Најновије

Не треба доводити у питање даљу сарадњу Вести

Председник Владе Републике Србије и лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић изјавио је у Јагодини да је одлука о динамици и начину на који ће бити формирана нова Влада на Српској напредној странци и њеној коалицији и да нема разлога да се доводи у питање даља сарадња две коалиције.

“Господин Александар Вучић и ја, нисмо разговарали формално о Влади, али сваки дан заједно радимо и сарађујемо на дневнополитичким питањима. Наш рад је несмањен у односу на досадашњи период”, рекао је Дачић у Јагодини, на отварању Фабрике за производњу аутомобилских седишта италијанске компаније “Аунде”.

Износећи став СПС и Коалиције СПС-ПУПС-ЈС, Дачић је рекао да “не постоји ниједан озбиљан политички разлог који би довео у питање даље односе и потребу даље сарадње” са СНС.
“Ми смо спремни за разговоре о томе”, рекао је Дачић.

“Наредних дана чућемо ставове СНС и око формирања Владе и конституисања парламента. Чекају нас тешки дани, не само око решавања економских питања, него и потребе нашег даљњег напредовања ка европским интегарацијама”, истакао је Дачић.

Дачић је изјавио да су национални и државни приоритети Србије пут ка ЕУ уз истовремено неговање добрих односа са традиционалним пријатељима и да ће став о кризи у Украјини морати да садржи те две претпоставке.

“Желимо да наставимо пут ка ЕУ а то значи да постоји обавеза одређеног усаглашавања и придруживања Србије са ставовима ЕУ када је реч о заједничкој спољњој политици, али са друге стране то значи да Србија свакако не може да угрози своје националне и државне интересе, већ мора да и даље развија пријатељске односе са Русијом која подржава Србију у УН када је у питању Косова и Метохије”, рекао је Дачић новинарима.

Он је рекао да је “Пандорина кутија отворена проглашењем и признавањем независности Косова и питање је да ли ће она бити уопште затворена”.

“Мислим да су компарације везане за Крим и Косово, у смислу оправдавања незвисности Косова погрешне и плод оправдавања неправедне политике међународне заједнице према Србији, која је направила неправду Србији и не треба сада да тражи начин да образлаже, и да у исто време то право не призна и Русији”, рекао је Дачић.

Подсећајући да Србија није чланица ЕУ већ је у процесу придруживања Унији, он је рекао “да не постоји обавеза да ми то прихватимо, већ постоји потреба за усаглашавањем те политике”.

Дачић је најавио да ће о томе бити речи и наредних дана у Бриселу, где ће у понедељак бити настављен дијалог с Приштином.

Дачић је најавио да у Брисел сутра путује с првим потпредседником Владе Србије Александром Вучићем и да састанак с високом представницом ЕУ Кетрин Ештон и  почиње око 15 сати у понедељак.

“Биће отворене многе теме које се тичу дијалога, очекују нас тешки разговори који се тичу онога што нисмо успели до сада да договоримо и имплементрамо од онога што смо договорили када је реч о Косову, додао је Дачић.

На Косову почињу припреме за парламентарне изборе, што је за нас веома битно питање – ко има право гласа, питање колико ће Срби имати посланика у будућој Скупштини Косова, питање заступљености Срба у органима власти Косова, правосуђе, конститиуисање Заједница српских општина и још доста тога о чему ће се разговарати, објаснио је Дачић.

Извор: Танјуг