ЕУ одобрила 6,6 милиона евра за обнову Голубачке тврђаве Вести

Министар без портфеља задужен за европске интеграције Бранко Ружић потписао је у Влади Републике Србије споразум о реализацији пројекта обнове Голубачке тврђаве, за који је ЕУ одобрила 6,6 милиона евра из ИПА фонда.

Овај пројекат се реализује у склопу Дунавске стратегије у Србији, а радови би могли да почну већ у јуну.

Бранко Ружић је рекао да је почетоком априла расписан тендер за избор извођача радова.

“Сматрам да је ово велики искорак напред и да је Влада Србије и владина Канцеларија за европске интеграције препознала неопходност почетка реализације овог пројекта”, истакао је Ружић.

Ружић је казао да је за пројекат социјално-економског развоја Дунавског региона у Србији ЕУ определила 19,5 милиона евра, а Аустријска развојна агенција додатних милион евра.

Према Ружићевим речима, предвиђен је и пројекат развоја одрживог водонснабдевања на територији општине Велико Градиште.

Ружић је нагласио да је Дунав пловни Коридор 7 и да је та река “драгуљ Европе”.

Поред Ружића, споразум су потписали министар регионалног развоја и локалне самоуправе и вршилац функције министра привреде Игор Мировић , генерални директор Аустријске развојне агенције Мартин Ледолтер, председник општине Голубац Зоран Пајкић и в.д. директора “Тврђава Голубачки град”, Искра Максимовић.

Голубачка тврђава је једна од седам тврђава на Дунаву у Србији и под заштитом је државе, а први пут се у историјским списима помиње у 14. веку. Предвиђена је обнова 10 кула и палате, изградња нове путне обилазнице и новог тунела поред тврђаве, изградња визиторског центра за пријем туриста, бедема и зидова, као и стаза за шетњу и бициклисте.

Извор: Кабинет министра