Најновије

Интервју Бранка Ружића за „Данас“ Вести

Српска напредна странка заслужује искрене честитке на постигнутом изборном резултату. Лопта је у њиховом политичком дворишту, легитимитет поседују, одлуке о прерасподели политичког утицаја, моћи, али и одговорности, доносе искључиво они. СПС нема намеру да било шта захтева, спекулише или лицитира. Србија зна наш потенцијал и немамо разлога да будемо бескичмењаци. На којој год страни политичког кантара били, бићемо значајан фактор за све политичке процесе – изјавио је у интервјуу за Данас Бранко Ружић, председник Извршног одбора Социјалистичке партије Србије, одговарајући на питање да ли СПС жели и под којим условима да уђе у нову владу.

Да ли би вам тешко пао одлазак у опозицију?

– СПС своју улогу и важно место на политичкој сцени Србије има и као власт и као опозиција. Релаксирани смо у том погледу, јер за разлику од других, имамо кадровски потенцијал који би многи пожелели, а тога су свесни и наши политички опоненти.

Да ли сте спремни да се зарад уласка у владу одрекнете коалиционих партнера ПУПС и ЈС, које СНС наводно не жели у власти?

– Ми ову коалицију нисмо формирали за једнократну употребу, нити смо је икада доводили у питање спрам спекулација или прикривених жеља неких центара моћи. Знам само да СНС званично није износила овакве тезе, јер званично нису ни почели разговоре с било ким.

Напредњаци, наводно, не желе вас и Душана Бајатовића у власти.

– Нисам схватио да се сарадња озбиљних политичких партија своди на ниво персоналних питања. О томе су у СПС, кроз историју, искључиво одлучивали органи наше странке. Ако буде, хипотетички, потребе и овог пута, одлуку сигурно неће доносити нико са стране.

Лидер СНС Александар Вучић недавно вас је довео у контекст оних страначких функционера који су исказивали лојалност Мишковићу и његовим пријатељима. Смета ли вам то?

– Неистина смета. Разумем потребу што се, у предвечерје избора, инсистирало на лајтмотиву читаве кампање СНС, јер то доноси гласове. Такође, с друге стране, очекујем разумевање јавности да стављање мене у контекст „јатака“ неких наводних „опскурних“ тајкуна, угрожава и моју породицу, мој лични интегритет, а да притом нико није изнео једну једину чињеницу о било каквој мојој вези с неким противзаконитим радњама. Зато бих искрено волео, и апелујем на све надлежне институције да изнесу доказе да ли сам, када и на ком месту узео један петопарац од било ког тајкуна, али инсистирам да те доказе изнесу и о свим другим политичарима у Србији, без изузетка. Мислим да многи не би мирно спавали, или би “сигурну кућу“ врло брзо нашли у Устаничкој или Бачванској улици.

Тадићева НДС каже да неће у владу са СПС.

– У тренутној констелацији снага, одлуку о томе ко ће бити пожељан у влади доноси СНС, тако да се не бих бавио симпатијама и антипатијама одређених политичара који, притом, СПС-у нису ни до чланака. У Владу се улази да урадите добро за грађане и државу, а не зато што вам неки избор грађана одговара или не.

И Мики Ракић каже да су научили лекцију колико кошта СПС у влади.

– Замолио бих господина Ракића да коначно изађе у јавност и каже која је то цена коштања, коме је исплаћена и у којој валути. Ако је нема, онда бих му, као мудром човеку, препоручио да се бави озбиљнијим стварима.

Након хапшења Дарка Шарића, очекујете ли да истрага стигне и до СПС?

– Довољно нам је штете, као партији, нанела константна вишегодишња таблоидна агресија с тим у вези. Ред би био да се апсолутно и коначно утврде чињенице и одговорност свих оних који су били повезани, пословали и кршили закон заједно са „господином Шарићем“ и тиме оштетили државу.

Ипак, Ракић тврди да је СПС легално добијао Шарићев новац закупом клуба „Ванила“ у просторијама партије.

– Колико сам упознат, тај простор није издавао СПС, а господин Ракић, који је држао фонд веома важних и осетљивих информација, а и даље их има, боље да је изнео доказе о околностима како је дошло до наводног прања новца, приватизација разних фирми, агрокомбината, угоститељских предузећа новцем „господина Шарића“, ко је све радио за дотичног “господина”, ко му је био на платном списку, зашто је изостала контраобавештајна покривеност тадашњег министра унутрашњих послова, и тако даље. Вероватно ће одговор бити да се због осетљивости истраге, чекало да ствар глобално сазри. Разумем и то, али ево дошао је и тај моменат и сада сви који знају нешто ће имати прилику да то јавно изнесу. Надам се да је то прави начин да се скине љага са СПС.

И ухапшени директор републичке инспекције рада Драгољуб Пеурача такође се доводи у везу са СПС.

– Ниједна политичка партија не може се поистоветити са било којим чињењем или нечињењем појединца које хипотетички залази у раван кривичног дела. Оставимо надлежним органима да, поштујући елементарна правна начела, раде свој посао на миру.

Да ли сте ви у СПС задовољни изборним резултатима?

– У амбијенту константне медијске дискредитације СПС, унапред одлученог победника, освојити пола милиона гласова подршке и постати после 2000. године друга политичка снага на политичкој сцени свакако је вредан резултат и доказ наше виталности. Наше достигнуће је епилог јасне политике и идеологије коју смо афирмисали, као и дела које смо постигли у досадашњим стремљењима, која су бирачима видљива.

Ипак, ваша коалиција је изгубила и у срединама у којима сте имали јака упоришта – Јагодини и Житорађи.

– Тренд добијених гласова из 2012. године није драстично нарушен, традиционална упоришта су то и остала, нисмо учествовали на локалним већ на ванредним парламентарним изборима, у референдумски припремљеној атмосфери, тако да нема ни говора о неком поразу, напротив.

Има ли истине у спекулацијама да ћете се на конгресу кандидовати за новог лидера СПС?

– СПС је демократски устројена партија, наше чланство уме да вреднује рад и домете руководства странке, тако да је то критеријум којим се сви ми у странци водимо, од врха надоле. Лично, заинтересован сам да СПС избори још већи политички утицај и подршку за политику социјалне правде, економске стабилности, државотворности и Србије европских вредности. На злонамерне спекулације немам манир да одговарам.

Зашто вас је било мало у кампањи?

– У складу с нашим обавезама у кампањи, сви највиши функционери странке су равномерно били заступљени у “примарној” и “секундарној” кампањи. То је дало резултат. Поред тих обавеза, свакодневно сам обављао и дужности министра, имајући у виду да је процес европских интеграција континуиран и не познаје паузе. Да ли су ме неки повукли из медија, то већ није питање за мене.

Када ћете анализирати изборне резултате и могу ли да уследе неке оставке и код вас?

– Седницу Председништва ћемо одржати у недељу, урадити анализу и пројекцију будућих корака. Јасно је да почиње нова политичка епоха у Србији, и за њу смо спремни. О оставкама нека размишљају они који нису издржали јаку конкуренцију и поред свесрдне помоћи током кампање.

Извор: Данас