činjenica na političkoj sceni Srbije, a to je da su građani sve vreme postojanja ove vlade imali pozitivno uverenje da Srbija ide dobrim smerom i da su imali pozitivno mišljenje o našem radu“.

 „Što se naše Koalicije tiče osnove našeg političkog programa su potpuno jasne. Hvala Bogu da je prošlo vreme da se na izborima odlučuje da li će Srbija ići evropskim putem ili neće. Nova vlada će svakako nastaviti  ono što je ova vlada započela a to je evropski put koji podrazumeva i unutrašnje reforme i nastavak dijaloga sa Prištinom“.

 „Pre izbora nisam razgovarao o našim daljim odnosima. Naša Koalicija je spremna da razgovara zato što je nama interes države i naroda najpreči. Ukoliko postoji inicijativa od SNS-a mi smo spremni za taj razgovor. Želim da iskažem veliko zadovoljstvo što smo mi opstali na političkoj sceni Srbije posle jednog ovakvog političkog cunamija. To nije mogao svako kao što ste videli. Mislim da su opstale stranke koje su zaista stranke sa ideologijom, sa jasnim političkim programom. Želim da se zahvalim svima koji su glasali za nas“.

 „Želim da se zahvalim svima koji su imali poverenje da u ovim uslovima, kada se unapred znalo ko će biti pobednik izbora, glasaju za nas. Mi nismo dobili glasove zato što je neko očekivao da ćemo biti pobednici. Mi smo ostvarili ono što nam je bio cilj“.

 „Ovo je zaista veliki uspeh SNS-a, sa druge strane ovo je potpuni debakl dosadašnjih opozicionih stranaka čiji je glavni politički program, u proteklom periodu kao što ste videli, bio napad i blaćenje drugih političkih stranaka, naročito naše stranke i mene lično“.

 „Čestitam pobednicima ovih izbora, ovo je jedna velika politička odgovornost za buduću vladu koja će imati puniji politički legitimitet. Najvažnije od svega je da Srbija zadrži političku stabilnost , da zadrži ekonomsko-socijalnu stabilnost jer mislim da se u narednom periodu očekuju krupni koraci za interese našeg naroda i naše države“ – zaključio je Ivica Dačić.

SLUŽBA ZA INFORMISANJE

GLAVNOG ODBORA SPS