Здравственим установама 12,6 милиона за акредитацију Вести

Министарка здравља у техничком мандату Славица Ђукић Дејановић уручила је представницима 33 здравствене установе уговоре о додели финансијских средстава, како би ушли у поступак акредитације. Здравствене установе, углавном домови здравља и заводи за јавно здравље, добили су укупно око 12,6 милиона динара. Министарка здравља нагласила је да сертификација здравствених установа значи неупоредиово већи степен сигурности стручног рада и пружања здравствене услуге за сваког пацијента. “Ми смо до овог момента успели да укључимо у поступке акредитације 82 дома здравља од 158 постојећих. У поступак акредитације сада улазе још 33 здравствене установе”, рекла је Ђукић Дејановић.

Она је додала да акредитација здравствених установа није обавезна и додала да ће једнога дана сертификација вероватно бити услов за уговарање са Републичким фондом за здравствено осигурање. “Здравствена установа која не буде акредитована питање је да ли ће моћи да буде конкурентна и самоодржива и да ли ће пружати сигурност грађанима. Ми идемо ка томе да се акредитују здравствене установе и сада смо на пола пута”, објаснила је Ђукић Дејановић.

На питање новинара да ли ће Ивица Дачић бити члан нове владе, Славица Ђукић-Дејановић је изјавила да је велика вероватноћа да ће лидер СПС бити члан нове владе. Да ли ће још неко из СПС бити у влади показаће, како је рекла, разговори које ће у наредним данима водити Дачић и будући премијер Александар Вучић. “Ивица Дачић интензивно разговара са Александром Вучићем и велика је вероватноћа да ћемо и ми партиципирати у будућој влади. На који начин и којим бројем министарских места, мислим да то у овом моменту и није важно, важно је да та влада буде оперативни тим”, рекла је Ђукић-Дејановић новинарима.

Она је објаснила да се о персоналним решењима не може говорити, као и да предстоји доношење закона о министарствима који треба владу да сведе на 17 министарстава. На питање да ли ће СПС бити дестабилизован ако само Дачић уђе у владу, Ђукић-Дејановић је одговорила да је та странка неуништива.

Извор: Танјуг