Најновије

Обавеза државе да гарантује безбедност свим грађанима Вести

Министар без портфеља задужен за европске интеграције у Влади Републике Србије Бранко Ружић најоштрије је осудио претње смрћу члановима Геј стрејт алијансе, и изразио очекивање да ће починиоци бити приведени правди и адекватно кажњени. Ружић је оценио да један у низу сличних иступа представља и позив на насиље против активиста невладине организације “Жене у црном”, који такође треба најоштрије осудити. Таква пракса може бити прекинута једино уколико постоји доследна примена права и стално указивање на то да сваки човек мора да буде једнако третиран и заштићен пред законом, поручио је министар.

Према његовим речима, уколико појединац, или било која рањива категорија нашег друштва буде угрожена у остваривању својих права или изражавању свог мишљења, следеће што следи јесте насиље према сваком неистомишљенику. У наведеним случајевима, како је оценио, није реч само европским вредностима, већ о универзалним вредностима које су заштићене Декларацијом Уједињених нација из 1999. године о браниоцима људских права.

Ружић је подсетио на то да је Европска унија, ослањајући се на ову декларацију, у јуну 2004. године донела Смернице ЕУ о браниоцима људских права. Он је указао на то да је Влада Србије у последње две године предузела одлучне искораке у процесу европских интеграција, и додао да је наша земља у Устав и законе уградила најсавременије одредбе о заштити људских права које познаје савремени свет.

Држава је, како је нагласио, дужна да обезбеди сигурност свим својим грађанима, при чему се сваки вид насиља мора осудити и довести до судског епилога. Према његовој оцени, без доследне примене поменутих одредби, права човека и грађанина остају мртво слово на папиру, а наше друштво лишено основног предуслова за сваки напредак, а то је владавина права.

Ружић је поручио да поштовање права сврстава Србију у ред цивилизованих и развијених друштава, и истакао да је посебна обавеза државе да гарантује безбедност свим појединцима и организацијама које се баве заштитом људских права.

Извор: Влада Републике Србије